Поради

Який будинок кращий: цегляний чи дерев’яний

Який будинок кращий: цегляний чи дерев’яний

Кожен, хто мріє про власний будинок, рано чи пізно замислюється над питанням: а який матеріал для нього обрати? І оскільки цегляні та дерев’яні будинки і досі в пріоритеті, то варто знати, якому надавати перевагу. 

Цегла та деревина, як найпоширеніші матеріали для будівництва, мають ряд плюсів та недоліків. Тому, перш ніж обрати матеріал для будинку своєї мрії, врахуйте його характеристики.

Якісні характеристики матеріалів

Здавна деревина була основним матеріалом для будівництва. Лише наприкінці 19 та на початку 20 ст. популярними стають будинки з цегли і створюють достойну конкуренцію дерев’яним.

Щоб дати відповідь на питання, який будинок кращий, варто придивитися до матеріалів будівництва.

Дерев’яні конструкції виготовляють з брусів. Зараз особливо популярні будинки з оциліндрованих та клеєних брусів.

Так, матеріалом для оциліндрованих будинків є бруси, оброблені на спеціальному станку, де зрізається верхня частина дерева (кора, виступи) до абсолютно рівної поверхні. У клеєних бруси, порізані на рівні смужки, дошки, склеєні між собою екологічним міцним клеєм.

Найбільшою перевагою житла з брусів є їх екологічність, бо деревина – найбільш чиста та безпечна для здоров’я людини сировина. Окрім того мінімальна обробка стін плюс естетичність конструкції підвищує її привабливість.

Швидкість – це перевага в будівництві. Доми з деревини дозволено будувати в будь-яку пору року і триває таке будівництво кілька місяців.    

Будинок з оциліндрованих брусів дешевий, бо ціна за клеєний брус прирівнюється до вартості цегли. Чому? Бо технологія виготовлення таких брусів значно складніша.

Згадаймо й про таку особливість дерев’яних будинків з брусів як їх осідання. Для того, аби повністю осісти і зазнати найменших деформацій, оциліндрованим домам знадобиться не менше трьох років, хоча переїжджати в нього можна через кілька місяців  після будівництва.

А все через те, що для такого будинку матеріалом є волога деревина, яку легше деформувати і встановлювати. В міру того, як вона висихає, будинок осідає.

Читайте також

Клеєні бруси майже не осідають, однак вони реагують на погодні та атмосферні зміни, бояться комах та інших шкідників. Через це будинки з деревини потребують більшої уваги.

Коли вони побудовані відповідно до всіх норм, то простоять і тішитимуть вас не менше 100 років, а той більше. 

Щодо цегляних будинків, то яку б цеглу ви не обрали, чи то силікатну, чи будівельну, чи навіть клінкерну, звертайте увагу на її якість. Така цегла – це величезний плюс для будівництва.

Як визначити якість цегли? Оцініть її зовнішній вигляд. Для побудови стін приміщення обирайте тільки цілу цеглу. Потріскана цегла – результат недотримання правильної температури для виготовлення матеріалу. Не беріть цеглу з чорними плямами, адже її зберігали в неправильних умовах плюс її міцність сумнівна.

Цегла – дорогий матеріал. Стіни будинку з цегли не бояться погодних змін, їх не лякають шкідники, а також у них непогана шумоізоляція.

Правильно побудований цегляний будинок зможе тішити вас та ваших нащадків близько 300 років.

Плюси і мінуси цегляного будинку

Цегляний будинок має свої плюси і мінуси, котрі слід враховувати при будівництві. Якщо вам потрібен надійний, міцний будинок для постійного проживання, то краще цегляного будинку не знайти.

Плюси цегляного будинку

  • Міцність

Цегла, як природний матеріал, міцна і важка за своєю структурою, а будинок надійний. Тут ми маємо випадок, коли міцність дорівнює якості. Лише якісна цегла та цемент можуть забезпечити необхідну міцність конструкціям. І тоді приміщення з цегли витримають затоплення, різні аварії чи навіть вибух газу.

  • Екологічність

Цегла - екологічно безпечний матеріал, що не шкодить здоров’ю людини.

  • Надійність

Будинки з цегли не бояться природних ворогів, вони стійкі до таких впливів і довговічні.

  • Накопичення тепла

Будинки з цегли вміють накопичувати тепло. Якщо, опаливши такий дім, ви відключите обігрів, то стіни ще протягом деякого часу зберігатимуть тепло та необхідну температуру. Як бачите, конструкція з цегли – кращий варіант для постійного проживання.

Щоправда, для того аби опалити такий дім потрібно затратити більше природних ресурсів, таких як газ. В таких будинках краще підтримувати стабільну температуру. Якщо житло відвідувати лише періодично, то забудьте про затишок і комфорт, плюс воно буде руйнуватися швидше.

  • Пожежостійкість

Такі будинки не бояться пожежі. Цегла не горить, але вогонь може зробити її крихкою, під його дією вона потріскає. Цегляний будинок після пожежі вимагатиме недешевої реконструкції, однак це краще, чим зведення з нулю, як у випадку з дерев’яним.

  • Мінімум догляду

Правильно побудований і зовнішньо оброблений будинок не потребує великих зусиль та коштів для підтримання свого естетичного вигляду.

  • Естетичність

Житлу з цегли можна надати будь-яких форм і по-різному оздобити. Варіантів тут безліч і фантазія необмежена. Великі архітектурні можливості та естетична привабливість цегляних приміщень явний плюс у порівнянні з іншими матеріалами конструкцій.    

Поруч із явними плюсами цегляних будинків є й цілий ряд недоліків, на котрі слід зважати.

Недоліки цегляних будинків

  • Висока теплопровідність

Хоча цегляні будинки і накопичують тепло, але й швидко віддають. Це особливо помітно в холодну пору року, коли на обігрів витрачається дуже багато коштів.

  • Тільки для постійного проживання

Цегляний будинок не може бути літнім, бо через поганий обігрів взимку на стінах утворюються мікротріщини, що не затримують тепла, а пропускають вологу. Така конструкція руйнується двидше.

  • Довгобуд

Цегляний будинок швидко не зведеш. Він потребує часу на будівництво через те, що більшість робіт при побудові вологі. Бетонування, штукатурка, кладка – все це мокрі роботи, що потребують висихання. Таку конструкцію зводять лише в теплу пору року. Саме через це будівництво цегляних конструкцій довготривале.

  • Велика товщина внутрішніх стін приміщень

Інколи стіни цегляних конструкцій завтовшки можуть сягати 50 см. Чим товстіші стіни, тим вони міцніші і тепліші. Однак варіант такого приміщення не дешевий.

  • Дороге будівництво

Так, цегляний будинок не дешевий. Одна цегла скільки коштує, а ще цемент тощо. Тай будівельники працюватимуть не за дарма.

Не забувайте, що внутрішні стіни теж потребують обробки, а це теж недешево. Дорогим виходить транспортування плюс зберігання цегли так, аби вона не втратила своєї міцності.

  • Важкість

Будинки з цегли важкі, їх будь-де на будь-якому ґрунті не побудуєш. Така конструкція вимагає правильної кладки плюс грамотного розташування основних та підсобних приміщень, щоб тиск на фундамент будівлі був рівномірний.

  • Дорога реконструкція

Модернізувати чи реконструювати цегляний будинок – задоволення не з дешевих, бо демонтажні роботи обходяться дуже дорого. Тай загалом ця справа дуже довга і клопітка.

Плюси і мінуси дерев’яних будинків

Будинки з деревини мають свої переваги та недоліки. Кожен покупець, котрий хоче придбати такий будинок, повинен їх знати.

Отже, плюси дерев’яних будинків:

  • Екологічність

Деревина – екологічний і безпечний матеріал для будівництва. Якщо для вас важливо, щоб матеріалом для вашого житла був природний полімер, то краще за деревину не знайти.

  • Доступність

Деревина – природний доступний матеріал. Зазвичай, для таких конструкцій використовують хвойні дерева, такі як ялина, сосна. Нерідко будинки проектують також з липи, дуба, кедру, але це вже дорожчі варіанти.

Деревина – дешевий матеріал у будівництві і вигідний в експлуатації.

  • Низька теплопровідність

Стіни з деревини добре зберігають і погано віддають тепло, через це в таких будинках значно тепліше, чим у будь-яких інших. Порівняйте, дерев’яна стіна, товщина якої дорівнює 100 чи 200 мм за тепловою ефективністю не поступається цегляній з товщиною 500 мм.

  • Природній обмін повітря в приміщенні

Деревина завдяки своїй унікальній структурі може пропускати між волокнами кисень, пару, створюючи в приміщенні ефект постійного провітрювання.

  • Невелика вага

Відомо, що дерев’яний дім втричі легший за цегляний. Для нього легше знайти місце для будівництва, його можна проектувати і на відносно м’якому ґрунті. Для основи не треба масивного фундаменту, а це вже порівняно дешевий і вигідний варіант дому.

  • Економність

Деревина дешевий матеріал у порівнянні з цеглою. Наприклад, стіни з дерева зазвичай товщиною не більше 200 мм, а з цегли у 2,5 рази товстіші. З одного кубу деревину вийде більше квадратних метрів стіни, ніж з цегли.

  • Шумоізоляція

Стіни з дерева добре поглинають шум. Так, стіни із клеєних брусів завтовшки 0,2 м в 10 разів краще поглинають шум та краще ізолюють, чим цегляна стіна такої ж товщини.

  • Мобільність

Дерев’яний будинок легко розбирати і встановлювати без проблем в іншому місці. Це великий плюс для житла.

  • Затребуваність

Будинок з дерева може бути як постійним житлом, так і літнім домом. Це явний плюс у будівництві.

Окрім плюсів та наведених переваг будинку з дерева, він має ряд недоліків.

Недоліки дерев’яних будинків:

  • Легкозаймистість

Всі знають, що деревина добре горить, через це будинки з деревини після пожежі не підлягають відновленню. Їх доведеться розбудовувати з нуля. Хоча слід сказати, що стіни в таких домах зазвичай не валяться.

Зараз хіміндустрія пропонує безліч протизаймистих речовин, що допомагають деревині не стати джерелом пожежі.

  • Довга осадка

Доми з оциліндрованих брусів, дають помітну осадку протягом трьох років, тому деформація будинку неминуча. До цього потрібно бути готовим, як і до того, що треба буде ліквідовувати щілини, котрі від цього утворяться.

  • Нестійкість до природних факторів

На нього впливають безліч природних факторів, таких як погода, комахи, тварини тощо. Конструкція потребує особливого догляду.

  • Особливий догляд

Щоб запобігти гниттю деревини, її надмірному розсиханню чи розбуханню слід обробляти матеріал будинку спеціальними розчинами. Донедавна кожні 3-4 роки потрібно було оновлювати фасад, тепер термін повторної обробки збільшився до 8-10.

  • Обмежені архітектурні можливості

Будинки з деревини не можуть похвастатися архітектурним різноманіттям, бо деревина не піддається великим деформаціям.

В якому будинку більш здоровий мікроклімат?

Відповідь однозначна. У дерев’яному будинку більш здоровий мікроклімат, бо він «дихає», тобто через свої волокна пропускає в приміщення кисень і створює ефект провітрювання. Як стверджують науковці, щоденно в таких будинках повітря без додаткових технічних засобів оновлюється на 30 %.

Дерев’яне приміщення краще пахне, ніж усі інші. Протягом тривалого часу повітря в приміщенні насичене запахом деревини. Це створює затишок та комфорт.

Окрім того деревина не потребує шкідливої обробки стін, завдяки чому зберігає свою екологічність.

Який будинок тепліший: з дерева або цегли

Будинки з дерева значно тепліші від цегляних, адже у них низька теплопровідність. Вони легко зігріваються і тримають стабільну температуру в приміщенні.

Взимку вони значно тепліші та вигідніші, адже на опалення витрачається менше коштів, а влітку в таких приміщеннях холодніше, чим на дворі через ефект мікроциркуляції повітря.

В дерев’яних будинках постійно зберігається баланс кисню, тепла та вологи.

Будинки з цегли для зберігання тепла треба утеплювати.

Отже, кожен із варіантів має свої плюси та мінуси. Котрий будинок обрати залежить від вас. Коли ви прагнете, аби житло було екологічно безпечним, дешевим у зведенні та теплим в експлуатації, то краще обирати дерев’яний. Хочете міцний довговічний будинок, який буде стійкий до пожеж, обирайте – цегляний.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім, Будівництво
В тему