Поради

Різновиди та особливості видів цегли

Різновиди  та особливості видів цегли

Так, цегляна продукція підрозділяється на кілька сортів: за способом виготовлення і складом — на керамічну або силікатну, за технічними характеристиками і використанням — на будівельну, пічну і облицювальну.

Ціни на товар такого плану залежить від багатьох факторів, де основним, мабуть, є вигляд бруска, який визначає спосіб його виготовлення, склад, основні технічні характеристики та сферу використання.

Цегла силікатна(керамічна)
Цегла цього виду може бути повнотілою, порожнистою і поризованою (власне, як і будь-який інший будівельний матеріал такого роду).
Вибирати підвид товару необхідно, виходячи з цілей, на які він піде. Крім того, продукція розрізняється за розміром: бруски можуть бути одинарними, полуторними і подвійними. Вибір того чи іншого підвиду залежить від типу кладки.
Переваги цегли: порівняно низька вартість, краща звукоізоляція і більш низька теплопровідність, презентабельний зовнішній вигляд, за рахунок якого стіни можна додатково не обробляти.
Недоліки: відносно низька водостійкість, вогнестійкість та морозостійкість.
Силікатні бруски ні в якому разі не можна використовувати при кладці фундаментів, печей, камінів — не витримають навантаження і зруйнуються.
oblizuvalna zegla
Цегла облицювальна
Цей будівельний матеріал використовується для оздоблення інтер'єрів і фасадів. При покупці цегли обов'язково прослідкуйте, щоб вона не містила грудочок вапна, вкраплених по кутах або на поверхні. Під час дощу чи просто при попаданні вологи ці грудочки набухають, руйнуючи цілісність цегли.
Типи і особливості матеріалу
Існує два різновиди облицювальної цегли:

  • Фасонна. Виконана у напівкруглій, кутовій, скошеній формі. Може містити виїмки.
  • Фактурна. Бічні грані містять правильний геометричний малюнок, в той час як рельєф поверхні може бути нерівним. Зазвичай фактурна цегла застосовується для вишуканого оформлення вікон, карнизів, для створення арок, зводів, колон.

Стандартна колірна гамма тепла, причому колір варіюється від світло-жовтого до темно-коричневого.
Кілька «мінусів»
Основним недоліком є висока вартість. Відповідно в гонитві за економією можна придбати нерівну цегельну кладку, що аж ніяк не поліпшить зовнішній вигляд будівлі, а навіть, навпаки, зашкодить йому.
picna zegla
Пічна цегла
Заміський будинок або котедж без печі або каміна — велика рідкість. Кладуть камін зі спеціалізованої пічної цегли — керамічного обпаленого повнотілого матеріалу, який здатний протягом довгого часу витримувати прямий вогняний вплив і рівномірно випромінювати тепло.
Існують чотири різновиди пічної цегли:

  • Кварцова, що виготовляється з обпаленої суміші пісковика або кварцу з невеликою кількістю глини.
  • Вуглецева — із спресованого коксу або графіту (використовується в доменних печах).
  • Основна  — з вапняно-магнезіальних сумішей (металургійна сфера).
  • Глиноземиста (шамотна), що виробляється з обпаленої суміші пісковика або кварцу з тугоплавкої вогнетривкої (шамотної) глини. Найбільш популярний вид пічного цегли (застосовується в побутових камінах і опалювальних печах). Приблизний вміст глини у суміші — 70%.

Крім печей, пічна повнотіла цегла використовується для кладки димарів та вентиляційних систем. Причому як для зовнішньої, так і внутрішньої.

Цегла будівельна
Такий матеріал є одним з найбільш популярних на ринку. Будівельну  цеглу використовують для зведення перегородок і стін в різних будівлях.
Вона відповідає необхідним звукоізоляційним нормам.
Міцність є основною характеристикою будівельної цегли. Її можна визначити виходячи з марки виробу. Позначення марки починається літерою «М» і закінчується цифровим індексом, що вказує на те, яке навантаження брусок здатний витримувати на 1 квадратний сантиметр площі. Так, запис М100 позначає, що цегла стійка до навантаження в 100 кілограмів на 1 см2. Індекси марок варіюються від 75 до 300.
Останньою важливою характеристикою є морозостійкість, здатність витримувати відтавання і заморожування у вологому середовищі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему