Поради

Лікувальні властивості журавлини, її користь і шкода

Лікувальні властивості журавлини, її користь і шкода

Почувши слово «журавлина», пам'ять відразу ж переносить нас в дитинство, і згадується журавлинний морс, дбайливо приготований мамою, коли ми страждали від застуди або інфекційного захворювання. Від стаканчика цього чарівного напою спадала температура і хвороба потихеньку відступала.

Одужанню сприяла кисла червона ягідка, яка виростає в Європі, Північній Америці і, звичайно, в Україні. На Русі про користь журавлини відомо з давніх часів, вона соком цієї «болотної» ягідки наші предки лікувалися від цинги, кашлю і лихоманки, змащували виразки і рани.

Корисні властивості журавлини

Завдяки своїм корисним властивостям журавлина знайшла широке застосування при лікуванні різних захворювань. Вона може позитивно впливати як на певні органи і системи, так і поліпшити роботу всього організму в цілому.

Журавлина, завдяки високому вмісту вітаміну С, - відмінний профілактичний засіб, що зміцнює імунітет і підвищує захисні функції організму. Сироп, сік і морс з цієї ягоди з успіхом використовують для лікування простудних захворювань. Вони мають жарознижувальну, протизапальну і загально зміцнювальну дію.

Один з головних корисних секретів цієї ягоди - це високий вміст таніну, який дає можливість боротися з інфекціями. Регулярне вживання журавлинного соку допоможе запобігти розвитку різних інфекційних захворювань. Журавлина з успіхом лікує такі запальні захворювання сечостатевої системи як цистит, а також є профілактичним засобом відкладення каменів в нирках.

Наявність калію, магнію і вітаміну С позитивно позначається на роботі серцево-судинної системи. При вживанні журавлини зміцнюються стінки судин, підвищується їх еластичність, знижується ризик утворення тромбів. Фенольні антиоксиданти сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину і блокують появу атеросклеротичних бляшок. Вживання журавлини корисно гіпертонікам для зниження підвищеного артеріального тиску.

Лікувальні властивості і користь журавлини

Мазь з журавлини - відмінний засіб при лікуванні шкірних захворювань: псоріазу, золотухи, сухої екземи, лишаїв, при опіках і гнійних ранах. Журавлинний сік успішно використовують для боротьби з вошами.

Наявність в цих чарівних ягодах клітковини, целюлози і пектинових речовин сприятливо впливає на роботу системи травлення: запобігає виникненню виразки, знімає загострення при колітах і гастритах. Журавлинний сік покращує травлення, стимулює роботу кишківника і підшлункової залози. Але вживати її можна тільки тим, у кого знижена кислотність шлункового соку.

Не дарма наші предки називали журавлину «молодильною» ягодою. У наш час косметологи використовують корисні властивості цих ягід для приготування поживних і тонізуючих масок. Дуже успішно за допомогою журавлини позбавляються від вугрів, веснянок і пігментних плям.

Дуже важливо те, що журавлина - це єдина ягода, яку можна зберегти в свіжому вигляді до наступного врожаю, і при цьому вона не втрачає своїх незвичайних корисних властивостей.

Хімічний склад журавлини

Хімічний склад журавлини

Хімічний склад журавлини

У Стародавньому Римі ягоди журавлини називали «кульками, які несуть життєву енергію». І, дійсно, це одночасно і цінний харчовий продукт, і комплекс вітамінів, і лікарський препарат.

У складі журавлини представлені вітаміни Е, РР, К1, В1, В2, В5, В6, В9. Кількість вітаміну С в цій ягоді таке велике, що журавлина може змагатися з цитрусовими.

Вона багата цукрами: глюкози і фруктози міститься значно більше, ніж сахарози.

Ягоди журавлини містять велику кількість органічних кислот: бензойна, лимонна, хінна, яблучна, бурштинова, щавлева та багато інших. Завдяки бензойній кислоті, яка є природним консервантом, ягоди журавлини можна прекрасно зберігати в кип'яченій воді.

Від інших ягід журавлина відрізняється високим вмістом полісахаридів, особливо пектину.

Ці червоні ягоди багаті на різні мікроелементи. Особливо велика в них кількість калію, кальцію і фосфору. Трохи менше міститься міді, заліза і молібдену. Також в невеликих кількостях є олово, срібло, йод, бор, нікель, хром, цинк інші елементи.

Всі речовини, на які так багата журавлина, відмінно збалансовані, тому дуже добре засвоюються організмом.

Калорійність журавлини

Калорійність цієї кислої на смак ягоди абсолютно невисока. 100 г свіжих ягід містять всього лише 26-28 ккал. Калорійність сушених ягід складе 300-308 ккал, але відсоток корисних речовин буде набагато більшим.

Серед поживних речовин в 100 г свіжої журавлини міститься: 90 г води, 2 г клітковини, 0,3 г золи, 3,6 г моно- і дисахаридів, 1,36 г жирів, 6,5 г вуглеводів і 0,07 г білків.

Протипоказання журавлини

Протипоказання журавлини або чого потрібно побоюватися
Протипоказання журавлини або чого потрібно побоюватися

Людям, що страждають на захворювання печінки, вживати в їжу журавлину категорично заборонено. Також вона не рекомендується тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку.

Якщо у вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом, то краще не використовувати журавлину в сирому, сушеному або замороженому вигляді. Оскільки ця ягода містить органічні кислоти, то потрапляючи в шлунок і дванадцятипалу кишку, вона може викликати подразнення слизової цих органів. При захворюваннях травної системи краще використовувати журавлину в переробленому вигляді.

При простудних захворюваннях, щоб уникнути утворення каменів в нирках, можна одночасно вживати сульфамідні препарати і напої з журавлини (чай, сік, морс). Цю ягоду краще уникати тим, у кого є подагра і камені в нирках.

Також журавлина протипоказана гіпотонікам, оскільки вона значно знижує артеріальний тиск.

Якщо ваші зуби реагують на холодну і гарячу їжу, то це означає, що зубна емаль ослаблена. В такому випадку журавлину краще виключити зі свого раціону.

Щоб уникнути ускладнень при вживанні в їжу цієї чудової ягоди необхідно дотримуватися простих правил:

  • Ні в якому разі не вживати журавлину на порожній шлунок.
  • Обов'язково полоскати рот після кожного вживання цієї ягоди.
  • Щоб зберегти в цілості вітамінний комплекс при приготуванні напоїв, журавлину краще не кип'ятити, а заливати кип'яченою гарячою водою.

Якщо пам'ятати про ці протипоказання, то ваш організм разом з цією чудовою ягодою отримає тільки корисні речовини.

Користь журавлини, її лікувальні та цілющі властивості

Користь журавлини для організму
Користь журавлини для організму

Журавлина - це цілий вітамінний комплекс, подарований нам природою. Користь організму принесе як свіжа ягода, так і сушена. Соки, муси, настоянки з додаванням інших інгредієнтів, варення з журавлини дуже корисні при різних захворюваннях. 

  • Для підняття тонусу і працездатності організму в періоди фізичного, емоційного і розумового напруження рекомендують включати в раціон журавлину. Напій, приготовлений з журавлинного соку, меду та шипшини, чудово замінить каву, і організм успішно впорається з навантаженнями.
  • Позбутися від шлаків і шкідливих речовин, а також налагодити роботу кишківника допоможе напій з журавлинного соку і соку цукрових буряків, де інгредієнти змішують в рівних пропорціях. Приймаючи цей напій 3 рази в день по кілька ковтків, ви очистите організм від шлаків. Також журавлина сприяє видаленню з організму хвороботворних мікробів.
  • Вживання журавлини є відмінною профілактикою хвороб сечової системи. Вживаючи 3 рази в день по 100 мл журавлинного соку, ви захистите свою сечостатеву систему від інфекцій і запалень, нормалізуєте обмін речовин.
  • Журавлина сприяє підтримці стабільного стану при цукровому діабеті, гіпертонії і ревматизмі. Для цього необхідно приготувати напій: 2-3 ложки журавлинних ягід перетворити в пюре і залити склянкою гарячої води (50-60 градусів). Такий напій рекомендується приймати 4 рази на день по 2 столові ложки.
  • Відмінною профілактикою атеросклерозу буде журавлина, розтерта з медом.
  • Щоб зняти запальні процеси при гінекологічних захворюваннях без застосування медикаментів необхідно 2-3 рази в день перед їжею вживати чверть склянки соку журавлини.
  • Як додатковий засіб при туберкульозі легенів приймають 3 рази на день перед їжею журавлинний сік з медом. Також при цьому захворюванні корисно вживати суміш з журавлинних ягід, розтертих з медом і лляною олією.

Особливість цієї дивовижної ягоди в тому, що вона зберігає свої корисні властивості до нового врожаю. Тому цілий рік цей дієтичний продукт завжди допоможе вашому організму.

Чим ще корисна журавлина?

Журавлина за вмістом вітамінів і мінералів є найкориснішою з дикорослих ягід і застосовується для лікування простудних та інфекційних захворювань.

Навіть медики визнають, що легше сказати при яких захворюваннях застосування журавлини не дає результатів, ніж перераховувати ті, де журавлина демонструє приголомшливий ефект.

Вчені вважають, що в профілактиці ракових захворювань журавлина грає важливу роль. Сік журавлини активно протидіє створенню і розмноженню ракових утворень. Речовини, що містяться в цій ягоді, перешкоджають росту ракових клітин простати, молочної залози і товстого кишківника.

Журавлину не даремно називають «молодильною» ягодою. Її з успіхом використовують в косметології. У таких ягодах міститься значна кількість антиоксидантів, які уповільнюють старіння клітин і продовжують молодість.

Про цілющу силу журавлинного соку відомо багато. Крім усього іншого він може запобігати карієсу, активно знезаражуючи бактерії в порожнині рота. Полоскання на основі журавлинного соку є відмінною профілактикою карієсу.

Журавлина має масу корисних властивостей, але щоб не втратити їх, необхідно правильно зберігати ці чудові ягоди.

Журавлина при застуді

Як позбутися від застуди за допомогою журавлини
Як позбутися від застуди за допомогою журавлини

Журавлина при застуді, ангіні та кашлі - самий незамінний і корисний засіб. Ця ягода поповнює запаси вітамінів, які під час хвороби втрачає організм, оскільки при простудних захворюваннях завжди рекомендують багато пити. Вживання журавлини підвищує імунітет і підвищує захисні сили організму.

Журавлинний сік має тонізуючий і жарознижувальний ефект. При легкому ступені захворювання вживання журавлини і напоїв з неї може привести до одужання без приймання лікарських препаратів. Коли ж без антибіотиків і сульфаніламідів не обійтися, то журавлина тільки підсилює дію цих препаратів.

Рецепт приготування журавлинного морсу

Як зробити морс з журавлини
Як зробити морс з журавлини

Смачні напої на основі журавлини дозволяють поєднати приємне з корисним. Журавлинний морс, який є панацеєю від багатьох захворювань, із задоволенням п'ють дорослі і діти. Для його приготування знадобиться 1 літр окропу, 150 г журавлини і 3-4 ложки меду. Промити і розім'яти ягоди дерев'яним товкачем.

Потім через марлю видавити з них сік. В 1 літрі води прокип'ятити м'якуш протягом 10 хвилин і процідити його через ситечко. В отриманий відвар додати журавлинний сік і мед. Смачний і корисний журавлинний морс готовий, але не забудьте, що його не можна зберігати в алюмінієвому посуді.

Журавлина для схуднення

Журавлинний напій для схуднення
Журавлинний напій для схуднення

Журавлина незамінний помічник для тих, хто бажає привести в норму свою вагу. Дієта на основі цих ягід не є жорсткою, тобто від звичного раціону можна не відмовлятися, а тільки виключити з нього жирні, смажені і борошняні страви.

Позбутися від зайвої ваги допоможуть дубильні речовини і клітковина, які містяться в журавлині. Вони активізують і нормалізують обмін речовин, а також сприяють виведенню з організму токсинів і шлаків. Журавлина є природним діуретиком і, володіючи слабкою сечогінною дією, допомагає організму позбавитися від зайвої рідини, що сприяє схудненню. Але при цьому рівень калію зберігається в нормі.

Журавлинна дієта не означає, що основним компонентом харчування стане ця ягода. Суть такої дієти полягає в тому, щоб кожен день вранці до сніданку випивати стакан дієтичного журавлинного напою. Приготувати його зовсім нескладно: з промитих ягід журавлини вичавити сік, який в скляному посуді буде зберігатися в холодильнику. Для приготування однієї порції напою необхідно в склянці негазованої мінеральної води розвести 2-3 чайні ложки журавлинного соку.

Не варто чекати дуже вражаючих результатів від такої дієти, але за тиждень цілком реально втратити 2-3 зайвих кілограма. Зловживати журавлинною дієтою тривалий час не варто, оскільки в цій ягоді міститься велика кількість кислот, які можуть нашкодити травній системі. Тривалість такої дієти - один тиждень.

Свіжі, заморожені і сушені ягоди журавлини зберігають свої цілющі властивості дуже довгий час. Тому, щоб у вас завжди під рукою була домашня аптека з журавлини, заготовлюйте про запас ці дивовижні ягоди. І ви зможете підтримати, а часом і пролікувати свій організм натуральним продуктом, не звертаючись до лікарських препаратів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему