Поради

Для чого потрібен та як вибрати спецодяг?

Для чого потрібен та як вибрати спецодяг?

Спецодяг призначений для того, щоб захистити робітника, який виконує певний вид роботи, пов'язаний з впливом різних негативних факторів, а також для визначення його приналежності до тієї чи іншої організації. Причому друге виділилося відносно недавно. Раніше вважалося, що спецодяг необхідний тільки таким робітникам, як будівельники, дорожники або шахтарі. Сьогодні ж складно собі уявити, наприклад, підприємство громадського харчування, офіціанти якого не будуть носити фартухи в корпоративних кольорах, або кухаря чи лікаря без білого халата. Важливим елементом спецодягу став також її фірмовий стиль.

Спецодяг носять співробітники будівельних компаній, дорожніх служб, силових структур, підприємств торгівлі та багатьох інших організацій. Іноді необхідність спеціальної робочої екіпіровки прямо передбачена нормативними актами, іноді уніформа - це ініціатива роботодавця. Купити спецодяг на сьогодняшній день можна у відповідних інтернет-магазинах, наприклад, Anvigroup.ua, або на підприємствах, які займаються його виготовленням. Головне, чітко розуміти основні задачі та функції, які він повинен вирішувати

Основні вимоги до спецодягу

Зовнішній вигляд є важливим, але все ж на перший план частіше виходять захисні функції. І навіть якщо виробництво або сфера обслуговування безпосередньо не пов'язані з негативними факторами, здатними завдати шкоди здоров'ю співробітника, спецодяг повинен відповідати наступним вимогам:

  • антистатичність;
  • стійкість до вологи і хімічних рідин, в тому числі нафтопродуктів;
  • гігієнічність;
  • здатність захищати від інфекцій;
  • сигнальна функція.

Відсутність здатності накопичувати статичну електрику буде оцінено співробітниками, спецодяг яких або безпосередньо прилягає до тіла, або має контакт з ділянками шкіри великої площі. Для даної мети вибирають, як правило, натуральні тканини, такі як бавовна або льон.

Як вибрати спецодяг?
Як вибрати спецодяг?

Стійкість до вологи і змочування в цілому потрібно співробітникам великої кількості виробництв і сфер послуг, а також медикам. Спецодяг, який відштовхує рідини, довше залишається чистим, оберігає шкіру людини від можливого попадання на неї токсичних речовин.

Гігієнічність актуальна завжди, хоча б тому, що здоров'я персоналу - невід'ємна частина стабільного виробництва або служби. Здатність захищати від інфекцій потрібно тим, хто працює в осередках небезпечних захворювань. Такий спецодяг, як правило, виготовляється з особливих матеріалів і має високу вартість.

Сигнальна функція актуальна з боку представників професій, які обслуговують дорожній рух, оскільки в цілях безпеки на дорозі потрібно бути максимально помітним. Для цього в спецодяг вшиваються світловідбивні вставки.

Легка промисловість, що займається пошиттям спецодягу, завжди відповідає потребам економіки, і поява нових професій при необхідності завжди супроводжується розробкою нових моделей. З розвитком технічного прогресу все більшої актуальності набуватимуть вироби з новітніх матеріалів, які виведуть захист персоналу на зовсім інший якісний рівень.

Особливості спецодягу для різних галузей

Отже, робоча форма може виконувати різні функції - від підвищення безпеки до реклами компанії. Тому існує безліч професій, в яких потрібен спецодяг. Екіпірування для кожної галузі має свою специфіку і визначений набір захисних характеристик.

Для роботи на вулиці

Фахівці сфери ЖКГ, силових структур, дорожніх служб, транспортної та інших галузей багато часу проводять під відкритим небом. Для таких професій необхідна екіпіровка, суворо відповідна до кліматичного поясу і сезону.

Для чого потрібен спецодяг влітку? У теплий сезон уніформа захищає від сонячних променів, опадів, вітру, забруднень. Тому вона повинна добре пропускати повітря, швидко сохнути, легко пратись.

Взимку на перший план виходять теплозахисні властивості одягу. Крім того, утеплені моделі повинні бути стійкі до вітру і води, практичні та зручні. Важливо, щоб утеплювач не був занадто важким і не заважав нормальній роботі.

Якщо фахівець працює на вулиці в умовах обмеженої видимості, необхідний сигнальний спецодяг. На нього наносяться смуги з матеріалів, що відбивають світло (наприклад, від фар). Основна частина шиється з тканини яскравих забарвлень.

Коли потрібно носити спецодяг зі світловідбиваючими елементами? Таку екіпіровку використовують на вулиці не тільки в темний час доби, а й вдень. Вночі вона підвищує безпеку за рахунок світловідбивачів, а вдень робить людину більш помітною завдяки яскравому кольору фону. Тому сигнальна форма необхідна співробітникам, які працюють на дорогах, парковках або інших об'єктах з рухомим транспортом.

Для роботи в приміщеннях

Персонал, що працює в опалювальних приміщеннях, також носить робочий одяг. Він може знадобитися фахівцям клінінгових компаній, медичних установ, торгівлі, виробничих підприємств.

Для чого потрібен спецодяг на виробництві та в інших сферах?

  • Захищає від хімічних впливів. На деяких виробничих майданчиках, в хімічних лабораторіях персонал взаємодіє з розчинами кислот, лугів і т.д. Спеціальні костюми, фартухи, рукавички захищають при контакті з агресивними речовинами.
  • Забезпечує зручність: в якісній спецодязі комфортно працювати весь день.
  • Захищає від загальних виробничих забруднень - пилу, дрібної стружки і т.д.

Вимоги до спецодягу
Вимоги до спецодягу

Спецодяг для приміщень підбирається з урахуванням конкретних факторів і умов праці. Наприклад, для медичних працівників особливо важливі гігієнічні характеристики тканин, для персоналу клінінгових компаній - водостійкість матеріалів.

Ключові функції спецодягу

  • Безпека. Форма повинна строго відповідати заявленим захисним характеристикам (стійкість до агресивних речовин, води і т.д.).
  • Комфорт. Краще вибирати одяг, який зшитий з повітропроникних тканин, що має зручний крій, добре підходить за розміром.
  • Практичність. Підвищені навантаження є майже скрізь, де потрібен спецодяг. Тому робочі речі не повинні швидко стиратися і рватися. Також важливі брудовідштовхувальні характеристики, можливість багаторазового прання.
  • Естетичний зовнішній вигляд, відповідний корпоративному стилю компанії.

Матеріали і тканини для пошиття спецодягу

Для пошиття верху курток, штанів, комбінезонів використовують натуральні та синтетичні тканини. Популярними є бавовна: вона добре пропускає повітря, швидко сохне. Якщо важлива стійкість до високих температур, застосовують молескін, сукно, брезент.

Підкладку шиють з м'яких, приємних на дотик матеріалів. Для демісезонних речей часто використовують фліс: він не натирає, має зігрівальний ефект. Також популярні віскозні, напівшовкові та бавовняні підкладки.

У зимовому спецодязі використовують утеплювачі. Це може бути як натуральне хутро, так і штучні матеріали: синтепон, холофайбер, тінсулейт та інші.

Правильний вибір матеріалів залежить від того, для чого потрібен робочий одяг. Наприклад, при підборі утеплювачів враховують кліматичні особливості і тривалість перебування персоналу на вулиці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему