Поради

Як навчити дитину читати: перевірені поради

Як навчити дитину читати: перевірені поради

Більшість людей не замислюються над процесом навчання читання, поки не вирішить розпочати навчання власних дітей вдома. Це складний процес, який вимагає належного викладання різних навичок та стратегій, таких як фонетика (знання взаємозв’язку букв та звуків) та фонематична обізнаність.

Хороша новина полягає в тому, що хоча читання саме по собі є важким процесом, кроки, зроблені для формування цих навичок, досить прості. Щоб навчити дітей читати та зробити це позитивним та корисним досвідом, спробуйте ці перевірені часом стратегії нижче.

Коли починати навчання та навіщо вчити дитину читати

Більшість дітей навчаються читати без особливих проблем. Підштовхування дитини до навчання до того, як вона буде готова, може зробити читання неприємним. Навчання читати - одна з найважливіших речей, яку дитина зробить у своєму житті. Це тому, що ми живемо в суспільстві, в якому навички грамотності є запорукою успіху. Важливо пам’ятати, що навчання читання передбачає різні навички. Існує п’ять основних компонентів читання. Це вміння, які потрібні всім дітям, щоб успішно навчитися читати.

Вони включають:

  • Фонемне усвідомлення - здатність чути та маніпулювати різними звуками словами.
  • Фоніка - розпізнавання зв’язку між літерами та звуками, які вони видають.
  • Лексика - розуміння значення слів, їх визначень та їх контексту.
  • Ознайомлення з читанням - зрозуміти значення тексту, як у книгах з розповідями, так й в інформаційних книгах.
  • Вільне володіння - здатність читати вголос зі швидкістю, розумінням та точністю.

Навчання дитини читати починається з народження з посиленням навичок попередньої грамотності. Тим не менш, більшість дітей офіційно вчаться читати у віці від 5 до 7 років. Розуміння різних етапів розвитку навичок читання та письма допоможе орієнтувати ваші уроки та очікування.

Як швидко вивчити букви

Насичене текстом середовище для дошкільнят закладає основу для успіху читання. Справа не лише в тому, щоб мати вдома книги, хоча це чудовий початок. Ви також можете почати говорити про букви, цифри та слова на упаковках та знаках. Допоможіть дитині побачити, як текст уже є частиною його повсякденного життя. Вкажіть назву його улюбленої крупи. Покажіть йому етикетки на одязі. Покажіть йому різні частини вітальної листівки чи запрошення.

Діти із задоволенням копіюють слова на папір. Напишіть ім’я дитини та дозвольте йому скопіювати це самостійно за допомогою шрифтів з алфавітом, наклейками чи магнітами. Закликайте її «писати» власні слова, використовуючи букви.

Шукайте книги з яскравими, смішними ілюстраціями та чітким, нескладним текстом. Історії з сильними римами особливо хороші: вони допомагають вашій дитині засвоїти ритм та структуру речень й посилити навички аудіювання, які їй незабаром потрібно буде підібрати для різних початкових букв.

Ви – перший та найголовніший вчитель власної дитини. Похвала та підтримка, яку ви надаєте, допоможе насолоджуватися читанням та навчанням ще більше.

За який час можна навчити дитину читати

Кожна дитина вчиться у своєму власному темпі, тому завжди пам’ятайте найважливіше, що ви можете - зробити це навчання приємним. Читаючи регулярно, змішуючи речі з вибраними вами видами діяльності та дозволяючи дитині періодично вибирати власні книги, ви прищеплюєте ранній любові до читання та надаєте їм шанси на успіх у читанні за короткий час.

Вибір «правильних» книг та «найкращий» спосіб навчання читання залежить від кожної дитини. Жоден з двох людей не опануватиме читання одночасно чи з однаковим темпом, а терпіння та наполегливість - це обов’язково, особливо для дітей, які борються із труднощами чи відмінностями у навчанні. Зробіть сеанси читання короткими. Максимум десять хвилин й навіть не думайте починати, якщо вони голодні, втомлені або засмучені.

Грамотність передбачає читання та письмо. Доступні для дитини книги та журнали - це гарна ідея, але також корисно мати олівці, олівці, фломастери та папір. Заохочуйте дитину писати. Один із способів зробити це - написати їй замітки або короткі листи. Мине недовго часу, перш ніж вона спробує написати вам.

Як швидко навчити дитину читати?
Як швидко навчити дитину читати?

Методики навчання читання

Один з найпоширеніших способів навчити читання - це метод озвучення, коли дітям рекомендується читати вголос, вимовляючи кожну букву чи групу букв, поки вони не розпізнають слово за звуком. Дуже маленькі діти можуть не розуміти, що ви читаєте, але вони знайомляться з тим, як працюють книги, включаючи відмінність друку від малюнків.

  • Використовуйте пісні та дитячі рими для побудови фонематичної обізнаності. Дитячі пісні та дитячі рими - це не просто задоволення - рима та ритм допомагають дітям чути звуки та склади словами, що допомагає їм навчитися читати. Хороший спосіб побудувати фонематичну обізнаність (одна з найважливіших навичок у навчанні читати) - плескати ритмічно разом та дружно читати пісні. Ця грайлива й зв’язкова діяльність - фантастичний спосіб для дітей неявно розвивати навички грамотності, які налаштують їх на успіх у читанні.
  • Виріжте прості картки та напишіть слово, що містить по три звуки на кожній (наприклад, баран, свиня, верх, сонце, горщик, плавник). Запропонуйте дитині вибрати картку, потім прочитайте слово разом й тримайте три пальці. Попросіть сказати перший звук, який вони почують у слові, потім другий, а потім третій. Ця проста діяльність вимагає невеликого попереднього часу та формує основні звуки та навички декодування (допомагаючи їм навчитися звучати слова). Якщо ваша дитина тільки починає з вивчення букв алфавіту, зосередьтеся на звуку, який створює кожна літера, більше, ніж назви букв.
  • Зміцніть навички розуміння дитини, задаючи питання під час читання. Для дітей молодшого віку рекомендуйте їм займатися фотографіями (наприклад, «Ви бачите човен? Якого кольору кішка?»). Старшим дітям задайте питання про те, що ви тільки що прочитали, наприклад «Чому ви думаєте, що маленька пташка боялася?», «Коли Софі зрозуміла, що вона має особливі повноваження?»
  • Після того, як ваша дитина почне читати, попросіть її прочитати вголос. Це може допомогти побудувати впевненість дитини у здатності читати та допомогти насолоджуватися навчанням нових навичок. По черзі читайте з дитиною, щоб моделювати більш досконалі навички читання.

На початку занадто багато тексту може бути непосильним для нового читача. Переконайтеся, що на сторінці не надто багато слів, й почніть з того, щоб вони прозвучали окремі терміни, перш ніж переходити до фраз та речень. Зображення можуть допомогти дитині на початку, спонукаючи його розпізнати слово, яке вони читають. Це допомагає, якщо слова є досить великими й надруковані жирним шрифтом, який легко читати.

Як навчити дитину читати по складах

Визначення словника для складу – це одиниця вимови, що має один голосний звук, з оточуючими приголосними або без них, утворюючи ціле або частину слова. Ви також можете думати про склади як про окремі, неперервані звуки розмовного слова. Іноді склади називають «ударами» мови. Підрахунок складів - це навичка до читання, якою очікується оволодіння дітьми у дошкільному закладі чи дитячому садку.

Навчитися рахувати склади важливо, оскільки:

  • Поділ слів на склади допомагає процесу розшифровки.
  • Знання правил ділення складів допомагає учням читати слова більш точно та вільно.
  • Знання правил ділення складів допомагає дітям зрозуміти умовності написання слів.

Склади - це ритм слів. Вони можуть взяти будь-яке довге слово та перетворити його у ряд коротших слів, які вашій дитині простіше розшифрувати. Ви можете продемонструвати склади дитині, плескаючи слова або б’ючи барабан, але є ще один спосіб, який ще краще. Попросіть свою дитину вперти руку під підборіддя. Таким чином, коли вона вимовлятиме слова, зможе відчути, скільки разів опускається підборіддя. Це число буде кількістю складів у слові.

Також скажіть дитині, що кожен склад повинен мати голосну. Як тільки вона дізнається ці дві речі; як розбити слова на склади та що кожен склад повинен мати голосну, це зробить розшифровку слів набагато простішим. Зробіть навчання про склади цікавим! Дайте дітям картки із зображеннями на них одно-, дво- та трискладових слів, і нехай вони працюють разом, щоб сортувати картки у три групи.

Навчання читання цілими словами

Метод навчання грамоті з повним словом дає дітям розпізнавати слова як цілі одиниці, не розбиваючи їх на групи звуків чи літер. Це настільки ж навчальна філософія, як і метод читання, оскільки вона підкреслює захоплення сенсу над систематичним декодуванням звукових частин. Весь мовний акцент вважає мову природним явищем, а грамотність - природною функцією.

Хоча цей метод може призвести до раннього успіху в читанні та письмі, він сьогодні вважається недостатнім. Не вивчивши системи фонетичного декодування, діти стикаються з труднощами при розшифровці нових слів, оскільки вони не можуть їх деконструювати.

У навчанні фонетиці дітей навчають звукам літер. Важливим є те, що дитина асоціює форму букви із звуком, який вона видає. Після засвоєння окремих буквених звуків дітей навчають, як їх поєднувати, читати слова. Навчіть вухо дитини до звуків мови. Пограйте в ігри, щоб допомогти дитині визначити початковий звук його імені та загальні слова, такі як дитина, мама, собака тощо. Включіть усі органи чуття, коли це можливо. Виріжте з фетру букви, зробіть глиняні літери або наклейте зображення тварин або предметів, починаючи з певної літери / звуку.

Зробіть читання частиною вашого повсякденного життя, й діти навчаться його любити. Виділіть якийсь час, коли всі вимикають телевізор та Інтернет й не роблять нічого, крім читання. Це теж весело.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: виховання, діти
В тему