Поради

Як вибрати ідеальний паркан?

Як вибрати ідеальний паркан?

Кожен домовласник знає: приватна власність потребує огорожі. Цілі можуть бути різними: захист від сторонніх очей, від грабіжників, від зовнішніх сторонніх впливів, - не важливо.

Сучасний ринок будівельних послуг пропонує безліч варіантів парканів для приватних і заміських будинків. Вибрати необхідний саме Вам варіант не так вже і просто. Адже тут важлива не тільки естетична сторона питання, а й фінансова, і практична. Не всі можуть собі дозволити дорогий паркан, але подбати про його довговічність все ж варто обов'язково.

Як вибрати підходящий матеріал і модель забору? Це багато в чому залежить від вихідних даних: чи знаходиться будинок в міській місцевості або за містом, в якій місцевості і які основні завдання майбутнього огородження ділянки. Визначившись з цими параметрами, потрібно врахувати і інші.

Види парканів

Звичайно, майстрів-будівельників є дуже багато, тому різних нестандартних варіантів з влаштування паркану можна знайти мільйони. Однак, якщо міркувати технічно, то основними прийнятними і популярними є наступні рішення:

  • Бетонні;
  • Кам'яні;
  • Дерев'яні;
  • Цегляні;
  • Металеві;
  • Шиферні;

Кожен з них має свої переваги і недоліки. Щоб правильно підібрати свою модель, потрібно врахувати наступні фактори.

Яке призначення забору?

Чи буде це просте обмеження меж двору або ж мета більш серйозна. Можливо, ви живете в небезпечному районі і Вам необхідний захист від непроханих гостей або бродячих тварин. Буває і так, що огорожа необхідна, щоб захистити мешканців від сторонніх поглядів, якщо житло знаходиться в людному та прохідному місці. Від цих аспектів залежить чи повинен паркан бути глухим чи «дихаючим», наскільки високою повинна бути ударна міцність матеріалу.

Розміри ділянки і будинку

Також дуже важливі параметри. Адже питання геометричної пропорції дуже важливе в архітектурних спорудах, адже безглуздо виглядають несумісні речі. Зазвичай, висота огорожі добре гармонує із загальним видом території, якщо не перевищує першого поверху будівлі. Невелику за розміром ділянку не слід захищати парканом вище півтора - двох метрів.

Загальний вигляд і тип житлового будинку

Паркан - це частина загального стилю домоволодіння і він повинен гармонійно вписуватися в його вигляд і доповнювати його, а не суперечити йому. Красиво виглядають паркани, які підходять за колірним рішенням і фактурі до зовнішнього вигляду будівлі і стилю оформлення прибудинкової території.

Особливості ландшафту

Важливо враховувати на якій території буде встановлюватися паркан. Наявність грунтових вод, горбиста місцевість або навпаки, яри - можуть істотно ускладнити монтаж деяких видів огорож, навіть якщо вони підходять візуально.

Фінансові можливості

Важливий фактор, оскільки від нього безпосередньо залежить вибір матеріалів для зведення конструкції.

З огляду на всі ці нюанси, ви зможете підібрати саме той варіант, який буде оптимально підходити вашому житлу. Паркан – це конструкція, яка встановлюється на тривалий термін і не варто ризикувати легковажним підходом до його вибору.

Варіантів огорож досить багато, розглянемо основні варіанти, щоб розуміти, яким буде ідеальний вибір у Вашому конкретному випадку.

Кам'яний паркан

Ідеально підійде, якщо фасад будинку виконаний з обробкою кам'яними елементами або матеріалами, що імітують камінь.

Кам'яні огорожі зовні виглядають дорого і ефектно - здебільшого це помпезні та вишукані споруди в класичному або вінтажному стилі. Часто він може бути декорований металевими кованими елементами.

Цей вид огорожі має високу міцність, при правильному монтажі і використанні якісних матеріалів він прослужить довгі роки і його зовнішній вигляд залишиться практично незмінним.

Однак до основних нюансів потрібно віднести той факт, що кам'яний паркан один з найдорожчих варіантів за ціною, а також в складності виготовлення. Гарний і довговічний паркан здатний побудувати тільки фахівець високого рівня, а таку людину потрібно знайти і його праця не може коштувати дешево.

Кам'яні паркани - фото

Цегляний паркан

Найбільш поширений варіант, оскільки є набагато дешевшим, ніж кам'яні аналоги. Цегла, як матеріал - не дуже дорогий, а виглядає солідно та багато.

Крім того, при будівництві забору з цегли можна сміливо застосовувати фантазію і комбінувати його з іншими матеріалами. Наприклад, можна викласти цегляні стійки, розташувавши їх симетрично по периметру ділянки, а в отворах між ними використовувати ковані решітки, профнастил або навіть натуральний камінь.

Забори з цегли можна декорувати різними оздоблювальними матеріалами. Але тут є невеликий нюанс, який бажано врахувати. Оштукатурений цегляний паркан, наприклад, виглядає не дуже привабливо, особливо після сильних дощів або навіть в просто сиру погоду.

Тому, вибираючи оздоблення, краще передбачити цікавіший варіант - імітацію каменю, фактурні кольорові оздоблення, тощо.

Набагато вигідніше виконати цегляну огорожу з якісної нової цегли, ніж займатися потім його оздобленням.

Червона, біла або кольорова цегла сама по собі виглядає привабливо і може прикрасити фасад.

Цегляні огорожі цілком гармонійно впишуться як в поєднанні з сучасними, так і більш ранніми будівлями, вони практично універсальні.

Що стосується зносостійкості, то цегла поступається в цьому параметрі натуральному каменю, однак, при рівній і правильній кладці буде без проблем стояти пару десятків років. У технічному виконанні паркан з цегли виконати простіше в умовах рівної місцевості, це можливо зробити навіть самостійно при наявності мінімальних навичок.

Цегляні паркани - фото

Бетонний паркан

Мабуть, цю модель можна віднести до найбільш демократичних в розрізі ціни. Варіантів бетонних огорож на ринку пропонується величезна кількість, тому вони користуються попитом через низьку вартість.

Зокрема, багато продавців пропонують вже готові виливки (секції) виконані з бетонної суміші - залишається тільки вибрати розмір і фактуру малюнка.

Такі паркани для більшої міцності можуть бути армовані металевою конструкцією. Установка займає мінімальну кількість часу. Бетонний паркан оптимальний для тих, кому потрібно швидке і доступне огородження ділянки, без особливих запитів і завдань.

Найбільшими недоліками такого виду матеріалу для забору є мала довговічність в порівнянні з іншими матеріалами, шаблонний зовнішній вигляд, високий ступінь псування паркану перепадами температури, морозами та іншими погодними явищами. Зовні він виглядає стандартно і нічим не виділяється.

Бетонний паркан - фото

Металевий паркан

Тут варіантів вирішення багато.

По-перше, це може бути профнастил - тонкий лист металу, відштампований з певним профілем. Товщина профнастила коливається від 2,5 до 5 мм, а рифлене штампування надає листу деяку жорсткість. Такі вироби пропонуються в оцинкованому вигляді - сріблясто-металевого кольору або ж пофарбовані в різні кольори. Вибір відтінків не дуже великий, однак, базові кольори підібрати можна.

Важливо купувати кольоровий профнастил однієї партії, інакше відтінок може відрізнятися і в готовому вигляді це буде помітно. Важливо і те, що профнастил продається різних розмірів як по ширині, так і в висоту - це дозволяє підібрати саме такий, який підійде для вашого забору, його не потрібно буде підганяти або обрізати. Огородження з профнастилу також вельми популярні через простоту монтажу і не дорогу вартість.

Для побудови такого паркану знадобиться спеціально зварений металевий каркас, на який навіть дилетант зможе самостійно прикріпити листи.

Прикріплюючи профнастил, завжди робіть нахлист між листами, це дозволить отримати рівний паркан без зазорів і вигинів.

У паркані з профнастила основна роль приділяється виконанню каркаса - він повинен бути максимально вирівняний по рівню і міцно скріплений, тоді і вся готова конструкція буде виглядати відмінно.

Профнастил зручно комбінувати з іншими матеріалами - цеглою, металом або каменем, проявивши фантазію можна отримати незвичайну і красиву конструкцію.

Довговічність профнастила - досить велика, так як його поверхня оброблена спеціальним складом (оцинкована) або пофарбована в заводських умовах, він не боїться корозії, викликаної атмосферними явищами, морозостійкий. Може трохи змінювати колір, після тривалого перебування під прямими сонячними променями, але це не особливо помітно.

Його єдиний мінус - слабка ударостійкість. Такий паркан досить легко пошкодити, якщо випадково в'їхати в нього або цілеспрямовано вдарити, в тонкому аркуші утворюється вм'ятина, яку не так просто виправити. Якщо ваш район спокійний і поруч з огорожею не проходить проїжджа частина - профнастил вам цілком може підійти.

Другий варіант металевих парканів - ковані або штамповані решітки.

Зовнішній вигляд, як і вартість, у них істотно відрізняються. Штамповані вироби виглядають простіше і коштують на порядок дешевше, зате ковані - дозволяють надати забору неповторності та шарму, які відразу ж впадають в очі будь-якому гостю або простому перехожому. Ковані або виконані під них секції дозволяють зробити паркан «дихаючим», тобто, візуально розширити масштаб ділянки.

Вони чудово поєднуються з цегляними або кам'яними колонами і можуть бути прикрашені ліхтарями, кованими завитками та іншими елементами, відповідними за стилем оформлення. Ця модель виглядає шикарно і підійде для великих за площею ділянок.

Металеві секції, не має значення яким саме способом вони виконані, дуже довговічні, якщо за ними правильно доглядати, вони можуть служити століттями. Не підійти вони можуть тільки тим господарям, які не люблять чужих очей і хочуть приховати своє житло за високим муром. Тут може бути компромісне рішення - живі насадження, які, частково можуть допомогти впоратися з цією проблемою.

Металевий паркан - фото

Дерев'яний паркан

Забор з дерева - це класика, яка, напевно, відома кожному з самого дитинства. Звичайно, зараз існують сучасні технології, завдяки яким термін служби і зовнішній вигляд таких парканів значно відрізняються від подібних конструкцій початку минулого століття.

Дерев'яна огорожа виглядає красиво і незвично, вона ідеально підійде для заміського будиночка або ж в інших випадках, якщо буде поєднуватися з будівлями, які розташованими на ділянці.

У продажу є вже готові секції дерев'яних парканів різної висоти і конфігурації, з яких можна самостійно зібрати необхідну конструкцію. А можна  зробити дерев’яний виріб на замовлення по вашому особистому ескізу, враховуючи ваші фантазії і потреби.

Дерев'яні паркани не особливо міцні і більше підходять як декоративні огорожі, оскільки не несуть серйозних навантажень. Встановлювати його не складно, однак, варто передбачити хоча б мінімальний фундамент і міцний каркас. Зносостійкість залежить від якості вихідної сировини, а також від зовнішнього покриття і правильного догляду. Зазвичай, пару десятків років він цілком може Вам прослужити.

Цей вид забору надає фасаду родзинку і неповторність, ідеально, якщо у дворі буде альтанка, лавочки або інші споруди, які по стилю продовжують зовнішній вигляд огорожі.

Дерев'яний паркан - фото

Паркани з шиферу

Забор з шиферу - це дешевший варіант забору з металевого листа. Ідея його виконання проста: металевий зварний каркас до якого кріпляться листи шиферу. Виконати таку конструкцію не дуже складно, однак потрібні спеціальні навички.

Швидше за все, під таку огорожу знадобиться бетонний фундамент, а основа його повинна бути чітко вирівняна щодо поверхні на якій він встановлений.

Виглядає такий паркан досить просто, шифер не варто фарбувати - фарба з часом потріскається і відпаде, а сам по собі, він має не дуже привабливий сірий колір. Але це не головний його недолік.

Основний мінус - крихкість подібної огорожі. Шифер легко пошкодити, надколоти або навіть розбити при невеликому ударі.

Подібний паркан - бюджетний, але не дуже довговічний варіант для зовсім тихих місцевостей, не підійде він для тих, у кого є маленькі діти або великі домашні тварини.

Вибір огорожі для своєї ділянки - відповідальне і цікаве заняття, яке найкраще робити з професіоналами в будівельній справі, які можуть підказати і порадити, врахувавши важливі нюанси. Плануючи будівництво паркану пам'ятайте, що ця конструкція встановлюється не на один рік і повинна бути міцною, красивою і довговічною. А також обов'язково доповнювати загальний стиль будинку, захищати його і радувати своїх господарів зовнішнім виглядом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему