Поради

Як побудувати будинок за два-три місяці

Як побудувати будинок за два-три місяці

Коли звичайна українська сім'я вирішує будувати будинок, то, як правило, ставить перед собою відразу кілька завдань: по-перше, всі бажають звести житло швидко, по-друге, зробити це дешевше, а по-третє, з урахуванням очікуваного кількаразового підвищення цін на газ та інші комунальні блага, відразу хочуть будуватися так, щоб новий будинок був теплим і не вимагав при цьому великих витрат на опалення.

Вибираємо тип будинку і прораховуємо кінцевий результат
На перший погляд, задовольнити всі ці вимоги одним махом неможливо.
Але, як не дивно, це реально: сьогодні існує чимало перевірених на практиці (в тому числі українській) матеріалів і способів будівництва, які дозволяють зводити будинки помітно швидше, ніж у традиційному цегляному житловому будівництві, менш витратно і, що важливо, без додаткового утеплення.

Переваги і недоліки різних технологій будівництва будинків і нюанси їх застосування
Важко уявити щось більш традиційне, ніж ДЕРЕВ’ЯНІ будинки. Правда, в останні десятиліття ця традиція набула нового звучання: у гонитві за екологічним образом життя зруби увійшли в моду. Як правило, комплект колод або бруса (зазвичай соснового) готується під кожен будинок індивідуально в заводських умовах – залишається тільки зібрати його на місці. Збирання може зайняти 2-3 тижні, а на будівництво будинку «під ключ» піде 4 місяці. Виняток – будинки з так званого «дикого зрубу», який завозиться на ділянку практично в непідготовленому вигляді, а обрізається і підганяється вже на місці. Але це непопулярний варіант.
ПЛЮСИ. Є кілька переваг дерева, які дозволяють економити порівняно з будівництвом цегляного будинку. По-перше, дерев'яна споруда важить в три рази менше за кам'яну аналогічних розмірів. Таким чином, можна закладати менш ґрунтовний фундамент, доставка матеріалів виллється в меншу кількість тонно-кілометрів, а отже, і менші транспортні витрати. Крім того, зібрати зруб з готової колоди простіше, ніж викласти рівну цегляну стіну. Ще одна важлива деталь: деревина погано проводить тепло і холод, що забезпечує хороші теплоізоляційні властивості стіни зрубу. Щоб отримати ті ж результати в цегляному будинку, його потрібно додатково утеплювати, а значить, нести додаткові витрати. До того ж, дерев'яний будинок не вимагає внутрішньої обробки стін: штукатурення, клеєння шпалер і т. д.
У цілому дерев'яний будинок може обійтися в півтора рази дешевше від аналогічного за площею цегляного. Так, на сьогодні будинок з оциліндрованого соснового бруса «під ключ» з мінімальною комплектацією коштує від 5000 грн за кв. м, а самий бюджетний будиночок в 100 кв. м (з мінімальною комплектацією з недорогих матеріалів) може обійтися в 500 000 грн.
Існує навіть можливість в разі необхідності розібрати зруб і зібрати його на новому місці.
Дерев'яний будинок має ряд експлуатаційних переваг. По-перше, він дихає: дерево може пропускати кисень, а значить, у закритому приміщенні через пори стін може оновлюватися до 30% внутрішнього повітря. По-друге, дерев'яні стіни виступають у ролі природного кондиціонера, підтримуючи вологість у приміщенні на оптимальному для людини рівні 45-55%. Якщо вологість стає більше, стіни поглинають надлишок вологи, якщо повітря стає дуже сухим – виділяють її. У дерев'яних будівлях легко дихати ще й тому, що дерево вбирає різноманітні запахи, наприклад, тютюновий дим. Крім того, дерев'яні стіни позбавлені біди своїх бетонних побратимів – скупчення конденсату, а значить, і розвитку грибків. Ну і просто доторкнутися до дерева – це вже сама по собі заспокійлива процедура.
МІНУСИ. З недоліків варто відзначити схильність до усадки дерев'яного будинку. Дерево висихає, зменшується в об'ємі, подекуди дає тріщини, які потрібно закладати. Заселятися можна відразу, якщо не лякатися час від часу дивних звуків (їх видає висихає дерево), але краще почекати хоча б півроку. Цього недоліку позбавлені будинку з клеєного бруса (завдяки технології склеювання вже просушених дощок), але вони і дорожчі в півтора рази.
Пожежонебезпека дерев'яних будинків дещо перебільшена. Щоб остаточно позбутися страху перед пожежею, досить обробити стіни будинку спеціальними просоченнями, які знижують горючість дерева.

karkas dimКАРКАСНИЙ: швидкий, легкий, але не дихає

Для зведення будинку такого типу спочатку споруджується міцний каркас. Він може бути з металу, але в нашій практиці прийнято використовувати дерев'яні бруси. Далі в каркасі закріплюються стіни, що складаються з так званих сендвіч-панелей (це два шари міцної деревно-стружкової плити (OSB), між якими розміщений шар утеплювача – пінопласту або мінеральної вати). У результаті виходить міцна монолітна конструкція, здатна протистояти сейсмічним поштовхам краще, ніж звичайні бетонні або цегляні будівлі. Це, до речі, одна з причин широкої популярності таких будинків в Японії.
Але популярні вони не тільки в сейсмонебезпечних зонах. Це основна технологія малоповерхового будівництва в ряді європейських країн і США, а в Канаді такі будинки настільки поширені, що у нас їх часто так і називають «канадський будинок».
ПЛЮСИ. Одне з основних переваг таких будівель – вони теплі, тому витрати на опалення житла в кілька разів нижчі в порівнянні з цегляними і бетонними аналогами.
Порівняно із звичайною цегляною кладкою, каркасна технологія має низку переваг. По-перше, як і дерев'яні будинки, каркасні набагато легші за цегельні, з тими ж вигодами у вигляді економії на фундаменті (часто взагалі обходяться дешевими палями) і транспортних витратах. Крім того, підготовлений комплект каркасного будинку збирається на місці буквально за два-три тижні. Всього ж з урахуванням часу на виготовлення комплекту і підготовку фундаменту, а також обробку і розлучення інженерних мереж, будівництво може зайняти близько 3 місяців.
Ще один плюс – оскільки при зведенні стін не використовуються «мокрі» роботи (де потрібна вода), будуватися можна незалежно від сезону, хоч в зимові морози. Лише б встигли вчасно підготувати фундамент.
Знову-таки збирання готового будинку не вимагає навичок, пов’язаних з майстерністю каменяра. А рівні внутрішні і зовнішні поверхні спрощують і здешевлюють обробку: на них йде менше матеріалу.
Все це разом призводить до того, що каркасні будинки сьогодні – одні з найдешевших у будівництві: квадратний метр такого будинку «під ключ» при мінімальній комплектації коштує від 4500 грн, а скромний будиночок у 100 кв. м – 450 000 грн.
Ще одна перевага каркасного будинку – він легко переносить багаторазові «заморожування» і «розморожування», що робить його безцінним в якості зрідка відвідуваного взимку заміського будиночка.
У порівнянні з будинком з натурального дерева, каркасний володіє тою перевагою, що не дає усадки.
МІНУСИ. Серед очевидних недоліків каркасних будинків – вони взагалі не «дихають». З цим у них навіть гірше, ніж у цегляних: паропроникність стін настільки мала, що вологість в приміщеннях завжди підвищена. Тому необхідно подбати про додаткову вентиляцію або відразу передбачити використання паропроникливих матеріалів в плитах, що для нашої практики нетипово і може підвищувати будівництво.
Крім того, фахівці підкреслюють, що каркасний будинок не в повній мірі буде «вашою фортецею». При наявності часу і відповідного інструменту, наприклад, бензопили, зловмисник в буквальному сенсі може пройти крізь стіни, не розмінюючись на зламування дверей або віконних решіток.

beton budКОМІРЧАСТІ БЕТОНИ: легко різати і швидко зводити

У нашій будівельній практиці використовується два види ніздрюватого бетону: піно- і газобетон. Пінобетон проводиться з цементу і піску з додаванням піноутворювача і використовується у вигляді готового піноблоку – великої «цегли», що має маленькі пори всередині. Пори в піні полегшують матеріал, дозволяють йому дихати і забезпечують шумоізоляцію. Тому, з одного боку, він досить міцний для того, щоб з нього зводити стіни, а з іншого – відносно легкий для своїх розмірів.
ПЛЮСИ. Пориста структура піноблоків перешкоджає втраті тепла. Тому їх використовують не тільки для зведення стін, але і як допоміжний тепло- і звукоізоляційний матеріал, у поєднанні, наприклад, з цеглою. Часто внутрішні перегородки в цегляних будинках роблять саме з піноблоків.
Крім того, здатність стіни з пористого бетону дихати допомагає підтримувати здоровий мікроклімат в приміщенні при відносно невеликих витратах на опалення чи кондиціонер. Пінобетон вважається екологічно чистим матеріалом, який не виділяє шкідливих речовин. До того ж, він абсолютно пожежобезпечний.
Стіна з пінобетону приблизно в півтора разу легше за аналогічну із цегли, що дозволяє економити на фундаменті. Фундамент, як правило, використовують більш економічний, стрічковий (по периметру стін), хоча багато що залежить від стану ґрунтів. Великі розміри піноблоку при цілком підйомній вазі спрощують і здешевлюють кладку. Крім того, пінобетон легко ріжеться звичайною пилкою і свердлиться, в нього просто вбити цвях і, з точки зору зручності механічної обробки, він не поступається дереву.
У середньому 1 кв. м стіни обійдеться в 5500 грн (на невеликий 100-метровий будиночок піде 550 000 грн).
Що стосується швидкості будівлі, то, наприклад, будиночок площею близько 130 кв. м може бути зведений всього за два з половиною місяці: починаючи від знесення стояла на його місці старої хати до заселення мешканців.

ГАЗОБЕТОН

Це схожий за властивостями матеріал, тільки пори в ньому утворюються бульбашками водню, а в складі можуть бути гіпс або вапно. Він міцніший за пінобетон (завдяки технології виробництва) і стійкіший до зовнішніх впливів, тому саме його рекомендують застосовувати для кладки зовнішніх стін. Газобетон володіє і кращими теплоізоляційними властивостями, а з часом стає твердішим. Щоправда, і на 10-15% дорожчий за пінобетон.
МІНУСИ. До недоліків пористих матеріалів можна віднести більшу, ніж у цегли або звичайного бетону, ламкість. При помилках у проектуванні, укладанні стін або не кращій якості фундаменту шанс дати тріщину в пінобетону вища. Такі блоки легше розколоти навіть випадково. І хоча цвях у них вбивається легше, ніж у бетон або цегла, але і тримається він там гірше. Тому для надійного кріплення краще використовувати спеціальні анкери.
Ще один з недоліків пінобетону (і в меншій мірі газобетону) – гігроскопічність (можуть вбирати вологу). Тому надовго залишати такі стіни без зовнішньої обробки не рекомендується: накопичена в порах пінобетону волога при перших морозах замерзне і, перетворившись на лід, може зруйнувати стіни.

termodimТЕРМОДІМ: будівельний конструктор

Стіни термодому викладаються з легких пінополістирольних блоків, що називаються термоблоками. Такий блок складається з тонкої зовнішньої і внутрішньої стінок товщиною по 50 мм (для них використовується спеціальний будівельний пінополістирол, щільність якого приблизно в два рази вища, ніж у його побратимів-утеплювальних матеріалів), з'єднаних перемичками. А всередині –  порожній простір шириною 150 мм, тому блок виходить легкий, невеликий (1000х250х250 мм), і переносити його можна дюжинами за раз. Термоблоки мають так звані стикувальні замки, за допомогою яких надійно кріпляться один до одного. Для кутів існують спеціальні «кутові» блоки. Завдяки всьому цьому швидко зібрати стіну з таких елементів може навіть дитина, немов створюючи щось з конструктора.
Але далі починаються цілком доросла робота – заливка бетону.
Стіна термобудинку потрібна не сама по собі, а в якості незнімної опалубки для бетону. Але, незважаючи на те, що сама стінка зводиться швидко, так і на заливку бетону багато часу не треба, за технологією на кожен поверх потрібно відводити тиждень: дати бетону досить затвердіти, щоб на стіну можна було оперти те ж бетонне перекриття. Власне, якщо у вас будинок в два поверхи, то для зведення стін знадобиться близько двох тижнів. Всього ж в Україні за цією технологією дозволено будувати будинки до п'яти поверхів висотою (стіни в більш високому будинку можуть не витримати навантаження).
ПЛЮСИ. У результаті зведення стін виходить майже монолітна бетонна конструкція, що забезпечує високу міцність усієї будови. При цьому бетон з двох сторін утеплений шаром пінопласту. У результаті за своїми теплоізоляційними властивостями стіна термобудинку еквівалентна майже двометровій кладці із звичайної цегли.
Для виготовлення термоблоків використовується пінополістирол, здатний «дихати» (що допомагає підтримувати нормальну вологість в приміщенні), зі спеціальними протипожежними добавками. Таке будівництво доступне навіть дилетантам – термодім цілком можна спорудити і своїми силами. Найскладніше – підготувати і залити бетон, а цю операцію неважко подужати будь-якому здоровому чоловікові.
Завдяки легкості матеріалу для укладання та простоті роботи з ним, трудомісткість зведення стін, в порівнянні з аналогічним цегляним будинком, може бути зменшено в кілька разів (деякі фахівці стверджують, що до 10). Раз в 5 або більше скорочуються і терміни будівництва коробки. У цілому зведення стін може обійтися майже в два рази дешевше, ніж для цегельного будинку. Враховуючи те, що вартість стіни становить близько 20-30% від загальної вартості будівництва, економія виходить відчутна. З іншого боку, не потрібно ніякого додаткового утеплення. У цілому квадратний метр термодому обійдеться в 5500-6000 тис. грн, а 100-метровий будиночок – 600 000 грн.
МІНУСИ. Хоча вся стіна міцна, пінополістирольні шари недостатньо стійкі, аж до того, що допитлива і наполеглива дитина може доколупати до бетону навіть за допомогою звичайного олівця, не кажучи вже про основу. Та й випадково пошкодити такий шар цілком можливо.
Не рекомендується надовго залишати термодім без зовнішньої обробки: пінопласт, навіть дуже щільний, не дуже добре переносить дощі і морози.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему

Останні матеріали