Поради

Як отримати польську візу

Як отримати польську візу

Із впровадженням безвізового режиму українцям стало значно простіше відвідати ту ж Польщу, досить лише наявності закордонного паспорту. Проте безвіз дає можливість перебувати у Польщі обмежений період – лише три місяці на пів року. Що ж робити, якщо ваші плани триваліші, або ж треба залишатися довше, ніж 3 місяці поспіль – у планах робота, навчання чи великий туристичний тур Польщею? Відповідь – готувати заяву виробити відповідну візу.

Фактично віза – це документ, котрий дає громадянину іноземної держави дозвіл на в’їзд у країну та певний термін перебування. Здавалося б, не складно – звертаєшся в дипломатичне представництво Польщі чи спеціалізований візовий центр, подаєш документи і вуаля – отримана віза в кишені.

Як отримати польську візу
Як отримати польську візу

Однак візи теж бувають різні – яку обрати відповідно до ваших потреб?  Які етапи оформлення та перелік документів і заяв, котрі потрібно надати? Скільки часу займе процес та у скільки обійдеться? А, можливо, ви належите до когорти, якій не потрібна віза? На ці питання ми відповімо у матеріалі нижче.

Яка віза потрібна: види віз у Польщу

Візи відрізняються за можливостями, котрі пропонують, адже кожна із них має певну ціль. Наприклад, документ дозволяє певну кількість перетину кордону, різний термін перебування на території країни тощо. Розглянемо види віз до Польщі, котрі користуються популярністю.

Транзитна віза (категорії А і В)

Ці види віз підходять для тих, хто не має наміру затримуватися на території Польщі на довго, тобто у випадку, коли країна є лише «перевалочним пунктом».

Транзитна віза категорії А ще називається аеропортною, оскільки дозволяє лише перебувати на території аеропорту країни. Тобто людина із такою візою не має права покидати меж летовища. Призначення – використання особами, котрі подорожують літаком та змушені чекати на пересадку у межах одного із аеропортів Польщі понад добу. Звісно, цей документ передбачає нетривале перебування на території країни, у межах часу пересадки.

Призначення транзитної візи категорії В витікає із її назви. Вона має обмежений термін дії – 5 діб, та видається задля транзитного проїзду польською територією. Пригодиться у випадку, якщо людина, наприклад, планує подорож Європою без затримок у Польщі, тож швидко перетне її кордони на автівці чи поїзді. Вона буває одно- чи багаторазовою (визначає кількість можливостей перетинати кордон Польщі).

Шенгенська віза (категорія С)

Цей вид візи видають з туристичною метою, для поїздок у гості та візитів задля вирішення бізнес-справ. Дозволяє здійснити один (одноразова) чи кілька (багаторазова)  в’їздів у Польщу та перебувати до 90 днів на півроку. Насправді, це не універсальний термін, адже залежно від кількості дозволених діб візи категорії С бувають кількох підвидів.

Багаторазова віза дає можливість протягом зазначеного терміну здійснювати кілька перетинів кордону, включаючи відвідини інших країн Шенгенської зони, з сумарною тривалістю поїздок не довше вказаного періоду. Це ідеальний варіант для тих, хто хоче роздивитися туристичні місця Польщі та інших європейських країн.

Національна віза (категорія D)

Віза, яка дозволяє перебувати на території Польщі терміном від 90 днів до року. Її видають власникам Карти поляка, особам, що здобувають освіту у польських вишах (часом зустрічається назва «студентська»), тим, хто їде працювати чи на тривалі відвідини родичів. Можливі й інші причини – наприклад, людина планує тривале лікування до Польщі.

Зауважимо, що національна віза теж  дозволяє відвідувати й інші країни Шенгенської зони до 90 діб на пів року. За умов кількох відвідин за одноразовою без порушень є змога отримати багаторазову, котра дозволяє подорожувати Шенгеном до року часу.

Залежно від цілі, національну візу умовно поділяють на кілька підвидів:

  • Гостьову – для неї має бути запрошення від родичів чи друзів-громадян Польщі
  • Робочу – підставою є запрошення від роботодавця, аби людина могла півроку працювати на території країни
  • Воєводську – фактично являє собою річний дозвіл на роботу, виданий на основі воєводського запрошення. Цей документ заявляє, що польська сторона потребує роботи цієї особи, тож через спеціальне Воєводське управління із питань іноземців видає запрошення на місце реєстрації фірми чи роботодавця.

Категорії громадян, яким не потрібна віза

Водночас, є ціла низка груп, котрим для в’їзду та перебування віза не потрібна.

По-перше, це власники дипломатичних паспортів – консули, дипломати та певні працівники цих установ. Окрім того, не потрібна віза, коли людина має вид на проживання у Польщі. Звісно, на кордоні треба буде довести його: надати сам документ, що гарантує таке право та паспорт, який підтверджує особу. До слова, неважливо, про який саме вид йдеться, правило дійсне і для постійного, і для тимчасового варіанту.

Також візу не треба оформляти пасажирам, що чекають на пересадку в аеропортах у межах однієї доби, тобто до 24 годин. Обходяться без неї стюардеси, пілоти, капітани та інші члени екіпажу цивільних літаків та кораблів, а ще – представники рятувальних суден.

Оформлення візи в Польщу

Документи слід оформляти через консульство чи візовий центр. Візовий центр фактично є недержавною організацією-посередником, що приймає анкети, заяви та інші документи задля отримання віз в Польщу. Стосовно ж туристичної, отримання її можливе також через залучення туристичної фірми, однак додатково ви оплачуєте її послуги. Натомість документи не складно зібрати та подати самотужки – це зекономить ваші гроші.

Зауважте, що процедура подачі заяв та документів через консульство та візовий центр дещо різниться. Саме же перелік необхідного однаковий.

Збір документів

Для подачі необхідно зібрати такі документи (на прикладі Шенгенської візи):

  • Дійсний закордонний паспорт із щонайменше двома чистими сторінками для проставляння віз.
  • Копію першої сторінки закордонного паспорту, наявних раніше віз, штампів про перетин кордонів.
  • Оригінал та копію страховки із сумою покриття від 30000 євро (франшизи – до 150 євро), що відповідає вимогам Закону про іноземців. Також слід додати квитанцію оплати поліса та її копію.
  • Оригінал та копію українського паспорту.
  • Квитанцію сплати консульського збору (у випадку подачі через візовий центр – сервісного збору).

Потрібно надати і 2 фото формату 3,5 на 4,5 (на світлому тлі без головного убору, максимум – піврічної давності). Натомість для оформлення особі, що не сягнула 18-річного віку, додатково надаються оригінали та копії свідоцтва про народження, паспортів батьків та нотаріально завірений їх дозвіл на виїзд, а ще – копії перших сторінок іноземних паспортів батьків та виданих віз.

Є й додатковий пакет документів, котрий забезпечить позитивне рішення щодо отримання бажаної категорії. Сюди належать папери, що засвідчують зайнятість. Для студентів це довідка, що у виші не заперечують відсутність на заняттях та студентський квиток; для приватних підприємців – ліцензія чи свідоцтво про державну реєстрацію та оригінал і копія податкової декларації; для працюючих – довідка із місця роботи із вказанням посади та зарплати за півроку; для пенсіонерів – оригінал і копію пенсійного і довідка щодо нарахування пенсії за пів року; для безробітних – довідка зі станом рахунку із банку із операціями за останнім 3 місяці.

Також є документи, що підтверджують платоспроможність особи. Йдеться про лист-спонсорування та банківську довідку про рух коштів на рахунку спонсора у разі, якщо поїздку фінансує інша особа чи організація. Коли за власний рахунок, досить інформації щодо його стану із банку та операції за 3 місяці.

Додатково подаються документи, що засвідчують мету поїздки (наприклад, запрошення, бронювання готелів чи гарантії особи, що приймає гостя).

У разі виникнення додаткових питань щодо переліку рекомендують звертатися до кол-центру консульства Республіки Польща.

Заповнення анкети

У разі подання документів через консульство, заповнити анкету можна в електронній формі через сайт (на це виділено годину). Опісля її слід зареєструвати, зберегти та роздрукувати і надати разом із іншими документами при безпосередньому візиті.

При подачі у візовий центр анкета має бути заповнена особисто заявником, котрий також вклеює туди фото. Скачати анкету можна ТУТ або ж отримати безпосередньо у візовому центрі, бланк – безкоштовний. Заповнювати анкету слід латинськими буквами, дотримуючись правил транслітерації. Будьте уважні при заповненні анкети – помилки можуть призвести до труднощів.

Передача документів в посольство або посереднику

У разі подачі паперів варто особисто з’явитися у консульство. Аби вас прийняли, потрібно попередньо зареєструватися на певний час та дату. Опісля працівнику слід передати пакет документів та роздруковану заяву (ідентичну до тієї, яку заповнювали онлайн).

При подачі через візовий центр анкету та заяву легко  підготувати заздалегідь або ж заповнити на місці. Прийом у візовому закладі відбувається у порядку черги, згідно із отриманими попередньо номерами. У призначений час ви передаєте пакет для обробки.

Окрім того, у якості посередника іноді виступає туристична компанія, котра фактично просто передасть ваші документи та заяву відповідній структурі. Такі ж послуги пропонують приватні контори чи особи, однак для цього ваші дані повинні бути вже зареєстровані у системі через попередню подачу.

Отримання візи

Загалом терміни для заявників коливаються. Наприклад, рішення стосовно надання візи категорії С приймають протягом 6-30 днів, після чого особа у разі позитивного результату її видають. Середня тривалість 10-14 діб. Забрати її в консульстві потрібно особисто.

Є ще варіант термінового оформлення, який у разі відсутності обмежень, правильно оформлених заяви анкети та інших паперів скорочується до 3 робочих днів до дати виїзду. Зазвичай, така послуга коштує дорожче.

У візовому центрі терміни приблизно такі самі, проте тут є можливість замовити доставку готової візи через спеціальну заяву. Однак це може вплинути на термін передачі, тому обов’язково уточніть цей момент у візовому центрі.

Туристичні фірми теж віддадуть її в середньому за два тижні, однак в екстрених випадках здатні організовувати процес і за 2 дні.

Віза в Польщу: вартість оформлення

Ціна візи для виїзду у Польщу коливається залежно від кількох факторів. По-перше, вона різна для громадян різних країн. Окрім того, різну вартість мають і різні типи віз – наприклад, національну, українці мають змогу оформляти безкоштовно.

Розцінки різняться й у різних організацій, котрі займаються вирішенням цих питань. Наприклад, виготовлення національної за воєводським запрошенням обійдеться у 320-390 євро. Тож уточнювати ціни необхідно там, де ви обрали її виготовлення.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: польща, українці у польщі
В тему