Поради

Як обрати підкладку під ламінат

Як обрати підкладку під ламінат

Підкладка під ламінат пом'якшує випадковий удар по ламінату; усуває тертя основи ламінату і подовжує термін його служби; ламінат захищений підкладкою від намокання і подальшого розпухання. Товщина підкладки під ламінат повинна точно відповідати товщині ламінату. Якщо товщина ламінату 7 мм, то товщина підкладки 2 мм.

 

Види підкладки:

 

Пінополіетилен. Найбільш популярна підкладка товщиною 2 або 3 мм. Її щільність 18-25 кг/м, а показник шумоізоляції 10-15 ДБ. Переваги: дуже добре контактує з агресивним бетоном, і при цьому не стоншується; хороший коефіцієнт шумоізоляції дає посилену щільність підкладки; неїстівний для комах і гризунів. Але продаж рулонами і різання ножем створює невеликі труднощі при його настилі навіть на ідеальну стяжку. Недолік: допустимі нерівності підлоги при її укладанні всього 2-3 мм. Але цю підкладку можна укладати і в 2-3 шари, підвищуючи ще звуко - і теплоізоляцію.       

Пінополістирол. Це стандартні листи 100х50 см, хоча можливі і інші розміри. Оптимальна амортизація і поглинання звуку гарантовані, а впоратися з монтажем можливо і своїми руками. Довговічність такої підкладки навіть перевищує термін експлуатації самого ламінату і становить 50 років. За характеристиками теплопровідності підкладка товщиною 5,5 мм повністю замінює 50 мм деревину, її показник звукоізоляції – 20 ДБ. Еластичне полотно не стирається навіть при інтенсивній прохідності. Зверніть увагу! Таку підкладку треба використовувати в приміщеннях з високою вологістю – її нижня сторона рифлена для необхідної циркуляції повітря, і саме це усуває виникнення грибків. Але ціна цієї листової підкладки трохи вище пінополіетилену ще й через більш удосконалену систему пазів, краще прилягання до основи, більш зручне укладання.

Пробкова підкладка. Це матеріал найвищого рівня: крім звуко - і теплоізоляції, він забезпечить ще й санацію повітря, мікровентиляцію і більш тривалий час експлуатації. Така дорога підкладка дуже популярна в Європі як найбільш екологічно безпечна. На ній ніколи не виникне цвіль або грибок, а її теплоізоляція бездоганна. Міцна коркова підкладка під ламінат чудово поглинає звук і не вбирає воду. Цей еластичний і антистатичний матеріал випускається довжиною 10 м, шириною 1 м і товщиною 2 мм. Різновид коркової підкладки – гумово-пробкова, досить дорога.

 

Техніка робіт з укладання підкладки

Розібравшись і купивши матеріал для підкладки, ви захочете негайно розпочати її монтаж.

1. Демонтуйте старе покриття до бетонної основи. Якщо воно рівне, тоді все в порядку. Якщо ні, необхідно вирівняти підлогу під ламінат, краще скористатися самовирівнюючою сумішшю, причому вам знадобиться мінімальний шар. У результаті – рівна, як озеро взимку, підлога.

2. Підготовка підлоги. Підлогу необхідно дуже ретельно вичистити. Потім укласти пароізоляцію. А як ви хотіли: зверху – ламінат, а знизу – голий бетон? Так не можна. Варто використовувати звичайну будівельну поліетиленову плівку, якою вкрити підлогу, накладаючи одна на одну на стіни до 2-3 см. Стики смуг можна скріпити будівельним скотчем. Часткове накладання робимо 10-15 см, до 25.

3. Укладання підкладки. По периметру кімнати на стіну клеїмо демпферну стрічку, вона буде компенсувати розширення дерева. Далі вирізаємо з рулону смуги і укладаємо на підлогу, вкриту плівкою. До стін і між собою матеріал повинен вкладатися  встик. Між собою смуги з'єднуємо будівельним скотчем.

4. Щоб визначити, наскільки суха стяжка підлоги, можна на ніч покласти на неї шматок поліетилену. Якщо вранці знизу буде піт або краплі води, значить, бетон ще сирий. Як укладати підкладку під ламінат, коли ще бетон не висохнув? Відповідь – ніяк. Треба почекати, це займе трохи часу, інструкція забороняє працювати на мокрому бетоні.

5. Деякі плити підкладки випускають рифленими з одного боку. Багато хто не може зрозуміти, якою стороною класти підкладку під ламінат. Тут все дуже просто: завжди кладеться гладкою стороною вгору. Плити укладають в шаховому порядку, з'єднуються скотчем. Після цих нескладних маніпуляцій можна починати монтаж ламінату.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему