Поради

Розрахунок систем опалення в житлових приміщеннях

Розрахунок систем опалення в житлових приміщеннях

Коли зима за вікном поступово вступає в свої права, погода стає все більш холодною, настає час вмикати опалювальну систему. І від того, наскільки грамотно вона прорахована і змонтована, безпосередньо залежить комфортний мікроклімат у приміщенні. Насправді розрахунок системи опалення – досить складне завдання, на результат якого впливають декілька чинників, але головними є площа, об’єм приміщення і матеріал, з якого зроблені стіни, перекриття та покрівля.

 

Види опалення та котлів
Постійне зростання цін на електроенергію і газ змушує людей замислюватися про рентабельність тієї чи іншої системи опалення. Для початку варто визначитися, водяне або повітряне опалення буде встановлено.

 

Водяне опалення
Найчастіше встановлюється із застосуванням газового або електричного котла. У цілому система вважається достатньо ефективною і, до того ж, екологічною. Крім цього, варто відзначити, що газовий котел автоматизований, а це значить, що можна регулювати температуру і навіть виставити своєрідну схему її зміни в залежності від потреб мешканців будинку, квартири або офісу.
Електричні котли також монтуються в поєднанні з водяним опаленням, і, як у газовому опаленні, основним засобом передачі тепла від теплоносія виступають радіатори. Особливість електрокотлів – в їх універсальності: завдяки цьому типу котельного обладнання можна створити повністю незалежну систему опалення з циркуляцією теплоносія по системі за допомогою насоса.

 

Повітряне опалення
Серед популярних сьогодні способів прогріти приміщення своє місце посідають і повітряні методи обігріву повітря. Кондиціонери, конвектори, теплові гармати, газові обігрівачі – усі ці прилади можна одночасно віднести і до побутових, і промислових. Розрахувати необхідну потужність для опалення того або іншого приміщення досить просто: як правило, самі виробники в технічних параметрах поряд з іншими показниками вказують рекомендований метраж або кубатуру приміщення для обігріву.

 

Загальні положення з розрахунку системи опалення
Кожна із систем опалення – складна багатофункціональна система. Безумовно, її монтажем повинні займатися фахівці, тільки тоді можна врахувати всі особливості приміщення і запропонувати один або кілька варіантів. Є деякі поради, які можуть вплинути на якість роботи опалювальної системи:


1. Всі роботи з облаштування, встановлення та випробувань опалення необхідно проводити до початку опалювального сезону.
2. Не варто відразу ж виставляти систему на максимум потужності – необхідно набирати її поступово.
3. Є певні можливості для економічної роботи системи, термостати, допомагають відрегулювати температуру в різні періоди доби, тим самим заощадити на обігріві.
4. Для ефективної роботи всі радіатори повинні бути відкриті або вентилюватися, забезпечуючи якісну конвекцію повітряної маси в приміщенні.
З чого почати розрахунки?
Як би дивно це не звучало, розрахунок майбутньої системи опалення завжди починається зі стін. Існує величезна різниця між цегляною і бетонною стіною, щитовим будинком або зрубом: у кожному випадку є свої особливості щодо вибору потужності системи, опалювальних приладів та інших тонкощів. Тут стане в нагоді думка фахівця, який розуміється на якості будівельних матеріалів, в тому числі їх теплопровідності й можливості це тепло зберігати.

Розрахунок площі та об'єму приміщень дозволяє визначити необхідну потужність котла: зрозуміло, що однокімнатна квартира зі стандартними стелями і трикімнатна – з висотою стель 3,5 метра потребують різних рішень.



Площа будівлі, м²    Потужність котла, кВт

60 – 200                                 до 25

200 – 300                               25-35

300 – 600                               35-60

600 – 1200                             60-100

До розрахунку потужності опалення слід віднести і кількість секцій самих радіаторів. Кожен з типів радіаторів: чавунний, сталевий, алюмінієвий – володіє різними показниками тепловіддачі, і в залежності від цього фахівець легко розрахуває їх необхідну кількість, розміри та ін.


При установці радіаторів, слід керуватися розрахунками:

– Батарею опалення бажано монтувати в самому центрі під вікном, так конвекція повітря буде «відрізати» холодне повітря від вікна і змішувати його з гарячим від радіатора;
– У кожному приміщенні має бути певна кількість секцій радіатора, які розраховуються так: необхідна потужність для обігріву 1 м² вимагає установки обігрівача в середньому 90 Вт, стандартна алюмінієва секція видає 140-160 Вт тепла. Відповідно, на кімнату в 15 м² необхідно встановлювати мінімум 10 секцій радіатора;
– Відстань від підлоги до нижньої частини радіатора слід робити не менше 100 мм, що в результаті дозволить підвищити якість конвекції повітряної маси, за рахунок чого холодне повітря піднімається, прогріваючись через ребра радіатора.

Цікаво, що на якість опалення мають вплив і вікна, і двері: будь-який протяг знижує температуру навіть у тому випадку, якщо батареї будуть дуже гарячими. Точно так само температура в приміщенні безпосередньо залежить і від температури на вулиці: при помітному зниженні необхідно вчасно відрегулювати нагрів теплоносія.
У багатоквартирному будинку опалення центральне, але встановити термостати і регулювати температуру на свій розсуд цілком реально, адже від цього залежатиме не тільки якість нагріву повітря, але і ваша вигода при оплаті послуг опалення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему