Поради

Національна віза D в Німеччину

Національна віза D в Німеччину

Зважаючи, що Німеччина досить скрупульозно ставиться до в’їзду іноземних громадян, відкрити візу у цю країну є чи не найскладнішою процедурою. До слова, якщо у вас  «чистий» закордонний паспорт, готуйтесь до майже 100% відмови.

Загалом, якщо говорити про отримання візи до Німеччини, то найбільшою популярністю у заявників користуються національна віза (тип D) та Шенген (тип С).

Що таке національна віза?

Національна віза D потрібна вам для перебування в Німеччині на тривалий термін. І підстави для отримання такої візи ви зобов'язані надати досить вагомі. Про те, що Ви отримали національну візу, стане зрозумілим з  візової етикетки, на якій  буде зазначено «D».  Про кількість дозволених багаторазових в’їздів/виїздів свідчитиме позначка «MULT».

Для того, щоб отримати візу, ви, як заявник, повинні вказати мету поїздки, на кшталт:

  • Ви плануєте навчатись в університеті Німеччини, зокрема, Лейпцизького, Гейдельберзького, Вестфальського, університету імені Мартіна Лютера. До слова, щоб мати право на національну візу, ви маєте отримати документ-виклик із вишу Німеччини, що є підтвердженням вашої мети.
  • Окрім навчання на тривалий термін в університетах, до Німеччини їдуть на європейські семінари та тренінги. Якщо для участі у семінарі потрібна національна віза, то для того, щоб стати учасником тренінгу - вистачить і шенгену.
  • Ви їдете здійснювати трудову діяльність, або метою поїздки є робоче відрядження. Тобто, метою свого перебування у Німеччині ви вказуєте ділові поїздки чи бізнес. Якщо ваша співпраця з німецькими партнерами не вимагає постійного перебування на території країни, то буде достатньо отримати  візу типу С.
  • Ви плануєте відвідати чи взяти участь у спортивних чи культурних заходах. Або ви просто подорожуєте чи метою є туризм.  Для цього можна оформити шенгенську візу типу С, причому неважливо, ми мандруєте за допомогою регулярних пасажирських рейсів, чи на власному авто. 
  • Ви маєте на меті возз'єднання сім'ї (з неповнолітньою дитиною, що є німецьким громадянином) або одруження з громадянином-громадянкою Німеччини.
  • Ви їдете на лікування до якоїсь німецької клініки чи місцевого курорту. Якщо плануєте залишитись на довгострокове лікування – варто оформити візу тип D, а якщо термін вашого лікування не перевищує трьох місяців – буде достатньо і Шенгену типу С.
  • Ще однією метою поїздки є Міграція, в тому числі завдяки таким специфічним програмам, як «Пізні переселенці» і «Єврейська імміграція».

Усі ваші цілі, незалежно, чи вони пов’язані з роботою, чи з особистим життям, повинні бути підтверджені відповідними офіційними документами. Окрім документів, ви, як заявник, повинні надати запрошення, що вам надіслала приймаюча сторона.

Чим відрізняється шенгенська віза від національної?

  • Так, віза в Німеччину категорії D дозволяє перебувати на території цієї країни безперервно на період декілька місяців - декілька років. На відміну від шенгенської візи, яка діє протягом 90 днів.

Відтак, національна віза надає право власнику продовжити її, а ось шенгенську візу продовжити не можна. Тобто, національна віза є довгостроковою, а шенгенська – короткостроковою відповідно. Це дуже зручно для тих, хто планує працює чи навчатися у конкретній країні.

  • Крім того, віза в Німеччину категорії D надає дозвіл для проживання в обраній країні. Для отримання дозволу на проживання, слід надіслати відповідне звернення до державних служб.

Після того, як ви в’їхали в Німеччину, ви маєте протягом одного-двох тижнів зареєструватися за місцем Вашого проживання у відділі реєстрації громадян, який знаходиться в органах реєстраційного обліку громадян.

Національна віза D в Німеччину
Національна віза D в Німеччину

Перебувати в Німеччині на довгий термін дозволить тимчасова посвідка на проживання, максимальний термін дії якої (від 91 дня до декількох років) залежить від мети вашого в'їзду в Німеччину.

Цей документ – тимчасова посвідка на проживання – видається після того, як Ви зареєструєтесь, за місцем вашого перебування Відомством у справах іноземців. Саме у цьому відомстві нададуть дозвіл на перебування у Німеччині.

  • Ще однією серйозною відмінністю національної візи від шенгенської є те, що документи на візу D ви подаєте особисто в консульство Німеччини. А на шенгенську візу документи ви подаєте документи у візовий центр.
  • Не лишнім буде зазначити, що при подачі документів на національну візу, до них додається спеціальна анкета, яку потрібно заповнювати німецькою мовою.  І фотографія на анкеті для національної візи знаходиться на останній сторінці, там де стоїть ваш підпис.

Чи дає право національна віза їздити країнами Шенгену?

Згідно з рішенням ЄС, при наявності національної візи D, громадяни можуть здійснювати короткочасні поїздки до країн Шенгену та перебувати там  до 90 днів протягом піврічного періоду.

До слова, про перетин кордону у будь-якому випадку остаточне рішення приймає прикордонна служба будь-якої країни, приділяючи при цьому особливу увагу важливим факторам, як-от дотриманню громадянином правил в’їзду,  вказаній меті поїздки та, зокрема, чи є у громадянина фінанси у достатній кількості.

Як довго робиться національна віза?

Термін розгляду вашої заяви, яку ви, як заявник,  написали для отримання національної візи, залежить в першу чергу від мети перебування у країні. В більшості випадків національну візу категорії D можна отримати протягом 30 календарних днів. Проте інколи термін отримання візи може збільшуватись до 90-120 днів.

Так, українське посольство направляє вашу заяву до уповноважених органів Німеччини. Тому термін розгляду залежить від того, зокрема,  наскільки швидко у посольство  нададуть інформацію з:

  • Біржі праці Німеччини, на якій перевіряють вашу вакансію, якщо ви плануєте їхати з метою трудової міграції
  • Вишу Німеччини, до якого ви плануєте поїхати навчатись, про те, чи ви дійсно подавали документи на навчання

Так само збільшення терміну розгляду заяви залежить від того, наскільки швидко перевірять ваш диплом, тобто, чи він відповідає німецьким нормам.

Отож, не рекомендовано до моменту отримання візи бронювати наперед житло, квитки, звільнятись з роботи тощо.

Відстежувати статус візи можна самостійно,  відкривши для цього спеціальний файл, що знаходиться  на сайті німецького посольства.

Переваги національної візи D

  • Наявність національної візи дозволяє вам перебувати в країнах Шенгену до 90 днів в півріччі.
  • Якщо у вас є віза D, ви можете отримати вид на проживання.
  • Щодо вартості, то оформити національну візу буде дешевше, ніж отримати Шенген.

Як отримати довгострокову візу до Німеччини категорії D?

Алгоритм дій для того, щоб отримати візу D до Німеччини наступний:

Заповнюєте візову заяву-анкету

Збираєте документи.

Друкуєте відповідну пам’ятку в  двох примірниках, в залежності від мети поїздки. На пам’ятці  ставляться власноручні підписи заявника про ознайомлення з пунктами деяких законів. Пам’ятки друкуються в двох примірниках і підписуються власноруч.

Формуєте три пакети документів:  один – із оригіналами документів, два - з копіями, складені німецькою. В кожен пакет копій вкладаєте підписану вами пам’ятку.

Загалом список необхідних документів залежить від конкретної мети, але загалом він наступний:

  • Закордонний паспорт, як чинний, так і, при наявності, ті, чиї строки закінчились.
  • Копії всіх сторінок паспорта України, де є позначки.
  • Два примірника візової анкети-заяви, заповнені та підписані. Вкладаються в пакети з копіями.
  • Три фото, які робляться згідно з візовими правилами: два фото повинні бути вклеєні в анкети, а третє фото подати окремо.
  • Документи, що підтверджують підстави для поїздки. Мається на увазі трудовий договір, дані, які свідчать про ваш намір навчатись, свідоцтва про шлюб тощо
  • Дані тієї сторони, що має вас приймати в Німеччині (тобто, дані про чоловіка/жінку, роботодавця, навчальний заклад тощо).
  • Підтверджуючі документи на проживання, та документи, що свідчать про ваш фінансовий достаток.
  • Медична страховка, видана акредитованою компанією, зі страховим покриттям не менше € 30 000, зоною покриття - ЄС і країни Шенгенської угоди, та франшизою не більше € 150.

Записуєтесь в німецьке посольство

Важливо: для національної візи подаються, розглядаються документи для отримання результати лише у візових відділах посольства Німеччини!

У посольстві Німеччини приймають за попереднім записом, яке ви можете зробити онлайн, зайшовши на сайт посольства та  натиснувши  «Weiter» в розділі «Національні візи». Вибираєте місяць, а потім шукаєте вільну дату та час.

Проходите співбесіду

Заявник подає, прийшовши у посольство у визначений час, документи чиновнику відомства. Він поставить вам кілька запитань. При відповіді знайте, що вони мають бути правдивими та короткими, поданими в  холодно-нейтральному тоні. Відмова відповідати на деякі запитання може розглядатися як приховування інформації.

Ні в якому разі не залишайте в пакетах з документами якісь гроші, що буде розцінено як хабар.

Скільки коштує оформити національну візу до Німеччини?

Громадяни України, згідно з двосторонніми державними домовленостями,  звільнені від сплати збору за національну візу.

Вартість шенгенської візи для громадян України з метою працевлаштування складає 35 Євро.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: віза, німеччина
В тему

Останні матеріали