Поради

Як загартовувати дитину, щоб вона не хворіла

Як загартовувати дитину, щоб вона не хворіла

Загартовування - перевірений багатьма поколіннями і, сміливо можна сказати, «народний спосіб», який дозволяє підвищити стійкість організму до захворювань, тримати його в тонусі. Загартовування зміцнює імунітет, поліпшує розумову і фізичну діяльність - все разом, безсумнівно, веде до зміцнення бадьорості духу і підвищенню настрою дитини.

Більшість батьків мають туманне уявлення про загартовування і практично нічого не роблять для підвищення захисних сил організму дітей до дії несприятливих факторів. Більш того, через острах застуди, починають займатися пасивним захистом у вигляді укутування, боятись відкритих вікон та провітрювання приміщень. Це не дає можливості тренувати і вдосконалювати дитячу систему терморегуляції, що призводить до виникнення частих простудних захворювань у дітей.

Головне і першочергове, що слід зрозуміти про загартовування - це не разова процедура, а комплекс заходів, які повинні проводитися регулярно і системно. Тільки в тому випадку від загартовування буде користь, якщо воно увійде в образ вашого життя і спосіб життя вашої дитини.

Дитяче загартовування - є дуже корисним для дитини і батьків, адже крім користі для організму вона дисциплінує і батьків, і дітей. Практика показує, що нерідко всі члени сім'ї змінюють свої звички і спосіб життя тільки в кращу сторону. Адже процедура загартовування - це комплекс заходів і кропітка праця.

Рекомендувати загартовування входить в обов'язок кожного лікаря. Перші рекомендації звучать при знайомстві з новонародженою дитиною. І найчастіше це відбувається під час патронажу вдома. Крім того, в даний час одна з головних проблем - часто хворіють діти. І їм процедури по загартовуванню просто необхідні.

Яку користь для дитячого організму дає загартовування?

Хочеться відповісти одним словом - колосальну! Що означає імунітет для нашого організму - на це запитання усі знають відповідь! Основна мета загартовування полягає саме в зміцненні імунітету. Погодьтеся, адже якщо є можливість скоротити приймання деяких лікарських препаратів, а також збільшити опір організму до інфекцій і стресових факторів шляхом загартовування - хіба це не здорово ?!

Користь для дитячого організму від загартовування
Користь для дитячого організму від загартовування

Користь дитячого загартовування:

  • зміцнення нервової системи;
  • розвиток м'язів і кісток;
  • поліпшення роботи внутрішніх органів;
  • активізація обміну речовин;
  • несприйнятливість до дії хвороботворних чинників.

Дітям, які відвідують дитячі заклади (ясла, дитячий сад, школа), потрібен розпорядок дня і дисципліна. Зарядка вранці, щоденні прогулянки на свіжому повітрі - відмінні помічники для енергії і бадьорості протягом дня.

Способи загартовування дітей

  • Ходіння босоніж. Для стимуляції рефлексогенних зон рекомендується регулярно ходити босоніж вдома або на вулиці (найкраще по підлозі з натуральних матеріалів, по піску, траві, гальці). Періодичність - 2-3 рази на день по 15-40 хвилин.
  • Полоскання горла. Для загартовування носоглотки дітям шкільного віку необхідно полоскати горло щодня вранці і ввечері прохолодною, а потім холодною водою. Початкова температура води повинна становити 28-30 градусів. Кінцева температура - 10-15 градусів. Температура знижується поступово, кожні десять днів на 1 градус.
  • Контрастний душ. Ефективний спосіб активізації захисних систем організму дитини дошкільного та шкільного віку. По черзі протягом 1-3 хвилин під час приймання ранкового душу, включайте гарячу і холодну воду (по 10-20 секунд). Починайте з різниці температури води в 10 ° С, через 3-4 тижні збільшуємо різницю до 15 ° С і більше. Потрібна попередня підготовка дитячого організму - починайте зі звичайного душа, поливаючи ступні, долоні і спину дитині по черзі теплою і прохолодною водою, закінчивши процедуру прохолодним обливанням. Після процедури дитину слід закутати.
  • Повітряні ванни. Малюкам до року корисно лежати голенькими. Роздягайте дитину поступово, щоб організм встиг адаптуватися до зміни температури. Слідкуйте, щоб не було протягів. Залишайте малюка роздягненим на 2-3 хвилини, поступово збільшуючи час: в 6 місяців - до 15 хвилин, в рік - до 30 хвилин. Вдень можна вкласти немовля спати без одягу під тонким простирадлом, попередньо провітривши кімнату. Температура повітря повинна бути 22 -24 градуси, поступово знижуйте її на 1-2 градуси до 18 - 20 градусів. Залишайте мінімум одягу на дитині під час ранкової гімнастики.
  • Контрастні повітряні ванни. Під час гімнастики та ігор з дітьми пересувайтеся з теплої кімнати в холодну. Періодичність - 2-3 рази на день, тривалість - починати від 2-4 хвилин, збільшуючи час через 4-5 місяців до 15 хвилин.

Принципи загартовування

  • проводити процедури систематично;
  • збільшувати час впливу процедур поступово;
  • враховувати настрій дитини і проводити процедури у формі гри;
  • починати загартовування в будь-якому віці, найкраще навесні;
  • ніколи не виконувати процедури, якщо дитині холодно, тобто не допускати переохолодження дитини;
  • уникати сильних подразників: тривалого впливу холодної води або дуже низьких температур повітря, а також перегрівання на сонці;
  • правильно підбирати дитячий одяг та взуття: вони повинні відповідати температурі навколишнього повітря і бути з натуральних тканин і матеріалів;
  • загартовуватися всією сім'єю;
  • процедури поєднувати з фізичними вправами і масажем;
  • в приміщенні, де знаходиться дитина, ніколи не курити.

Як загартовувати дитину
Як загартовувати дитину

  • Чи існують якісь загальні показання, при яких дітям рекомендують загартовування?

Загартовування необхідне кожній дитині: і для повністю здорової, і для дитини, яка часто хворіє. Є комплекс процедур, що є обов'язковими дітям до року, які сміливо можна назвати загартовуванням - повітряні ванни, щоденний масаж, зміна температури води. Бувають ситуації, коли дітям необхідне проведення ряду заходів для відновлення організму, особливо після тривалого періоду хвороби. Їм також необхідне загартовування.

  • В якому віці можна починати займатися загартовуванням?

Починати загартовування можна в будь-якому віці! Але найкраще, якщо це буде з перших днів життя дитини! Головне - пам'ятати про правила і дотримуватися рекомендацій лікаря.

  • В яких випадках загартовування може бути протипоказано дітям?

Існують хвороби, під час яких необхідно припинити загартовування. До них відносяться: гострі захворювання, що супроводжуються високою температурою тіла, гострі шлунково-кишкові хвороби, різке виснаження, підвищена нервова збудливість і деякі інші. Комплекс процедур можна відновлювати (поступово) після одужання.

  • Які процедури категорично заборонені дітям?

Не можна допускати переохолодження дитини, надмірно тривалого впливу низьких або високих температур.

Пам’ятайте, перш, ніж приступити до загартовування, вивчіть ретельно це питання і обов'язково проконсультуйтеся з педіатром!

  • Які особливості в загартуванні дітей з пелюшок?

До дітей грудного віку варто віднестись більш дбайливо. Тому в питанні загартовування дотримуйтесь суворих правил і ні в якому разі не ставтесь до цього питання з фанатизмом. Повітряні ванни, масаж, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, водні процедури - все це корисно для немовлят. Одяг повинен бути з натуральних матеріалів, і ні в якому разі не можна допускати перегріву дитини! Не забувайте про температуру повітря в приміщенні. Головне правило - ніяких різких температурних перепадів.

Знижувати температуру води необхідно поступово. Температура повітря у ванній при купанні повинна бути вище на 1-2 градуси кімнатної температури. Завжди спостерігайте за станом дитини. Якщо він бадьорий, веселий і процедура їй подобається, то ви на правильному шляху. Але якщо купання буде супроводжуватися капризами і плачем, то поверніться до попереднього варіанту.

  • З чого краще почати загартовування? Які основні процедури?

Починати краще з приміщення, в якому дитина проводить більше часу. Обов'язково провітрюйте кімнату (єдина умова - не допускайте протягів в присутності дитини), рекомендована температура повітря в кімнаті - 22 градуси. У будь-який час року обов'язкові прогулянки з дитиною на свіжому повітрі. Взимку тривалість менше, так само не рекомендується гуляти при температурі нижче мінус 15 градусів. Влітку остерігайтеся перегріву, вибирайте для прогулянок зручний одяг.

Не вдавайтеся до принципу «капусти» - кількість одягу повинно бути адекватним, не більше двох-трьох. З народження слід дотримуватися принципу щоденної гігієни дитини. Водні процедури необхідно починати з рекомендованої температури для немовлят - 37 - 38 градусів. Поступово температуру води можна знижувати на градус. Якщо дитині в такій воді не комфортно, то поверніться до температури, в якій їй було приємно.

Дітям старшого віку рекомендується перед сном миття ніг прохолодною водою. Починати з 1 хвилини, через 2-3 місяці доводити до 2 хвилин. Температура води: 25-30 ° С, через 2 місяці - 21-23 ° С, через - 3-4 місяці - 18-20 ° С. Пам'ятайте одне правило - все дуже індивідуально! Не забувайте про настрій і самопочуття вашої дитини. Якщо вона хворіє - відкладіть процедури до одужання. Дітям старшого віку повертатися до загартовування можна в більш скорочені строки, але починати необхідно все заново.

Доктор Комаровський про загартовування дітей

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Здоров'я, діти
В тему