Поради

Як вибрати костюм на риболовлю

Як вибрати костюм на риболовлю

Риболовля – улюблене хобі багатьох чоловіків. Озброївшись вудкою та стільчиком ще з ночі рибалки вирушають до водойм, аби, занурившись у спокій природи засісти непорушно на кілька годин в очікуванні улову. Ну а потім – готувати смачну юшку із власноруч зловлених сомів чи коропів.

Дехто ж перетворив це хобі на справжній спорт – із тренуваннями, хитрощами та змаганнями. Та усіх рибалок, які не проти посидіти над вудкою, об’єднує одне – прагнення зручного та надійного екіпірування. Умови для риболовлі не завжди прості, тому щоб отримати максимальне задоволення необхідно запастися добрим рибальським костюмом. Купити рибальський костюм можна в спеціалізованих інтернет магазинах, наприклад тут https://militarka.com.ua/, а в цій статті ми розповімо на що звернути увагу при виборі костюма.

«Форма» для рибалки має свої особливості, і йдеться аж ніяк не про гумові тапочки та розтягнуту майку. Костюми шиють зі спеціальних тканин, які протистоять підвищеній вологості і водночас є легкими та зручними.

Як вибрати костюм на риболовлю
Як вибрати костюм на риболовлю

Якими основними характеристиками повинен володіти костюм рибалки

Риболовля, хоч і потребує терплячості та вміння чимало часу проводити в одному положенні, вважається активним дозвіллям. Тому костюм повинен враховувати ці особливості.

Вимоги для рибальського костюму такі:

  • Зручність. Костюм для риболовлі повинен забезпечувати свободу рухів рибалки у будь-якому положенні, в ньому має бути однаково зручно і стояти, і сидіти, і бродити водою.
  • Якість матеріалів. Тканини, нитки, та фурнітура, котрі використовують при пошитті, повинні бути якісними – міцними та довговічними. Адже виріб експлуатуватимуть у польових умовах, відтак має бути готовий витримувати велике навантаження.
  • Захист від вологи та вітру. Риболовля – це не завжди посидіти у затінку дерева у сонячний день. Часом вона припадає на прохолодну, дощову чи сильно вітряну погоду, тому костюм має надійно захищати власника від цих атмосферних явищ. Окрема увага припадає на непромокність матеріалів як одну із ключових характеристик.
  • Функціональність. Багато кишеньок та строп на одязі – саме те, що потрібне для хорошого костюма для рибалки. Бо саме таку «форму» вдасться нашпигувати різноманітним приладдям, яке знадобиться під час полювання на рибу.
  • Маскувальний зовнішній вигляд. Костюм для риболовлі повинен мати маскувальне забарвлення. Взимку йдеться про світлі варіанти, влітку – а-ля камуфляж, котрий дозволять легко сховатися серед листя.
  • Відповідність до сезону. Саме від умов зовнішнього середовища найбільше залежить, який костюм для риболовлі потрібен. Для зимової ловлі потрібен костюм із добрими теплоізолюючими характеристиками, натомість для літньої основні умови інші.

Костюм на риболовлю залежно від сезону

Отож, аби «не промахнутися» із вибором, коротко зупинимося на тому, який костюм рибалці потрібен для різних пір року.

Літній рибальський костюм

«Літній» – назва досить умовна, адже за теплої погоди його можна використовувати і для весняної риболовлі, і для осінньої. Та й не варто забувати, що літо – це не лише спека, а й несподівані дощі та досить значний перепад температури між днем та ніччю. А ще – наявність таких незамінних супутників риболовлі як комарі та оводи.

Літній костюм має мати добрі показники вологовідведення, адже людина на спеці більше потіє. Тому рекомендовано, аби до тіла прилягали спеціальні синтетичні матеріали, які добре випаровують вологу та швидко сохнуть. Є й дорожчі натуральні варіанти – із бавовни, яка просочена спеціальними розчинами, або із мембранами.

Не забудьте й про захист від комах – костюм для літньої риболовлі повинен мати довгі рукави із манжетами, що щільно прилягають до тіла (так на шкіру не проникнуть, наприклад, кліщі) та протимоскітні сітки, які захистять від укусів комарів.

До складу костюма входять кофта, куртка-вітрівка чи дощовик, штани та кашкет. Верхній одяг обов’язково із водовідштовхуючої тканини із доброю опірністю вітру.

Костюм для зимової риболовлі

Взимку для риболовлі найскладніші умови, тож костюм повинен бути досить теплим, аби рибалка міг довго знаходитися в непорушному стані, та водночас зручним та не об’ємним, щоб не сковувати рухи. Тому на перший план виходять теплоізолюючі властивості.

До зимового екіпірування належать комбінезон чи високі штани, кофта, шапка та подовжена куртка. Комір верхнього одягу повинен бути високим, манжети – щільно прилягати до тіла, а куртка – принаймні на третину довжини перекривати комбінезон.

Надійну теплоізоляцію забезпечать сучасні синтетичні утеплювачі – вони дуже легкі, не об’ємні та прекрасно зберігають тепло. При виборі зручно орієнтуватися на температурні екстремуми, вказані виробниками. Зазвичай зазначають температуру, при котрій в одязі комфортно та мінімум, при котрому ще можна перебувати певний час. Однак, зауважте, що зазвичай фактична температура та те, як відчувається холод, може не співпадати. Тому варто брати костюм на температуру «із запасом».

Верхній шар має бути оснащений мембраною і мати показник рівня захисту від вологи не менше 5000 г/мм²/24год. Зручно, коли блискавки оснащені додатковою закладкою для запобігання втрати тепла, та великими бігунками, котрими зручно вправлятися в рукавицях.

Міжсезонний костюм (весна-осінь)

Костюм для рибалки у ці пори передбачає більшу пристосованість до раптової зміни погоди. Такий костюм має бути дещо теплішим, розрахованим від температури заморозків і до +12-15 градусів. До складу набору входять куртка із капюшоном, шапка та штани чи напівкомбінезон. Останній – чудовий варіант утеплити зону попереку, яка найбільше страждає від холоду при тривалому сидінні.

При виборі рибальського костюму для міжсезону слід зупинитися на варіанті із запасом розміру – аби під нього можна було піддягти ще одяг. Натомість куртку рекомендовано обирати під розмір, аби вона сиділа на корпусі, як влита. Важливо, щоб куртка мала знизу гнучкий патент та цупкі манжети на рукавах.

Не забудьте, що екіпірування повинне бути непроникним для води та вітру, щоб забезпечити комфортну риболовлю.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: риболовля
В тему

Останні матеріали