Поради

Обираємо цеглу

Обираємо цеглу

Навряд чи потрібно пояснювати, що цегла — один з основних будівельних матеріалів, причому він має кілька різновидів, які досить сильно відрізняються один від одного.

Червона цегла
Універсальний будівельний матеріал використовується при зведенні фундаментів, стін, перегородок, кладці камінів та печей, а також облицюванні різноманітних поверхонь.
Основні переваги матеріалу полягають в його міцності і довговічності.
Рівень поглинання вологи досить низький: менше 6%, а крім того, продукт володіє прекрасними звукоізоляційними і підвищеними морозостійкими властивостями. Його можна застосовувати в різноманітних кліматичних і природних умовах.

Різновиди червоної цегли
Зараз існує чимало підвидів цегли. Перш за все, класифікація стосується сфери застосування продукту. Так, цегла може бути облицювальною (необхідною для декорування і вирівнювання готової поверхні), будівельною (зведення стін, перегородок) або пічною (кладка печей і камінів).
До того ж, види продукту розрізняються за ступенем міцності, яка виражається в марці цегли. Основні види марок: 75, 100, 125, 150, 200, 250 і 300. Кожна цифра означає, який тиск (скільки кг ваги) брусок здатний витримати на один квадратний метр.
Третій, заключний, пункт класифікації полягає у вимірі щільності тіла червоної цегли: виріб може бути одинарним, полуторним або подвійним (розміри), а також повнотілим, порожнистим або поризованим (щільність тіла).

Як вибрати якісний товар?
При покупці зверніть увагу на те, що якісна цегла повиннна видавати чистий, дзвінкий звук.
Якщо червону цеглу перетримали в печі, то серцевина її, швидше за все, буде мати чорний колір або оплавлені краї. Такий матеріал ні в якому разі не можна використовувати для стін, він підходить хіба що для кладки фундаменту.
Крім зовнішнього вигляду, намагайтеся також стежити і за документами.
Купуючи партію, вимагайте у постачальника спеціалізований сертифікат з прописаними в ньому технічними характеристиками.
    
Біла  цегла
Біла цегла — один з найбільш популярних матеріалів для будівництва та облицювання будівель.

Опис властивостей
Білою цеглою, як правило, називають силікатний матеріал, що складається із суміші піску та вапна (9 частин піску на 1 частину вапна). Не складно здогадатися, що без додавання спеціалізованих фарбувальних пігментів суміш при затвердінні вийде білосніжною.
Відмітними особливостями є привабливий зовнішній вигляд, легкість, м'якість і високий рівень звукоізоляції. Крім того, вапняний білий брусок володіє хорошими показниками морозостійкості, що робить можливим його використання в різноманітних природних умовах.
Але є у матеріалу і мінуси. Наприклад, біла цегла менш міцна, ніж червона. До того ж, червона цегла  з успіхом використовується у вологому середовищі, в той час як білий конкурент у такій ситуації може зруйнуватися.
Також, важлива відмінність білої цегли в  тому, що вона може бути або будівельною (підходить для зведення стін і перегородок будівель), або облицювальною (для декорування готової кладки).
Таким чином, її ні в якому разі не можна використовувати у кладці печі або каміна. Причиною тому знову є слабкий опір високих температур і вологості.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему