Поради

Як вибрати матрац для підлітка

Як вибрати матрац для підлітка

Комфорт сну – дуже важливе питання, адже майже третину свого життя людина спить. Тому вибір матраца повинен бути усвідомленим та прискіпливим, аби зупинитися на найкращому варіанті. Цей аспект набирає ще більшої ваги, коли йдеться про дітей та підлітків.

Від матрацу залежить не лише зручність, а й здоров’я дитини. У віці 10-16 років активно формується осанка, на яку буквально чигають різноманітні труднощі – важкі наплічники, тривале сидіння за партою та сидячі забави із гаджетами. Ці виклики можуть призвести до викривлень хребта – сколіозу, кіфозу чи лордозу, відтак не варто випробовувати спину ще й неправильним матрацом для підлітка.

Від вибору матрацу залежатиме не лише чи висипатиметься дитина-підліток, а й чи не доведеться згодом водити його до лікарів-остеопатів з’ясовуючи причину, чому ж виникли проблеми із хребтом. Саме тому модель для підлітка має відповідати низці критеріїв – бути не надто м’яким чи твердим, володіти ортопедичними властивостями тощо.

Розбираємося, якими бувають матраци, як їх поділяють залежно від матеріалу, конструкції тощо та як правильно обирати виріб для підлітка.

Які бувають матраци

Ринок пропонує величезний вибір матраців для дітей та підлітків, які оснащені спеціальними «примочками». Матраци поділяють залежно від наповнювача, конструкції та можливості використання на один чи на два боки. Зауважимо, що від «начинки» безпосередньо залежать його властивості та навіть вартість.

Ортопедичні матраци

Коли йдеться про вибір підліткового матраца, цей момент особливо важливий. Якщо вказано, що матрац ортопедичний, це означає, що він правильно підтримує хребет під час сну підлітка. Конструкція та матеріали під час взаємодії із тілом повторюють анатомічні вигини та ніби утворюють ложе, яке точно повторює обриси спини.

Ортопедичного ефекту досягають завдяки спеціальному розміщенню пружин (у пружинних матрацах) чи використанню матеріалів, які «запам’ятовують» форму тіла підлітка. Тому, обираючи матрац для підлітка, слід звернути увагу, щоб він був ортопедичним: обов’язково уточніть цей момент у консультанта.

Ортопедичний матрац окрім правильного положення тіла забезпечує ще й комфорт – під час сну м’язи дитини повноцінно розслабляються, а зранку немає відчуття втоми чи закрепів, ніби від лежання на твердій поверхні. Ортопедичні властивості можуть мати матраци різної конструкції та із різних матеріалів.

Типи матраців в залежності від матеріалу наповнювача

Варіантів наповнення матраців для підлітків та дітей існують десятки, якщо не сотні. Кожен із наповнювачів має свої плюси та недоліки. Загалом матеріали наповнювача підліткових матраців поділяють на натуральні та синтетичні. Натуральні – ті, в основі котрих є волокна природного походження (кокосова койра, гречане лушпиння, водорості тощо). Синтетичні складаються із волокон штучного походження.

Так, найпоширеніші матраци для підлітків з натуральних компонентів:

  1. Кокосові. Основну масу наповнення складає кора оплодня кокосів, яку називають койра. Цей матеріал отримують у промислових обсягах у країнах, де ростуть відповідні види пальм. Такий матрац дуже гарно вентилюється, а за рахунок спеціальної речовині лігніну у складі волокон ще й є дуже еластичним. У процесі виробництва койру спресовують, тому зрештою виріб не є занадто м’яким. До того ж, це суперекологічний варіант – його можна використовувати не лише для підлітків, а й для дітей буквально із перших днів життя.
  2. Із морськими водоростями. Сушені стебла спеціальних видів водоростей, які також спресовують та формують із них матраци. Відповідні вироби теж можуть похвалитися чудовою вентиляцією, вони не збирають пилу, є ортопедичними. Водорості зберігають свої знезаражуючі властивості (волокна багаті на йод), тож виступають природним антисептиком.
  3. Латексні матраци. Зауважимо, що до складу деяких матраців включають штучний латекс, однак є матраци із природнім, який видобувають із каучуконосних рослин. Природній латекс, до того ж, виступає просочкою для волокон усіх попередніх видів матраців. Латекс пружний за структурою, яка після контакту зі спиною підлітка за деякий час відновлються, тобто ортопедичний матрац не збивається. Відтак, може похвалитися чудовими ортопедичними властивостями, також «дихає», стійкий до розвитку живих організмів тощо.
  4. Гречані. Як основу для набивання застосовують гречану шолуху. Матрац є пружним та навіть володіє масажними властивостями. Матрац дихає, взимку зберігає тепло, а влітку – не нагрівається надто сильно. Водночас, володіє ортопедичними властивостями, гарно підтримує хребет дитини та повторює обриси спини.

Також користуються популярністю такі матеріали як шерсть, льонові чи бавовняні волокна, кінський волос тощо. Чи не найбільшим недоліком таких варіантів є їх ціна. Натомість синтетичні наповнювачі зазвичай дешевші, ніж природні. Вони, звісно, не настільки екологічні через спосіб виготовлення, однак усю продукцію для дітей та підлітків попередньо тестують. Тому такі матраци також безпечні.

Найпопулярніші наповнювачі – пінополіуретан, холофайбер та поролон.

  1. Пінополіуретан міцний та не викликає алергії, пружний. Водночас він не поглинає вологи та володіє доброю теплоізоляцією. Проте такий матрац не прослужить так довго, як кокосовий чи латексний.
  2. Холофайбер чудово утримує тепло, він дуже легкий та також здатний підлаштовуватися під анатомічні особливості дитини, що росте та підтримувати у потрібному положенні дитячу спину підлітка.
  3. Поролон – напевне, найнесучасніший із усіх наповнювачів, які нині використовують. Серед переваг – ціна та простота експлуатації, однак інших особливих плюсів поролоновий матрац не має. Просто це дуже бюджетний варіант, який однак не радять обирати для дітей та підлітків.

Класифікація матраців за типом конструкції

За типом конструкції матраци ділять на два основні типи: пружинні та безпружинні.

Пружинні матраци в своїй основі містять жорсткі, зазвичай металеві пружини. Вони поділяються на два типи: такі матраци або складаються із окремих витків, або ж мають єдиний пружинний блок.

Окремі пружини (механізм Pocket Spring) розташовані таким чином, що кожна із них поміщена в окрему власну комірку-чохол із тканини. Особливість цього варіанту у тому, що завдяки такій побудові матрац максимально повторює форму тіла підлітка (є ортопедичним). Щільність розміщення їх висока, відтак про жодні «провали» у матраці не може бути й мови. Це оптимальний вибір для підлітків, оскільки не лише запобігає виникненню проблем із поставою, а й допоможе їх скоректувати.

Пружинний блок  (механізм Bonell ) натомість – єдина конструкція, у якій витки поєднані між собою. Це поєднання може відбуватися за різними типами. Зазвичай у цього виду матраців менш виражені властивості повторювати анатомічні форми, тому блок радять обирати лише у поєднанні із шаром наповнювача підвищеної жорсткості, аби забезпечити необхідні для підлітка властивості.

Безпружинні матраци по суті є блоком із матеріалу без додаткових конструкцій, які надають пружності. До прикладу, матраци із природних наповнювачів зазвичай є саме безпружинними, адже потрібні властивості їм забезпечують волокна, що щільно переплітаються.

Двосторонні й односторонні матраци

В одностороннього матраца  один бік покритий матеріалом, котрий стійкий до зношування, а інший – набитий наповнювачем.  Тож для сну дитини підходить лише одна поверхня.

Саме двосторонні конструкції краще підходять і для дітей,  і для підлітків. Двосторонність матрацу означає можливість використовувати його на обидва боки, котрі різняться жорсткістю. Тому коли ви не певні, що більше припаде до душі підлітку, візьміть 2 в 1. Наприклад, можна чергувати сон на м’якшій та жорсткіші поверхні. Зауважимо, що таких моделей значно більше, ніж односторонніх, спираючись на їх практичність.

Такі матраци зазвичай дещо дорожчі, однак мають низку переваг. Окрім різної жорсткості, про яку ми вже згадали, цей вид прослужить довше. Вам може здатися, що крутити матрац та переставляти його буде накладно для підлітка, однак це не так. Натомість регулярно перевертаючи виріб він відновлюватиме свою форму, тож експлуатуватиметься значно довше.

Ще існує підвид двосторонніх моделей «зима-літо». Один бік із шерстяним утепленням, а інший – менш щільний, що забезпечує ліпший обіг повітря та випаровування вологи. Такий матрац кладуть відповідною до сезону стороною.

Який матрац вибрати

Отож, матрац для підлітків повинен відповідати певним критеріям. Купуючи його, врахуйте такі параметри.

  • Обирайте ортопедичні моделі. Спина підлітка потребує належної підтримки, яку і забезпечить виріб із ортопедичними властивостями.
  • Не захоплюйтеся надто м’якими матрацами. Запам’ятайте, модель для підлітків не повинна бути м’якою, як хмаринка, недобре брати і надто жорсткі види. Ваш вибір – золота серединка. Скелет потребує рівної та досить жорсткої поверхні, аби під час сну займати правильне положення.
  • Віддайте перевагу натуральним матеріалам. Так, вони обійдуся дорожче, але ж і мають кращі характеристики. Такий матрац забезпечить здоровий мікроклімат, що гарантуватиме добрий сон дитини. Як варіант – поєднання натурального матеріалу та синтетики.
  • Якщо хочете пружини, то краще хай це буде Pocket Spring, котрий виключає ефект гамака. Такий матрац зробить будь-яке положення тіла підлітка анатомічно правильним.
  • Врахуйте вагу та ріст дитини. Якщо підліток із зайвими кілограмами, оберіть стійкіші моделі: із жорсткішою підтримкою чи посиленим каркасом. Щодо зросту, то беріть виріб на 30 см довший за потрібний, адже підлітки дуже швидко ростуть. Для дитини високого зросту можна одразу обирати дорослий матрац. Ще врахуйте, що матрац повинен добре вписуватися у параметри ліжка, а не соватися чи звисати на поверхні.
  • За наявності проблем із хребтом перед покупкою порадьтеся із лікарем. Саме ортопед підкаже, що допоможе краще підтримати поставу за наявності певних проблем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали