Поради

Багаторівнева стеля своїми руками

Багаторівнева стеля своїми руками

Ви хочете візуально збільшити простір і висоту приміщення? У цьому випадку ідеальним варіантом буде багаторівнева стеля своїми руками.

 

З чого зробити і навіщо?

Сьогодні існує велика різноманітність будівельних матеріалів, які можна використовувати для виготовлення багаторівневих стель. Наприклад, один з найбільш популярних і доступних матеріалів – гіпсокартон. Отже, що ж дадуть вам багаторівневі стелі з гіпсокартону?

 

Переваги конструкцій:

Завдяки гіпсокартону ви зможете візуально збільшити загальний простір приміщення, більше того, він геометрично змінить вигляд кімнати.

Можна з легкістю закрити деякі дефекти чорнової стелі, а також помістити в нього важливі комунікації: електрику, вентиляцію, водопровід і навіть каналізацію.

Зонування великого приміщення без перегородок. Наприклад, можна виділити різні функціональні зони: кухню, вітальню, їдальню і т. п.

 

Створюються унікальні способи підсвічування на різних рівнях стелі.

Початок роботи – справа майстра боїться!

Як і будь-яку іншу роботу, монтаж багаторівневих стель слід починати з підготовки. Яку б функцію не виконувала така стеля, важливо на самому початку зробити її ескіз.

При його створенні обов'язково врахуйте розмір кімнати. Важливо, щоб стеля ідеально вписалася в її розмір. Наприклад, проект майбутньої стелі можна здійснити за допомогою комп'ютерних програм. Якщо такої можливості немає, можна взяти великий аркуш паперу. Тут все буде залежати від вашої фантазії. Не варто дотримуватись шаблонів, які ви побачите в Інтернеті. Постарайтеся підійти до створення ескізу креативно та індивідуально.

 

Каркас – основа стелі

Для виготовлення каркаса використовується оцинкований профіль. Однак перед монтажем важливо зробити його розмітку на стелі. На цьому етапі роботи вкрай важлива висока точність. При цьому краще користуватися водяним рівнем, який допоможе вам точно встановити основи першого рівня стелі. По суті розмітка першого рівня буде такою ж, як і в однорівневій стелі. По периметру на стіні відбиваєте рівень. Потім набивається профіль UD (направляючий). Згодом на відстані 40 см в направляючий UD профіль вставляється CD профіль. Саме цей профіль слід закріпити безпосередньо до стелі за допомогою підвісів (або як їх називають – крокодили).

Зверніть увагу! Не варто ігнорувати такі важливі інструменти, як нівелір, рівень та інші допоміжні інструменти. Від точності першого рівня стелі повністю залежить точність наступних рівнів.

 

У тих місцях, де планується прокладання другого і відповідно третього рівня стелі, слід посилити конструкцію. Якщо наступні рівні будуть мати незначні розміри, то посилення проводити не слід. Як тільки перший рівень стелі готовий і зашитий гіпсокартоном, можна будувати другий і третій рівні стелі. Дотримуйтесь пропорцій і розмірів. Завжди стежте за рівнем конструкції, перевіряючи її вимірювальним приладом.

 

Останній штрих!

Можна сміливо сказати, коли каркас готовий, півсправи зроблено. Адже обшивка стелі не займе у вас стільки часу, скільки проектування й виготовлення самого каркаса. Однак перед тим, як зашити кожен рівень гіпсокартоном, необхідно не забути про освітлення. Для цього вам необхідно прокласти дроти до місць, де планується світильник або люстра. Підсвічування додасть всій стелі шикарний вигляд. Після обшивання гіпсокартоном за допомогою спеціальної коронки можна прорізати отвори під майбутній світильник.

Для монтажу вертикальної частини конструкції, а саме торцевих частин,  важливо правильно заміряти потрібну ширину смужки. Наприклад, її можна попередньо вирізати на підлозі або ж безпосередньо на стелі. Як? Спочатку прикручуєте смужку з гіпсокартону більшого розміру, а потім за допомогою ножа або спеціальної ножівки вирізаєте точно за розміром. У цьому випадку орієнтиром буде виступати сам профіль.

Зверніть увагу! Якщо необхідні вигнуті смужки, намочіть гіпсокартон, і через 15-20 хвилин його можна зігнути в будь-яку форму. При цьому акуратно його вигинайте і паралельно прикручуйте.

Цю роботу краще виконувати вдвох. Коли все готове, залишається тільки прошпаклювати. На кути наклейте куточки. Якщо це вигнутий кут, то купіть пластиковий куточок. Якщо прямий, то – алюмінієвий. Всі шви обов'язково заклейте спеціальною стрічкою і обробіть їх шпаклівкою для швів. Після затирання вам залишиться його тільки пофарбувати. Отже, ваша стеля повністю готова!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему