Поради

Фарбування стелі: керівництво від А до Я

Фарбування стелі: керівництво від А до Я

Якщо ви захотіли провести вдома ремонт, але не маєте можливості або бажання робити його кардинально, оптимальним рішенням стане фарбування стель і стін. Це допоможе «освіжити» приміщення без значних фінансових витрат.

 

Загальна підготовка приміщення до фарбування

 

Перед тим, як підготувати стелю до фарбування слід:

— звільнити кімнату від меблів та інших елементів інтер'єру. Якщо це з якихось причин виконати неможливо, необхідно хоча б накрити поліетиленовою плівкою, аби захистити від пилу, фарби тощо.

— знеструмити електропроводку в приміщенні, оскільки в процесі підготовки потрібно мочити стелю водою.

—  віконні і дверні отвори треба також накрити плівкою, а світильники краще взагалі тимчасово зняти, оскільки від бризків їх потім важко відмити.

— якщо на стелі є старе покриття, його необхідно видалити. Стара крейдяна побілка підлягає змиванню водою. При цьому валик занурюють у воду і за допомогою нього рівномірно по всій поверхні змочують стелю. Процедуру повторюють кілька разів з невеликими інтервалами. Коли побілка добре промокне, її видаляють шпателем. Після цього протирають стелю вологою ганчіркою, періодично споліскуючи її водою, щоб позбутися залишків побілки.

— поверхню стелі оглядають і простукують. Стики між стелею і стінами перевіряють викруткою на наявність пустот. При їх виявленні потрібно зачистити та замазати пустоти. Потім потрібно ґрунтувати поверхню.  Ґрунтувальний розчин наносять у два шари.

 

Шпаклівка стелі перед фарбуванням

Перед фарбуванням на стелю наносять шпаклівку. Передусім повинні бути замазані всі тріщини і заглиблення. Перш ніж замазувати широкі тріщини, їх слід проклеїти спеціальною армуючою сіткою, щоб уникнути появи тріщин в подальшому. Далі кладуть вирівнюючий шар стартової шпаклівки Після її висихання потрібно нанести  другий шар. Оскільки шар шпаклівки досить тонкий, для усунення недоліків і нерівностей потрібно саме два шари чорнової шпаклівки.

Порада! Під час шпаклювання рекомендується провести під стелею гнучке освітлення з можливістю перенесення джерела. Це дозволить краще бачити нерівності на стелі, які будуть відкидати тіні, і своєчасно їх усунути.

Коли другий шар шпаклівки висохне, його відшліфовуть грубозернистим наждаковим папером. Далі поверхня знову підлягає ґрунтовці — в кутах розчин зручніше наносити пензлем, а на центральній площині валиком. Для досягнення кращого ефекту ґрунтовка глибокого проникнення може бути розбавлена білою водно-дисперсійною фарбою. Потім також в два шари наносять фінішну шпаклівку. Зручніше й ефективніше при цьому використовувати широкий шпатель, який суттєво полегшить і прискорить процес.

Після висихання фінішного шару шпаклівки його затирають дрібнозернистим шліфувальним папером знову ж таки «під лампочку». Після цього підготовку до фарбування стель може вважатися закінченою, і можна братися безпосередньо до фінішної обробки стелі.

 

Способи фарбування стелі

Технологія фарбування пензлем

Незважаючи на те, що фарбування стелі за допомогою пензля здається дуже простим методом, є багато секретів, які допоможуть зробити процес фарбування більш якісним. Перед початком робіт пензлик слід замочити на деякий час у воді. Але при цьому потрібно стежити, щоб рідина покривала тільки щетину. Таке замочування зробить набагато м'якшим волосини щітки і збільшить його в обсязі, що запобігає випаданню щетинок і значно ущільнить кисть.

 Пензлем, злегка змоченим у фарбі, потрібно пройтися по шорсткій поверхні на зразок цегли або штукатурки. Завдяки цьому зітруться волоски, що окремо стирчать, які залишають смуги на поверхні, що фарбується. При фарбуванні кистю, її необхідно постійно повертати, щетина при цьому буде зношуватися однаково з усіх сторін, що забезпечить більш якісне нанесення шару фарби. Можна наносити фарбу горизонтальними або вертикальними штрихами. Технологія фарбування валиком

Валик є практично ідеальним інструментом для фарбування великих поверхонь при таких роботах, як ремонт стелі. На відміну від інших засобів, наприклад, пульверизатора, він не потребує великих практичних навичок і коштує недорого. При відносно нескладній технології нанесення фарби, валик створює якісний і рівномірний шар. При виборі валика варто звернути увагу на його якість. Необхідно його «пощипати» — якщо у вас в руках залишаться нитки з нього, то такий валик є неякісним і не підійде.

Якщо ви збираєтеся працювати з фарбою на водній основі, наприклад вододисперсійною фарбою, то її необхідно розбавити водою в пропорції 1:2 (на один літр води потрібно взяти два літри фарби) і ретельно розмішати. Після того, як висохне ґрунтувальний шар, можна братися до фарбування. Починати слід з фарбування пензлем кутів і місць, куди не дістає валик. Валик необхідно рівномірно просочити фарбою. Робиться це за допомогою спеціальної малярної ванночки. Валик змочується у фарбу, а потім прокочується по дну ванни. При цьому всі надлишки фарби прибираються і стікають у ванночку.

Перший шар наноситься перпендикулярно світлу, що падає з вікна. Наносити фарбу потрібно, натискаючи на валик рівномірно. Краще фарбувати зі столу або зробити підмостки, не використовуючи ніяких подовжувачів для валика. З підлоги досить важко бачити і контролювати якість нанесення шару.

При фарбуванні стелі необхідно накладати шари один на інший, рухаючись при цьому паралельно до стіни. Фарбування підвісних стель відрізняється лише тим, що може знадобитися нанесення більшої кількості шарів, щоб приховати перепади кольору шпаклівки і гіпсокартонних листів.

Порада: Мити валик відразу ж після завершення фарбування необов'язково, якщо його густо промокнути фарбою і щільно замотати поліетиленовою плівкою, то він не буде засихати протягом доби. Цього часу більш ніж достатньо для висихання стелі і його готовності до нанесення наступного шару.

Останній шар фарби наноситься вздовж світла, який падає з вікна. При такому способі фарбування смуги від валика стають невидимими. Не можна сушити свіжопофарбовану стелю на протязі — це призводить до того, що верхній шар швидко просихає і робиться «скоринкою», а нижній залишається вологим. Якщо ви фарбуєте велику площу, і в кімнаті збирається дуже багато вологи, можна щогодини відчиняти вікно або двері на 5 хвилин. При провітрюванні потрібно стежити, щоб на свіжу фарбу не потрапляв пил. В іншому випадку ваше обробка може втратити вигляд і доведеться перефарбовувати.

 

Технологія фарбування пульверизатором

Якщо у вас вдома є пульверизатор, то впоратися з фарбуванням стелі буде набагато простіше. Фарбування компресором зовсім не обов'язкове, адже зараз є в продажу пульверизатори з власним міні-компресором, а також розраховані на прикладання до пилососа. При добре налагодженому приладі і акуратності в роботі, у вас вийде рівномірний шар фарби без патьоків і смуг. Довжина струменя повинна бути в межах 55-70 сантиметрів, рухи рівномірні і плавні, не можна довго затримуватися на одному місці, інакше гарантовано утворення патьоків. Фарбувати стелю пульверизатором без практики не варто, оскільки робота з ним вимагає певних навичок. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему