Поради

Відпочинок в Єгипті: що треба знати

Відпочинок в Єгипті: що треба знати

Якщо ви бажаєте, аби ваш відпочинок в Єгипті пройшов легко і залишив тільки позитивні спогади, обов’язково ознайомтеся із найважливішими правилами перебування в цій екзотичній країні.

Аеропорт

Початок вашої подорожі – авіапереліт, а тому в аеропорт необхідно з’явитися за 2-3 години до відльоту. Нагадаємо, що візи для поїздки до Єгипту відмінили, але при вас повинні бути наступні документи: закордонний паспорт; страховий поліс; авіаквитки. Якщо подорожуєте із дітьми, необхідний нотаріально завірений дозвіл на вивіз дітей віком до 18 років. Дозвіл повинен бути від кожного із батьків.

Важливо

Трапляється, що документи для подорожі туристична компанія видає прямо в аеропорту. У цьому немає нічого поганого, хвилюватися вам не слід. Просто знайдіть в аеропорту представника вашої туристичної компанії. Вам видадуть усі необхідні документи, а саму реєстрацію будете проходити уже самотужки. Зазвичай реєстрація починається за 40 хвилин до польоту. Затримки авіарейсів – дуже часте явище. У такому випадку не слід панікувати, достатньо просто уточнити в консультантів термін затримки, який може сягати від кількох хвилин до кількох годин.

Що можна ввозити і вивозити

Для туристів старше 20 років дозволяється ввезення без мита 200 сигарет або 250 г тютюну або 50 штук сигар, літр алкогольних напоїв. Косметику та продукти харчування можна ввозити за потребою. Забороняється ввезення наркотиків, ліків із вмістом наркотичної речовини, зброї. Іноземну валюту можна ввозити в необмеженій кількості, а вивозити – не більше 5 тисяч доларів США на одну людину. Не дозволяється вивозити національну єгипетську валюту. Категорично забороняється вивозити корали і зразки морської фауни, навіть підібраної на березі. Штраф за таке порушення може сягати вище 1000 доларів США.

Переліт до Єгипту з України триває близько 2,5 годин

В Єгипетському аеропорту вас, за правилами, повинен зустріти представник туристичної фірми. Пройшовши усі реєстраційні процедури, у супроводі гіда вас проведуть у транспорт, який відвезе вас у готель. По приїзді до Єгипту вам можуть повідомити про необхідність сплатити за візу. Насправді ж, ця послуга уже відійшла у минуле і необхідності додаткової сплати за візу немає.

Послужливі єгиптяни

При посадці на автобус часто виникають ситуації, коли послужливі єгиптяни кидаються до вашого багажу і грузять його до автотранспорту. За такі послуги можливо і потрібно видати чайові, але радимо встигнути вчасно відмовитися від них.

Розміщення в готелі

Згідно із міжнародними стандартами, розрахунковий час заселення у готелі – 12:00 за місцевим відліком. Розселення по номерах може здійснюватися після 14:00. Розподілом номерів займається адміністрація готелю. Трапляються ситуації, коли туристу пропонують не дуже хороший номер, наприклад, погано розташований або ж із видом кущів за вікном. Якщо ваш номер вас не влаштовує, підійдіть до адміністратора і попросіть змінити номер. За додаткову плату вам повинні допомогти. Часто так робиться навмисно, аби розкрутити туриста на чайові. Часто виникають затримки із розселенням у номери. Не є винятком навіть п’ятизіркові готелі. Якщо чекати доводиться довго, вимагайте, щоб вас погодували. Перевірте сантехніку, кондиціонер та телевізор на справність, і якщо із цим виникають проблеми, відразу повідомте працівникам готелю.

Читайте також:

Чайові

Чоловіку, який допоможе занести багаж у номер, варто дати чайові. Сума чайових може становити долар або більше. Варто платитии чайові не в доларах, а в єгипетських фунтах. Так зможете зекономити, лишаючи, наприклад, замість долара 2-3 фунти. Рекомендуємо залишати чайові і покоївці. Їх можна класти просто на ліжку. Тоді ваш номер буде значно краще прибраний, а рушнички гарно і акуратно викладені. Узагалі обслуга в Єгипті налаштована на те, щоб виманити якомога більше чайових у туристів. Якщо не давати чайових, туристу можуть навмисне шкодити. Наприклад, розливатимуть погані або розбавлені напої. Вважається, що чайові заслуговують водії транспорту, екскурсоводи, покоївки.

Сейф і цінні речі

Ключі від номера варто здавати в реєстрацію, щоб не загубити. У разі втрати ключа необхідно звертатися до адміністратора. Цінні речі та документи краще усього зберігати в сейфі, який знаходиться в номері. Відразу при поселенні перевірте його справність і у разі, якщо він заблокований, зверніться за допомогою. Адміністратори повинні показати, як ним користуватися.

Виїзд

Коли відпочинок закінчиться, номер потрібно буде звільнити до 12 00. Необхідно оплатити додаткові послуги, телефон, замовлення додаткового харчування тощо. Багаж можна лишити в камері зберігання і продовжити перебування на території готелю до приїзду автобуса. Якщо ж номер не зданий до 12 00, у вас можуть вимагати додаткову оплату за ще одну добу.

«All incluzive»

Система «Все включено» у кожному готелі може мати свої нюанси. Проте за спільним для усіх правилом безкоштовні напої розливаються в склянки, а за напої в пляшках необхідно платити. Часто буває і так, що свіжовіджаті соки, кава та деякі інші продукти подаються теж за додаткову плату. Існують такі види харчування: напівпансіон, повний пансіон і «все включено у вартість». Усі ці послуги починають діяти в день прибуття із вечері і закінчуються сніданком у день від’їзду. Навіть на території готелів, де все включено, можуть бути платні ресторани. Правила готелю необхідно уточнити в гіда або адміністратора.

Власні напої приносити заборонено.

Населення

В Єгипті живе більше 65 млн людей. 80% населення – селяни (фелахи).

Мова

Мова – арабська. Поширене серед єгиптян, які працюють із туристами, знання англійської або російської мов. Араби пишуть справа наліво, а цифри пишуться і читаються, навпаки, зліва направо.

Обмін валюти

Здійснюється в банках, аеропорту. В готельних обмінних пунктах, як правило, дорожче. Не міняйте відразу всі гроші, оскільки назад потім перевести в потрібну валюту може бути складно. Краще ввозити валюту в доларах та євро, таку приймуть практично усюди.

Релігія

Офіційна релігія Єгипту – іслам. Корінні єгиптяни дуже релігійні і керуються релігійними установками. Релігійних почуттів єгиптянина краще не зачіпати.

Читайте також:

Традиції країни

Для єгиптян традиційним є високий культ сім’ї і сімейних цінностей. Для жінок передбачено чимало обмежень і правил, відмінних від чоловічих. Наприклад, черги діляться окремо на чоловічі і жіночі. У транспорті жінки займають передні місця, а при посадці та висадці теж тримаються окремо. Перший вагон метрополітену теж виділений зазвичай для жінок. Не дозволяється розпочинати розмову із єгипетськими жінками, це вважається порушенням правил поведінки. Спілкування неодружених чоловіків і жінок не заохочується ніде, окрім університетських приміщень. Одягаються єгиптяни у вільні сорочки. Чоловіки носять білі, жінки – чорні. Накидка «хіджаб» традиційно використовувалася селянками для захисту від пилу і сонця. На території готелю можна одягатися за власними побажаннями, але поза межами готелю – максимально стримано і закрито, особливо жінкам, інакше араби сприйматимуть туристок як жінок легкої поведінки.

Важливо торгуватися

Зазвичай магазини працюють з ранку до пізньої ночі. В Єгипті прийнято торгуватися, особливо в невеликих крамницях та на ринку. Єгиптяни обов’язково запропонують ціну удвічі, а то й втричі вищу, ніж та, яку можна виторгувати.

Обов’язкові правила безпеки

Не лишайте дітей без догляду поблизу моря, басейнів, водних атракціонів. Перед їжею мийте руки. Не вживайте сиру воду. Краще купувати мінеральну або негазовану в магазинах і барах. Не купайтеся у річці Ніл, вона дуже брудна. Обов’язково візьміть із собою аптечку із усіма необхідними медпрепаратами і кремом від засмаги. Будьте обережні із екзотичними стравами. Випадки отруєння в Єгипті дуже поширені навіть у кращих готелях. Завжди майте при собі засоби для покращення травлення. Надавайте перевагу стравам європейської кухні і не зловживайте соусами і приправами. При купанні нічого не торкайтеся. Риби, медузи і морські їжаки можуть бути ядовитими і зашкодити здоров’ю. Не носіть великих сум грошей, особливо в містах, слідкуйте за своїми речами. Заборонено курити в ліжку. За перебування у громадських місцях в нетверезому стані можуть арештувати. Вища міра покарання в країні передбачена за торгівлю наркотиками. Заборонено фотографувати військові об’єкти, забирати пам’ятки архітектури, вилазити на піраміди, засмагати «топлес», пошкоджувати корали. У багатьох містах туристи можуть отримати штраф за те, що смітитимуть на вулицях і навіть за плювання в людних місцях.

Особливі застереження:

  • Не бажано заходити до мечеті, коли там відбувається молитва, а також в п’ятницю. До мечеті краще йти без взуття, скромно одягненим. Жінкам потрібно покрити голову хустиною і вдягнути довгу спідницю. І хустину, і спідницю можна взяти на прокат при вході.
  • Коли захочете покататися на верблюді, пам’ятайте, що сісти на нього можна безкоштовно, а от щоб злізти, доведеться платити.
  • Не їдьте в подорожі без супроводу, особливо якщо маршрут не належить до традиційних.
  • Для допомоги туристам у всіх районах Єгипту є відділення туристичної поліції.
  • Жінкам в Єгипет краще їхати з чоловіком або хоча б з подругами. Туристкам не варто одягатися надто відкрито або зухвало. Остерігайтеся спілкування із малознайомими чоловіками. Краще не ходити без супроводу в пізній час.
  • На пляжах, відведених для місцевого населення, краще не перебувати в купальнику. Нічне купання може закінчитися штрафом у розмірі до 100 доларів.
  • Мусульмани мають багато обмежень в споживанні м’яса, а отже, м’ясними стравами їх краще не пригощати.
  • Не ризикуйте власною безпекою і вирушайте за межі готелю лише в супроводі довірених і досвідчених людей. Вільно відпочивати і поводитися розкуто можна тільки в межах, відведених готелем для вашого відпочинку.

Купувати товари краще в магазинах

Варто за можливістю утримуватися від покупок на східних базарах. Справа насамперед у якості товарів, оскільки вони мають відповідні сертифікати, якщо продаються в магазинах.

Фото

Фотографуючи людей, запитуйте дозволу, оскільки Кораном передбачена заборона на зображення людини. Можливість фотографування в музеї обійдеться у 10 доларів, відеозйомка вартуватиме близько 30 доларів.

Читайте також:

Країна

Офіційна назва – Арабська Республіка Єгипет. Столиця – Каїр. Клімат ділиться на два сезони: більш прохолодний із листопада по березень і сезон спеки із квітня до жовтня. Температура повітря в середньому становить 26 С, температура води – 24-25 С, а влітку температура може сягати 50С і навіть перевищувати цей показник. Навесні, особливо у березні-квітні, можливі пісочні юурі і шторми під назвою khamsin. Такі бурі здатні зменшити видимість до 30 метрів. У Шарм-ель-Шейху традиційно тепліше, ніж, наприклад, у Хургаді на 2-3 градуси. Легкий морський бриз створює відчуття морської свіжості. Не варто зловживати сонячними ваннами, особливо у перші дні відпочинку. Ризик обгоріти на сонці дуже високий. Вечори в Єгипті прохолодні, тож потрібно  мати при собі теплі речі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали