Поради

Етапи ремонту квартири

Етапи ремонту квартири

Якісний ремонт будь-якого приміщення передбачає дотримання конкретних етапів виконання ремонтних робіт, точне виконання всіх інструкцій та вимог. Всі ремонтні роботи повинні проводитись у певній послідовності: так, він починається з розробки проекту, а закінчується фінішною обробкою і прибиранням приміщення.

 

Дизайн-проект інтер'єру

Будь-який ремонт повинен починатися саме з виготовлення дизайн-проекту майбутнього інтер'єру. Такий проект містить дані про оздоблювальні матеріали стін, підлоги, стелі, схему освітлення, розміщення меблів і т. д.

 

Програми для створення дизайн-проекту квартири

Для складання дизайн-проекту, на етапі візуалізації, дизайнери часто користуються спеціальним програмним забезпеченням, за допомогою якого можна представити віртуально майбутній дизайн кімнати або квартири. Варто відзначити, що випущені і доступні як безкоштовні програми, так і платні. Одна із безкоштовних дизайнерських програм – Aston Design (Астрон Дизайн) – програма, яка дозволяє з легкістю змоделювати майбутню кімнату. Достатньо лише задати параметри кімнати, а також розміри і розташування вікон і дверей.

 

Етапи проведення ремонтно-оздоблювальних робіт

Всі ремонтні роботи проводяться у кілька етапів.

 

1. Підготовчі роботи:

– демонтажні роботи та вивіз сміття; (Саме з демонтажних робіт починається безпосередньо весь процес ремонту приміщення. Так, всю стару основу, а це шпалери, паркет або ламінат, плитку, різні перегородки, знімають, підготовляючи поверхню до нового покриття. Інакше всі подальші роботи можуть не принести бажаного результату).

– установка міжкімнатних перегородок при необхідності, а також усіх необхідних гіпсокартонових конструкцій. (Перегородки можуть бути виконані з різних матеріалів: цегли, піноблоків, гіпсокартону і т. д. Всі ці матеріали мають свої плюси і мінуси, але в більшості випадків кожна перегородка вимагає залишення невеликого зазору між нею і стелею, який необхідний у випадку усадки будівлі).

 

Міжкімнатні перегородки з цегли

Такі перегородки дуже часто зводяться в сучасних квартирах, в тому числі в санвузлах. Причиною такої популярності стали достоїнства цегли –вологонепроникненість і висока здатність до звукоізоляції. Однак цегла не позбавлена недоліків: так, зведення цегляних перегородок вимагає великих тимчасових витрат порівняно з міжкімнатними перегородками з гіпсокартону і піноблоків, а також має значну вагу.

 

Перегородки з піноблоку

Такі перегородки є різновидом бетонних перегородок, а тому володіють такими властивостями, як вогнетривкість, висока здатність до теплоізоляції та шумоізоляції, хороша несуча здатність. До негативної сторони такого типу перегородок належить її низька повітропроникність, але і вона не робить піноблок менш популярним у використанні, оскільки він зараз вважається кращим рішенням для організації міжкімнатних перегородок. Такі перегородки досить міцні навіть для того, щоб повісити на них кухню, телевізор, навантажені полиці і т. д.

 

Перегородки з гіпсокартону

Такі перегородки часто використовуються для створення каркасних конструкцій. Через те, що сам по собі гіпсокартон не має достатньої міцності, він кріпиться на готовий металевий каркас. При невеликій масі такої перегородки вона володіє хорошими звукоізоляційними властивостями, характеризується паронепроникненістю і вогнестійкістю. Гіпсокартон, тим не менш, має деякі недоліки: так, він не дуже міцний, легко ламається, здатний насичуватися вологою і деформуватися. Якщо на таку перегородку необхідно щось прикріпити, то потрібно пам'ятати, що вона не витримає велику вагу, а кріпити якісь конструкції краще до металевого каркасу.

 

2. Штукатурні роботи

Після монтажу всіх необхідних перегородок слід перейти до штукатурки. Найчастіше для цього використовуються гіпсові штукатурки. Виконуючи такі роботи, слід ретельно підійти до процесу нанесення і висихання шару штукатурки. Так, шар товщиною до 6 см може сохнути від 15 до 20 днів залежно від температури. Не слід наносити штукатурку в кілька шарів, а особливо, якщо це необхідно, робити тривалі інтервали між нанесенням шарів штукатурки. Хоч вона і довго сохне, але швидко твердне, що може стати причиною того, що вже після завершення ремонту при несильному вібраційному впливі на стіни, штукатурка може просто відколюватися шматками через те, що зчеплення її з попереднім шаром дуже слабке. Тому штукатурку краще наносити тільки одним шаром або ж, якщо це вкрай необхідно, рівномірно наносити перший шар, і відразу після цього переходити до другого.

Штукатурні роботи можна проводити вручну або за допомогою спеціальних апаратів. Ручна штукатурка вимагає використання таких інструментів, як шпатель і кельма.

 

3. Монтаж систем водопостачання та каналізації

Всі роботи з монтажу системи водопостачання проводяться одночасно з роботами з електромонтажу. Також на цьому етапі прокладаються труби водопостачання та каналізації.

Після того, як всі штукатурні роботи завершені, встановлено обладнання водопостачання і каналізації, можна переходити до монтажу системи опалення. У більшості випадків цей етап полягає в заміні старих радіаторів опалення на більш нові та досконалі моделі. Також іноді можуть встановлюватися запірні крани біля батареї, що дасть можливість регулювати подачу тепла, економлячи гроші, ресурси, і створюючи комфортний мікроклімат.

Варто відзначити, що коли будуть клеїтися шпалери і проводитися інші оздоблювальні роботи, можливо, батареї доведеться тимчасово зняти.

Що ж стосується, наприклад, обладнання теплої підлоги у ванній, то його доцільно виконувати на етапі виконання робіт по стяжці підлоги.

 

4. Електромонтажні роботи

Відразу після штукатурних робіт, майже в один час з монтажем сантехніки, проводяться електромонтажні роботи. Тут необхідно чітко знати, де і скільки влаштовувати розеток і вимикачів, основних споживачів електроенергії. Слід зробити робочий електропроект, за яким і виконуються чорнові електромонтажні роботи. Вони полягають у прокладанні проводки, встановленні підрозетників та електричного щитка. А от всі інші елементи: розетки, вимикачі, освітлювальні прилади, встановлюються вже після проведення усіх оздоблювальних робіт.

 

5. Стяжка підлоги

Стяжка підлоги виконується після того, як виконані всі штукатурні роботи, а також проведені комунікації. Розрізняють кілька видів і способів укладання стяжки підлоги.

 

Мокрий спосіб бетонної стяжки

Це, безумовно, найпоширеніший метод. Така стяжка проводиться за допомогою рідкої піщано-цементної суміші, яка може армуватися для додаткової міцності ще й металевою сіткою. Товщина шару стяжки, виконаного таким способом, зазвичай становить близько 3 см. Це дешевий і надійний спосіб, який, на жаль, не позбавлений деяких недоліків:

тривалість висихання (під окремі оздоблювальні матеріали – до 30 днів),

можливість деформації і розтріскування,

отримання нерівної поверхні,

ймовірність пропускання води.

 

Суха стяжка підлоги

Така стяжка виключає будь-яких вологі процесів, у чому і полягає її головна перевага. При її облаштуванні використовується керамзит, гіпсоволокнисті листи і клей. Однак і цей метод має недоліки, серед яких основний – вартість робіт, а також необхідність чекати так званого дозрівання підлоги.

 

Напівсуха стяжка підлоги

Цей спосіб є найбільш прийнятним за ціною і якістю виконуваних робіт. Головною перевагою є можливість починати укладати оздоблювальні матеріали на підлогу вже через 10-14 годин після того, як були проведені роботи щодо влаштування стяжки. Така стяжка виконується за допомогою використання напівсухого розчину з поліпропіленовою фіброю. У результаті отримують рівну поверхню, яка стійка до тріщин, деформації та інших пошкоджень.

 

6. Гіпсокартонні роботи

Роботи зі створення конструкцій з гіпсокартону, звичайно, виконують після того, як стяжка добре просохне і всядеться. Виділяють такі основні типи гіпсокартону:

стіновий: його товщина становить 12,5 мм, він дуже часто використовується для облицювання стін, оскільки дає можливість створити гладку поверхню без штукатурки. Він використовується також для облаштування перегородок, а іноді і для облицювання стелі;

стельовий: застосовується для облицювання стелі, особливо коли планується використання підвісних стель. Товщина його складає 9,5 мм, щоб полегшити стельову конструкцію;

арочний: товщина цього гіпсокартону ще менше – 6,5 мм Він використовується для створення арочних конструкцій різного розміру.

Також гіпсокартон поділяється на вологостійкий гіпсокартон, який практично не здатний поглинати вологу, і часто використовується у ванних кімнатах і кухнях, вогнестійкий, який рекомендується застосовувати, наприклад, в зоні біля каміна.

 

7. Плиточні роботи

Роботи з укладання плитки повинні бути виконані максимально акуратно і ретельно, адже саме якість її укладання багато в чому обумовлює загальне враження про ремонт. Варто відзначити, що найскладніше укладати плитку, яка має складний візерунок і різні декоративні елементи: чим більше цих елементів, тим якість укладання стає нижче, а складність вище. Складніше також укладати плитку, яка витягнута в довжину.

 

8. Малярні роботи

Малярні роботи включають в себе цілий комплекс робіт з обробки приміщень. Так, малярні роботи передбачають ґрунтування стін, шпаклювання і шліфування, обробку швів між листами гіпсокартону, а також фарбування стін, поклейку шпалер.

Що ж стосується стелі, то тут малярні роботи починаються з ґрунтування поверхні, обробку швів між листами гіпсокартону. Потім переходять до поклейки склополотна і його ґрунтовки, шпатлювання і шліфування стелі, яке може виконуватися в два етапи. Всі малярні роботи на стелі завершуються його фарбуванням.

 

9. Установка сантехніки

Зазвичай до встановлення сантехніки приступають після того, як виконані всі облицювальні роботи: пофарбовані стіни, виконано підлогове і стельове покриття. На цьому етапі встановлюють всі необхідні та передбачені проектом сантехнічні вироби: ванна, душова кабіна, умивальник, унітаз, біде, сушильники для рушників. Іноді, коли цього вимагає задуманий дизайн, деяку частину облицювальних робіт проводять після установки сантехніки. Так, іноді необхідно викласти плитку точно по крайці душової кабіни або ванни.

При установці змішувачів, що також входить в перелік робіт з установки сантехніки, важливо не подряпати хромовані деталі, тому потрібно користуватися спеціальними інструментами. Також слід не забувати про необхідність герметизації стиків сантехнічної кераміки з облицюванням.

 

10. Укладання підлогових покриттів

Краще всього приступати до укладання підлогових покриттів, коли всі інші оздоблювальні роботи виконані, тобто саме підлоговим покриттям краще завершувати всі етапи чистової обробки. Це ж стосується і дверей, а також сходів, які передбачені проектом для встановлення.

До кожного типу підлогового покриття висувається цілий ряд вимог з їх виконання. Так, наприклад, ламінат укладають на спінений поліетилен, а паркет вимагає укладання на бетонну стяжку, покриту фанерою, після чого проводять всі необхідні малярні роботи, після завершення яких укладають саме покриття. Щоб не забруднити, його, звичайно, застеляють зверху папером або картоном.

 

11. Фінішні оздоблювальні роботи

До таких робіт належать всі чистові оздоблювальні роботи, які передбачають декорування оздоблення приміщення. Крім самих малярних робіт, до них зараховують також роботи з нанесення декору складного типу на стіни і стелі. Так, саме цей етап передбачає виконання венеціанської штукатурки, нанесення текстурної фарби та інших фактурних покриттів, встановлення плінтусів і карнизів, обробку стель різними панелями і т. д.

 

12. Підключення електроустаткування

Після того, як виконані всі малярські та оздоблювальні роботи, приступають до завершення розпочатого раніше монтажу електрообладнання. Так, цей етап визначає остаточне облаштування розеток і вимикачів, а також встановлення освітлювальних приладів різного типу: світильників, люстр, бра і т. д. На цьому етапі також здійснюється підключення різних електричних приладів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему