Поради

Укладання ламінату своїми руками

Укладання ламінату своїми руками

Підготовка поверхні

Перший крок у роботі з ламінатом – це перевірка поверхні на наявність перепадів. У разі перепадів підлоги більше ніж 2 мм на м² поверхню потрібно додатково вирівняти. Це можна зробити за допомогою фінішних самовирівнючих сумішей. З ними легко працювати, вони висихають за добу, однак цей спосіб годиться лише при перепадах, що незначно перевищують норму. Якщо ж є великі ухили і перепади висот, то не обійтися без стяжки. Ще одним варіантом основи під ламінат може бути фанерна підлога.

 

Інструменти для монтажу ламінату

Укладання ламінату своїми руками проводиться наступними інструментами:

- електролобзик або торцювальна пила;

- будівельний рівень не менше 2 м;

- рулетка 5 м;

- молоток;

- олівець;

- будівельний ніж;

- сталевий кутник;

- укладальний набір для ламінату (в нього входять клини і підбивочний блок).

 

Зверніть увагу! Можна трохи заощадити і використовувати замість підбивочного набору обрізки від ламінату, які будуть залишатися в процесі монтажу.

Витратні матеріали – це звичайна поліетиленова плівка, яка служить для гідроізоляції стяжки, підроблений матеріал, скотч і водостійка замазка або герметик.

Оскільки після монтажу ламінату не обійтися без установки плінтусів, то додатково будуть потрібні перфоратор або дриль, а для вирізки кутом у 45 градусів необхідно стусло.

 

З чого почати?

Після вирівнювання поверхні підлоги, здавалося б, вже можна приступати до монтажу. Але спочатку необхідно переконатися в тому, що стяжка висохла. Для цього є перевірений дідівський спосіб: на підлогу настилається шматок плівки, який приклеюється по периметру скотчем до стяжки. Якщо вранці виступить конденсат, значить, стяжка повинна ще сохнути. Крім того, слід перевірити стяжку на наявність тріщин – основа з дерева не повинна скрипіти або бути рухливою.

Зверніть увагу! Ламінат необхідно просушити і дати йому відлежатися. Для цього його поміщають на кілька днів у кімнату з температурою не менше 18 градусів і вологістю не більше 75%.

 

Укладання підкладки

Коли все висохло, можна застелити підлогу гідроізоляційною плівкою, а на неї настелити підкладку. Аркуші підкладки укладаються встик один до одного, після чого стики заклеюються малярським скотчем. Проклейка скотчем полегшує подальшу роботу, оскільки перешкоджає зсуву аркушів підкладки під час укладання ламінату.

 

Укладання першого ряду

Зазвичай ламінат починають укладати з дальнього лівого кута кімнати, при цьому вздовж напрямку сонячного світла або найбільш довгої стіни кімнати. Для забезпечення максимальної точності укладання паралельно до стіни слід закріпити шнур і, орієнтуючись на нього, проводити вирівнювання. У разі кривизни стіни перший ряд панелей випилюється по контуру стіни. Планки ламінату слід укладати гребенем до стіни, стикуючи дошки торцями. Тут необхідно згадати, що існує дві системи укладання ламінату: на клей і в замок. Перевагою замкової системи є те, що ламінат можна покласти на теплу підлогу (тільки з водяним підігрівом), вона дещо дешевша і простіша. Зате клейова система продовжує життя підлозі як мінімум на кілька років за рахунок більшої герметичності покриття.

У будь-якому випадку, підганяючи панелі, необхідно пам'ятати, що бити молотком безпосередньо планку не можна. Вся підгонка повинна здійснюватися через колодку або просто дерев'яний брусок. Дійшовши до останньої планки, слід провести замір, не забувши про технологічний зазор, після чого відрізати планку необхідної довжини.

 

Укладання другого і наступних рядів ламінату

Найбільш ефектно підлога з ламінату виглядає, коли панелі зібрані у розбіг. Та й торцеві шви панелей при такому способі складання стають менш помітними.

Найбільш економічний спосіб домогтися такого ефекту – використання в якості першої дошки другого ряду обрізок панелі, який залишився з першого ряду. При цьому слід врахувати: якщо довжина обрізка склала менше 20 см, то його використання дасть швидше негативний візуальний ефект.

Зверніть увагу! Оптимальний вид підлоги з ламінату набуває при розбіжці в третину дошки. На жаль, якщо цілеспрямовано відрізати третю частину панелі для закладання нового ряду, то неминуче суттєво збільшаться витрати матеріалу.

Після укладання другого ряду встановлюється технологічний зазор. Він розташовується між стіною і ламінатом, а його ширина повинна бути не менше 8 мм. Ця відстань забезпечується установкою заздалегідь підготовлених дерев'яних клинів, а основне його призначення – дати можливість ламінату «дихати». З цією ж метою в кімнатах великої площі слід робити технологічний шов шириною 20 мм посередині приміщення. Згодом він прикривається декоративною планкою.

Важливим моментом, на який слід звернути увагу при монтажі ламінату, є те, що його укладання відбувається «плаваючим» способом. Тобто панелі ні в якому разі не повинні бути прибиті або приклеєні до основи. Плінтуси мають кріпитися до стін, але не до підлоги.

 

Укладання останнього ряду

Найбільш складним може виявитися укладання останнього ряду панелей. Однак це відбудеться лише в тому випадку, якщо ширина вільного простору після укладання передостаннього ряду буде недостатньою для того, щоб покласти ще один ряд панелей. Тоді доведеться пиляти дошки ламінату довжиною відповідно до контуру стіни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали