Поради

Шкідливі і небезпечні будматеріали: чорний список

Шкідливі і небезпечні будматеріали: чорний список

Велика частина продукції, що застосовується для будівництва та оздоблення будівель, створюється штучно і несе потенційну небезпеку здоров'ю людей.

Найчастіше джерелами шкідливих домішок в повітрі приміщення є:

  • Лінолеум. Вже характерний запах нового лінолеуму говорить про те, що він може виділяти шкідливі гази. І це дійсно так: неякісні підлогові покриття можуть бути джерелом бензолу і його похідних, які вкрай негативно впливають на дихальну систему.
  • ДСП без спеціальних покриттів. Може виділяти формальдегід.
  • Різноманітні лаки і фарби — виділяють не тільки згадані вище похідні бензолу, але і важкі метали (свинець, мідь). У першу чергу це стосується, звичайно ж, дешевих фарб.
  • Плити-утеплювачі, що складаються з пінопласту, полістиролу та поліуретану, також можуть бути джерелом токсичних речовин, що поступово накопичуються в організмі (конкретно — стирол, гексабромоциклододекан).
  • Вироби з ПВХ (полівінілхлориду).

linoleum

Які будівельні матеріали екологічні?
Критеріям безпеки в першу чергу відповідають природні матеріали – камінь і, природно, дерево. До того ж, вони сприяють створенню сприятливого мікроклімату, оскільки володіють здатністю підтримувати оптимальну вологість і температуру.
Однак поряд з перевагами природні матеріали мають і недоліки. Наприклад, дерево має низьку пожежостійкість. Крім того, дерево дуже боїться вологи. А камінь характеризується великою вагою, що робить його непридатним матеріалом для будівництва багатоповерхових будівель.
Найчастіше оптимальний вибір — це цегла, скло, бетон.

На що звернути увагу при купівлі будівельного матеріалу?

  • Продукція повинна мати санітарно-епідеміологічним висновок.
  • Щоб переконатися в безпеці товару, попросіть продавця показати санітарно-гігієнічний сертифікат. Цей документ підтверджує, що матеріал пройшов спеціальне тестування і не загрожує здоров'ю людини.
  • Особливу увагу приділіть товарам, що містять хімічні добавки або відходи різних виробництв, наприклад, текстильного або хімічного. До цієї групи належать ДВП, ДСП і різна полімерна продукція.
  •  Матеріал не повинен мати виражений специфічний запах.
  • Якщо продукція має стійкий «хімічний» запах, краще відмовитися від її покупки. По-перше, є велика ймовірність, що вона виділяє токсичні речовини. По-друге, неприємний запах негативно позначитися на комфорті житла.


Шпалери
Високу екологічність мають паперові, текстильні і рослинні шпалери (створюються з волокон бамбука, очерету, джуту) — у їх складі переважають природні складові, які безпечні і володіють хорошою повітропроникністю.
Вінілові шпалери створюються на основі ПВХ, тому вони рекомендуються тільки для кухні або передпокою.

Утеплювач
Кам'яна вата володіє оптимальними практичними характеристиками і хорошою екологічністю, тому саме вона рекомендована для застосування в житлових приміщеннях.
Скловата — відрізняється недовговічністю, тому її використання недоцільне.
Керамзит — екологічний, але через невелику ефективність і складний монтаж не застосовується для внутрішніх робіт.
Пінопласт, пінополістирол — довговічні матеріали, які володіють невисокою вартістю, проте через низьку повітропроникність сприяють утворенню конденсату на стінах. При горінні виділяють шкідливі речовини.
Покриття для підлоги
Паркет — екологічне, міцне покриття, але дуже важливо вибрати безпечний лак. Можна стелити в будь-якій кімнаті, в тому числі і дитячій.
Коркове покриття — довговічне, гіпоалергенне і екологічне. Може застосовуватися для обробки підлоги в дитячих і спальних кімнатах.
Ковролін — екологічне та безпечне покриття. Однак, якщо в родині хтось страждає алергічними захворюваннями, його слід використовувати з обережністю: у волокнах ковроліну можуть оселитися кліщі.
Керамічна плитка — надійне, екологічно безпечне покриття, але використовується лише на кухні або у ванній кімнаті.
Шкідливі з'єднання може виділяти ламінат і більшою мірою лінолеум, тому ці покриття бажано використовувати тільки в санвузлі або передпокої.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему

Останні матеріали