Поради

Інтелектуальні ігри для дітей

Інтелектуальні ігри для дітей

Хто з нас в дитинстві не любив ігор? Таких, мабуть, і не знайдеш. І не дивно, адже гра для дитини – не лише розвага, веселощі, це цілий світ. Хіба не завдяки інтелектуальній грі ми вивчаємо себе, розвиваємо свої вміння і таланти, пізнаємо світ.

Ігри, зокрема інтелектуальні, відіграють важливу роль у вихованні та розвитку дитини. Адже, на відміну від комп’ютерних, не занурюють малюка у вигаданий світ, який далекий від реальності, а, навпаки, розвивають ті вміння, які допоможуть соціальній адаптації.

Не створюють ілюзії, а допомагають дитині самовиражатися, повірити у власні сили і суттєво зрости в очах друзів.

Саме тому, свідомі батьки намагаються з малечку привчати дітей до цікавих, пізнавальних та корисних ігор. Вони допомагають малюку зрозуміти себе та людей в колективі.

Отже, інтелектуальні ігри для дітей важливі, адже:

  • Допомагають дітям швидше порозумітися з дорослими.
  • Розкрити творчий потенціал.
  • Навчать працювати в парі, в колективі.
  • Адекватно реагувати на труднощі й невдачі. Сприймати їх як сходинку до нових досягнень.
  • Завдання батьків малюк сприймає як елемент самовиховання.
  • Допомагають засвоїти шкільний матеріал швидше і якісніше.
  • Показують, як можна отримані знання використати на практиці.
  • Виховують дитину стресостійкою, емоційно врівноваженою та наполегливою.

Гра як довільна, невимушена і цікава форма пізнання світу допомагає дитині знаходити вихід з нетрадиційних ситуацій, критично і креативно мислити, планувати свої дії. Незаперечною є істина, що діти люблять ігри, бо розвиваються і розвиваються лише тоді, коли грають в ігри.

Однак для того, щоб інтелектуальна гра дала якнайкращий ефект потрібно, аби грати дитині було цікаво, захоплююче і пізнавально.

Отож, інтелектуальні ігри для дітей повинні дотримуватися таких основних завдань:

  1. Гра має бути, насамперед, цікавою, захоплюючою, виховувати в дитини дух суперництва, вчити не боятися конкуренції, розвивати дитячий ентузіазм.
  2. Гра не повинна бути надто складною, щоб дитина не втратила цікавості, як і надто легкою, на яку дитина може й не звернути увагу. Вона має бути з оптимальним рівнем складності.
  3. Має забезпечувати мисленнєву, пізнавальну активність дитини, формувати основу адаптації дитини до співіснування в дитячому колективі.
  4. Гра має бути нагородою для дитини, цікавим моментом в житті , а не покаранням. Аби уникнути подібних асоціацій, дитина повинна відчувати, що її старання помічають інші, хвалять її вміння і не сварять за помилки чи поразку.
  5. Закони інтелектуальної гри повинні будуватися за принципом: мінімум глядачів – максимум задіяних.

Але, щоб грати дитині було цікаво і корисно, треба враховувати вік дитини, особливості її розвитку та емоційний стан.

Інтелектуальні ігри для дітей: чим вони корисні

Найбільшою перевагою гри для дітей є те, що дитина певного віку може самостійно приймати якесь рішення, тобто має карт-бланш на самовияв, свободу вибору тактик для досягнення перемоги та відсутність примусу, яким нерідко зловживають дорослі.

Вплив дорослих на гру дитини варто обмежити уточненням правил, порадами та рекомендаціями. Примус, постійна критика та зауваження – найбільші вороги інтелектуальної гри.

Мабуть, ніхто не заперечить, що грати інтелектуально корисно для дітей, бо:

  1. Гра розвиває пам’ять дитини. Науково доведено, що інформація, подана у формі гри, найбільше запам’ятовується і найцікавіша дітям будь-якого віку.
  2. Впливає на розвиток уваги та уяви дитини. Лише, коли грати дитині цікаво, вона найбільше зосереджена, помічає найдрібніші деталі, їх взаємозв’язок.
  3. Інтелектуальна гра розвиває мислення, вчить дитину знаходити нестандартні рішення, шукати декілька шляхів розв’язання завдання. А також критично оцінювати свої невдачі та перемоги.
  4. Формує логіку дитини.
  5. Розвиває дитяче мовлення, зокрема у малюків, коли у них артикуляційний апарат на стадії формування, а кількість граматичних конструкцій обмежена.
  6. Позитивно впливає на фантазію дитини, її творчі задатки та розвиток практичних вмінь.
  7. Розвиває дрібну моторику малюків.

Головне, аби граючи дитина отримувала задоволення від процесу, помічала результати і росла впевненою в собі.

Інтелектуальні ігри для найменших дітей

Малюків, яким заледве виповнився рік, варто зацікавлювати інтелектуальними іграми. Саме розвиваючі іграшки для малят стають не лише джерелом пізнання світу, а й умовою розвитку необхідних навиків.

В цей чарівний період малюк пізнає світ через дотик, споглядання, смак, нюх та емоційні почуття. Тому іграшки повинні бути такими, що подразнюють зорові рецептори, ніжні на дотик, цілісні, адже деталі можуть зашкодити юному досліднику, який все перевіряє на смак, і бажано з музичним супроводом.

Корисні та цікаві іграшки для малюків 1-3 років

Саме для таких допитливих малюків індустрія іграшок пропонує величезний вибір безпечних та цікавих тваринок-іграшок з пластику чи гуми. Вони розвивають дитячу уяву, позитивно впливають на формування зору та задовольняють потребу малюків у дослідженні та навиках догляду.

В цьому ж віці дитину цікавлять іграшки для ванни, ляльки, посуд чи машинки. Завдяки їм дитина розвиває свою дрібну моторику, що впливає на формування мовлення малюка, уяви та спостережливості.

Так у дитини формується уявлення про багатство нашого світу та його багатогранність. Однак тут найважливіше для батьків обрати безпечні іграшки, з екологічно чистого матеріалу без шкідливих складників та відповідно до віку дитини. Найкращим варіантом стануть іграшки від провідних фірм на зразок Fisher Price, Baby team, KINDERENOK тощо.

Хочете розвинути у малюка тонкий музичний слух? Немає нічого простішого. Для малюків іграшкова індустрія представила на вибір безліч варіацій музичних іграшок, починаючи від співаючих ляльок і закінчуючи музичними хатинками-мигалками.

Якщо малюк полюбляє щось складати, можна для початку придбати йому м’які кубики, а потім й познайомити його з найпростішими конструкторами  Lego, які не залишать жодну дитину байдужою. Хтозна, може у вашій сім’ї росте майбутній архітектор.

Або ж придбайте своєму непосидючому малюку безпечні фарби, які легко перуться і не зашкодять дитині, для розвитку мистецького хисту. Або ж купіть пазли для розвитку творчої уяви своєї крихітки.

Інтелектуальні ігри для дошкільнят

Діти у віці 4-6 років потребують особливої уваги, адже вони формуються з усвідомленням того, що тепер доведеться деякі рішення приймати самостійно і відповідати за свої вчинки. Тому так важливо переконати їх у тому, що навчання у школі – це цікава пригода, а не стресова подія.

Практикуючи інтелектуальні ігри в цьому віці, дорослі допомагають дитині легко і без проблем змінювати види діяльності, вміти слухати іншого та зважати на його думку.

Граючись малюк навчиться формулювати мету та знаходити шляхи її досягнення. Розвине логічне і критичне мислення, соціально адаптується до взаємодії в колективі.

І що не менш важливо, доведе до досконалості такі необхідні навики для навчання, як узагальнення, порівняння, групування предметів за певною ознакою, повторення.

Інтелектуальні ігри для малюків допоможуть їм розвинути такі якості, як кмітливість, винахідливість, самостійність, наполегливість, рішучість, дитячу посидючість.

Чимало інтелектуальних ігор можна запропонувати малюкові і в домашніх умовах не витрачаючи коштів та зусиль на їх підготовку.

Можна пропонувати ігри, на зразок, домалювати незакінчений малюнок, із закарлючок зробити зрозуміле зображення, запам’ятати найбільшу кількість деталей на малюнкам, назвати відмінності, дати відповідь на питання, визначити неправильні судження тощо.

Не зайвим буде скористатися ребусами, головоломками, настільними іграми, пазлами тощо.

Головне, щоб дітям було цікаво і пробуджувало азарт до пізнання чогось нового.

Інтелектуальні ігри для дітей шкільного віку

Дитина, котра вже переступила поріг школи, має інші вподобання та надає перевагу більш складнішим формам гри. І це не дивно. Її кругозір розширився, вона помічає більше можливостей і хоче пізнавати всебічно оточуючий світ.

Зрештою тепер перед нею стоять зовсім інші завдання. Вона прагне розвинути впевненість, лідерські якості, підкреслити свою унікальність та обдарованість. Тепер на голому ентузіазмі гра не зацікавить, дитині потрібен азарт, відчувати суперництво і можливість довести собі та іншим свою першість.

Дітей шкільного віку можна зацікавити, як в урочний, так і позаурочний час, грою в шашки чи шахматами. Ця гра розвиває абстрактне і логічне мислення, пам’ять, уяву, вчить приймати швидкі рішення, придумувати багатоходові комбінації поведінки в грі. А також впливає на розвиток образного мислення та контролю над емоціями.

Варто частіше дивувати дітей нестандартними інтелектуальними завданнями, такими як цікаві проблемні питання, суперечливі абсурдні твердження тощо. Корисно привчати дітей середнього та старшого шкільного віку до кросвордів, логічних завдань, анаграм, ребусів, головоломок, криптограм, судоку, завдань зі сірників тощо.

Залучати дітей до участі в олімпіадних завдань з улюбленого предмета. Або ж запропонувати інтелектуальні настільні чи комп’ютерні ігри, які допоможуть не втратити інтересу до навчання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, виховання, розваги
В тему