Поради

Види труб у системі опалення

Види труб у системі опалення

Дуже важливим елементом у процесі монтажу системи опалення є правильний підбір труб. Є такі різновиди, як:

 

Сталеві труби;

Мідні труби;

Труби з нержавіючої сталі;

Пластикові труби;

 

У більшості випадків всі ці види підійдуть для вашої системи опалення. Але все ж бувають випадки, коли одні кращі, а інші гірші в певних ситуаціях.

 

Сталеві труби

Цей вид труб дуже міцний але, незважаючи на це, володіє певною гнучкістю, що дозволяє їх гнути, різати і зварювати. Із сильних сторін сталевих труб – невелике розширення під дією високих температур, тому їх можна закладати у бетон.

Є 3 види цих труб: паяні, шовні, безшовні. Для опалення будинку кращим варіантом будуть, звичайно, безшовні, ризик протікання яких у рази менший. Діаметр від 10 до 25 мм.

 

З мінусів цих труб можна виділити наступні:

Низький опір агресивному середовищу в порівнянні з іншими трубами; 6-7 років – стільки протримається труба до початку корозії;

Погано витримує стрибок тиску;

Зовні дуже погано поєднуються з інтер'єром приміщення;

Висока вартість;

Мала пропускна здатність;

Є важливий момент, який слід знати при купівлі сталевих труб. Іноді їх покривають цинком для уникнення корозії. У таких випадках ніколи не використовуйте зварювання для з'єднання труб. Покриття з цинку просто згорить, і місце зварювання перетвориться в найслабшу ланку системи опалення.

 

Мідні труби

Найважливішим плюсом мідних труб є те, що вони майже не піддаються корозії. Єдине, що може серйозно нашкодити мідним трубам, – це гальванічна пара, що утворюється в результаті хімічної реакції з іншими металами. Тому потрібно уважно стежити, які радіатори ви збираєтеся встановлювати. У деяких випадках виробники можуть покривати труби шаром поліетилену, що покращує зовнішній вигляд і захищає від зовнішньої вологи й конденсату.

Випускаються мідні труби діаметром 10-54 мм. Є два типи: м'які і жорсткі. З інших переваг слід відзначити робочі температурні межі від -200 до +200° і бактерицидну дію. Мідні труби краще витримують перепади тиску, а термін придатності складає до 100 років. Мінуси – ціна і велика теплопровідність.

 

Труби з нержавійки

Ще один вид труб, що відрізняється високою стійкістю до будь-яких видів корозії. Є два типи: безшовні та електрозварні. Перші бувають діаметром 5-126 мм, другі – 6-1420 мм. Як і в попередніх випадках, рекомендується використовувати безшовний варіант.

 

Плюси:

Велика пропускна здатність;

Витримування стрибків тиску;

Термін експлуатації досягає 100 років.

 

Істотний мінус для більшості покупців – дуже дорого. Та й висока теплопровідність погано позначиться на температурі нагрівача. З'єднують труби з нержавійки так само за допомогою муфт, різьблення або зварювання.

 

Пластикові труби

Одні з найбільш популярних сьогодні труб – пластикові. Прослужать пластикові труби мінімум 50 років. Важливим моментом є відсутність шуму від протікання по них води.

Важливим чинником є і найнижча теплопровідність серед всіх видів труб. Це дозволить заощадити деяку кількість тепла. Так само пластикові труби витримують великий тиск і його стрибки, вони дешеві та прості в монтажі.

 

Різновиди пластикових труб

 

Металопластикові труби

Металопластикові труби витримують тиск до 10 бар при 95-градусній температурі. Деякий час можуть переносити підвищення температури до 130°. Термін придатності труб досягає 50 років.

 

Поліетиленові труби

Поліетиленові труби не піддаються корозії і стійкі до стирання. Також до переваг можна віднести невелику вагу, міцність і гнучкість, простоту монтажу. Термін експлуатації – 60-100 років; витримують дуже низькі температури; витримують перепади тиску і механічний вплив, завдяки чому використовуються у сейсмічно активних зонах;

 

Поліпропіленові труби

Цей вид більш жорсткий, ніж інші, тому їх згинають під великим радіусом. До того ж, для цих труб потрібно більше кутових фітингів. Сам процес монтажу більш трудомісткий і витратний, ніж у тих же металопластикових трубах.

Робоча температура дорівнює 70°; Робочий тиск становить 10-25 бар; Термін придатності – 50 років.

ПВХ (полівінілхлоридні) труби

ПВХ труби створюються з термопластичного полімеру. Температура роботи цих труб найнижча з сімейства пластикових – 70-90°. Особливість ПВХ труб – хімічна стійкість і низька горючість. Як і інші пластикові труби, їм властива стійкість до корозії, міцність, невисока ціна, високий робочий тиск.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали