Поради

Перманентний макіяж губ

Перманентний макіяж губ

Переважна більшість представниць прекрасної статі не обходяться без макіяжу – хай це буде легке підмальовування вій чи підведення губ, після нанесення косметики почуваєшся значно впевненіше. А наскільки б полегшилося життя мільйонів жінок, якби задля красивого мейкапу не довелося прокидатися раніше: лише встала і одразу красива та нафарбована.

Насправді це – не фантастика, адже косметологи давно вигадали методи для полегшення наведення краси. Йдеться про перманентний макіяж – процедуру, яка завдяки залученню пігментів дозволяє  підкреслити певні риси обличчя, надати об’єму чи навпаки – візуально зменшити губи, або ж просто імітувати звичний мейкап.

Ми розповімо про перманентний макіяж губ, котрий став улюбленою процедурою для тисяч леді.

Що таке перманентний макіяж губ

Перманентний макіяж губ (іноді його ще називають татуажем) – процедура, у ході якої майстер за допомогою спеціальної голки вводить у верхні частини шкіри стійкий пігмент. Завдяки цій процедурі легко замаскувати недоліки (як, наприклад, шрами), добитися бажаної форми губ, підкреслити їх, надати іншого відтінку та візуально збільшити чи зменшити вуста. Причому, виглядає це дуже натурально, як стійкий мейкап.

Окрім того, пропонують різні ефекти, як-от чіткий або розтушований контур, тощо.

Важливо, що для створення такого макіяжу майстри використовують барвники природного походження з низьким ступенем алергенності. Тож історії про страшні реакції на введення пігменту в шкіру скидаються на фантазії недоброзичливців та противників стійкого фарбування.

Індустрія нині дає на вибір десятки тонів – від легких кремових до насичено-червоних. Обирати варто близький до натурального тон аби татуаж на губах не кидався в очі оточуючим. Для отримання максимально близького ефекту радять змішувати кілька відтінків пігменту.

Види

Залежно від того, якої технології дотримується майстер при виконанні процедури та отриманого вигляду, виділяють кілька видів татуажу губ:

  1. Контурний. Макіяж, спрямований на покращення контуру та форми губ. Для виконання важливо підібрати максимально ідентичний до власного кольору пігмент, щоб не було перепаду (розтушування по площі у такому випадку не роблять). Йдеться або про нанесення по всій лінії або у певній частині, яку власне і хоче виправити клієнт. У результаті вуста стають більш вираженими.
  2. Розтушований контур. Він має протилежний ефект до попереднього виду татуажу. У ході виконання процедури майстер наносить пігмент теж по контуру, однак дуже швидко його розтирає, створюючи нечіткі краї із ніби легко розтушованою помадою. Такий мейкап губ виглядає дещо романтично.
  3. З-D техніка. Дозволяє візуально розширити контури уст завдяки використанню світлих та насичених тонів. Над верхньою губою майстер наносить додаткову лінію з світлим пігментом дещо вище природньої лінії. Тоді отриманий «буферний» простір та власну лінію зафарбовують обраним тоном, таким чином додаючи вустам об’ємності. Техніка набрала популярності в останні кілька років.
  4. Акварельний. У цьому виді не йдеться про окремий татуаж контуру губ, натомість він полягає у введенні пігменту для мейкапу по всій площині. Причому запускати барвник майстер може на різну глибину – завдяки такій техніці добиваються плавного переходу тонів та ідеального зафарбування. Внаслідок процедури отримують природній вигляд – ніби трішки підфарбовані вуста.
  5. Повний татуаж. Майстер інтенсивно вводить пігмент у верхні шари дерми, створюючи таким чином ефект нафарбованих губ. Виглядає це, ніби вуста інтенсивно нафарбовані помадою.

Підготовка

Якщо ви впевнені, що хочете перманентний макіяж, слід добре підготуватися до процедури. По-перше, визначтеся із кольором губ, який стане оптимальним. Для цього слід врахувати колір шкіри та порадитися із майстром. У випадку, коли у вас теплий тон шкіри та світле волосся рекомендовано обирати теплі відтінки щоб запобігти різкому контрасту між губами та шкірою. Натомість яскраві кольори більше пасуватимуть смуглявій шкірі чи каштановому та чорному волоссю.

Окрім того, слід підготувати шкіру та організм до втручання ззовні. Приведіть до порядку губи: за наявності мікротріщин, сухості тощо використовуйте активні живильні засоби з регенераційною дією. Приблизно за тиждень до процедури рекомендовано зробити пілінг. Слідкуйте, щоб шкіра на губах не обвітрювалася та не пересихала – так вдасться створити оптимальний «плацдарм» для майбутнього макіяжу.

За декілька днів треба перестати вживати алкоголь, оскільки він призводить до перепадів артеріального тиску. Також не радять приймати ліки, які розріджують кров, тож проконсультуйтеся щодо цього із медиком.

Також порадьтеся із лікарем щодо герпесу, особливо якщо раніше виникав висип. Справа у тому, що навіть ті, у кого не було зовнішніх проявів хвороби, можуть бути її носіями. Після створення татуажу губи деякий час вразливіші, тож створюється сприятливе середовище для розвитку вірусу. Тому слід заздалегідь подбати про підбір противірусного препарату.

Окрім того, обговоріть із майстром подальший догляд та заздалегідь запасіться арсеналом необхідних засобів.

Скоректуйте свій графік, аби після виконання перманентного макіяжу у губ був час «заспокоїтися». Коли на дворі мороз чи навпаки – палюче сонце, принаймні кілька днів слід поберегти свої уста та не піддавати їх таким впливам. Окрім того, у перший день може бути незначний набряк тож краще утриматися від участі в публічних заходах чи гучних тусовках.

Як відбувається процедура

Загалом процедура не болюча, адже проходить із використанням анестезії, та триває декілька годин. Тривалість залежить від бажаного виду та техніки.

Звернуть увагу що майстер, який виконує маніпуляції, повинен заповнити спеціальну картку. У неї вносять перелік використаних матеріалів та інформацію щодо алергічних реакцій людини, яка користується послугами.

Першим етапом безпосередньо перед макіяжем є контурування – майстер за допомогою спеціального олівця прикидає кінцевий варіант та показує клієнту. Таким чином пацієнт може вказати, що ще хоче поправити в натурі, аби майстер довів колір та форму до ідеального бажаного результату.

Тоді у хід іде анестезія. Оскільки маніпуляції виконують із допомогою дуже тонкої голки, без знеболення вони викликали б надто неприємні почуття. Тому майстер пропонує клієнту пропонують декілька видів знеболення – найпоширенішим є ін’єкція у зону поблизу губ.

Окрім того, обрати можна знеболювальний гель чи спрей, проте на дію анестезії тоді доведеться почекати трохи довше. Окрім того, ін’єкція забезпечує найбільш стабільний ефект. Загалом  клієнт втрачає чутливість в обраній зоні в середньому за 20-30 хв.

Лише коли людина відчуває, що препарат подіяв, майстер береться до роботи. Через голку пігмент вводять в шкіру. Голка для зручності вставлена у пристрій з капсулою для фарби – дермопігментатор. За допомогою чітких рухів дрібної амплітуди виконують низку проколів, куди вприскують фарбу. Якщо клієнт обрав технологію із розтушуванням, ці дії проводять майже одразу після вприскування.

Загалом макіяж виконають за 1,5 -3 години, згодом можливий невеликий набряк. Вже з наступного дня покриви почнуть заживати. У цьому процесі виділяють кілька етапів:

Протягом першого тижня на поверхні з’являється кірка (мікрорубцювання), за наступний – утворюється вторинна кірка, тому губи здаються трішки тьмянішими, ніж спочатку. Далі за два тижні колір стає насиченішим та структура повертається до норми. Звернуть на це увагу щоб не думати, що макіяж не вдався – оцінити стабільний результат можна за місяць.

Догляд після процедури

Все-таки перманентний макіяж певною мірою призводить до травмування шкіри, яка на губах й без того досить делікатна. Покриви, «розворушені» втручанням голки та введенням фарби, слід дбайливо доглядати на не піддавати факторам ризику.

  • Якщо на поверхні губ протягом перших 1-2 дня з’являються крапельки, їх слід обережно прибирати шматочком тканини, котрий дезінфіковують, наприклад, хлоргексидином.
  • У ході мікрорубцювання покриви іноді стають дуже сухими, тож слід їх зволожувати спеціальним бережливим засобом – підібрати його допоможе майстер, що робив татуаж. Цей засіб допоможе заспокоїти та заживити верхній шар дерми.
  • Щонайменше два тижні не можна ходити у сауну, солярій, басейн чи довго перебувати на палючому сонці. Влітку взагалі рекомендують захищати зону кремом із ультрафіолетовим фільтром.
  • Кілька тижнів запобігайте вживанню дуже солоної їжі чи принаймні потраплянню солі.
  • Під час вмивання чи душу уникайте потрапляння вологи. Взагалі до утворення вторинної шкірки краще уникати розмочення губ.
  • Категорично заборонено користуватися помадами чи тінтами, а також робити пілінг 30-40 днів.

Протипоказання

Попри те, що макіяж – нескладне втручання, підходить він не всім через певні протипоказання. Зокрема, татуаж не зроблять у таких випадках:

  • Захворюванні на цукровий діабет;
  • Запальних, вірусних, грибкових захворюваннях;
  • Хворобах, що спричиняють погане згортання крові;
  • Соматичних патологіях;
  • Злоякісних новоутвореннях;
  • Хворобах крові (ВІЛ, гепатит тощо);
  • Наявності родимок, папілом чи бородавок дуже близько до губ;
  • Жінка проходить реабілітацію після операції.

Обмеженням стануть також менструація, вагітність та період годування немовляти грудьми.

Загалом є й інші, дрібніші протипоказання, тож перед процедурою рекомендують проконсультуватися з лікарем, котрий визначить інші можливі ризики.

Скільки тримається перманентний макіяж

Загалом це питання – досить індивідуальне, однак середня тривалість 1-3 роки. Відомі випадки, коли при застосуванні стійких матеріалів задовільний ефект зберігався протягом 5-ти років.

Інтенсивність «зношення» татуажу залежить від способу життя, пігменту чи кількості змішаних пігментів,  живлення шкіри тощо. За деякий час (особливо у випадках, коли у колір намішали кілька тонів) можливо дещо нерівномірне вигорання кольорів. Однак це легко виправити під час процедури корекції.

У разі зміни обставин чи життєвих поглядів перманентний макіяж можна видалити раніше скориставшись процедурою лазерної корекції. Проте такі маніпуляції не надто корисні для шкіри.

Плюси і мінуси

  • Найочевиднішою перевагою перманентного макіяжу є його стійкість. Протягом 1-3 років жінка може забути про необхідність користуватися декоративною помадою та олівцем, щодня «малюючи» бажану форму та колір. Татуаж зберігатиме ідентичний вигляд тривалий час, згодом знадобиться кілька візитів до майстра для корекції чи поновлення пігменту. Татуаж не потече ні при високій температурі, ні при інтенсивних фізичних навантаженнях, а завжди виглядатиме бездоганною.
  • Економія. На час, коли губи прикрашатиме стійкий макіяж, жінці не потрібні звичні помади та олівці, тому про цю витрату у бюджеті можна не турбуватися. Окрім того, вдасться зекономити час, адже вже не треба буде стовбичити перед дзеркалом по пів години, аби створити ідеальний контур.
  • Природність. Перманентний макіяж вигідно підкреслить красу жінки – вуста здаватимуться натуральними, водночас будуть насиченими та соковитими.

Із недоліків виділяють імовірність отримати дещо відмінний від бажаного результат. Тобто  пігмент у контакті зі шкірою конкретної людини може виглядати дещо інакше, ніж на чужих губах. Схожі прояви спостерігаються при нетиповій реакції на барвник (яка трапляється дуже рідко). Однак, у цьому випадку стерти макіяж не вийде. Тому щоб не сикнуться із такими наслідками варто дуже ретельно обирати майстра, котрий виконає процедуру.

Також невеликим недоліком можна вважати необхідність корекції, за яку доведеться заплатити додаткові кошти. Натомість потреба у корекції виникає не часто –  1-2 рази на рік.

Вартість послуги

Ну, і, звісно, важливий аспект перманентного татуажу – ціна.  Логічно, що за настільки тривалий ефект треба заплатити більше, ніж за звичне фарбування, однак оцінювати, наскільки доступна процедура, кожен має персонально.

Загалом ціни в Україні для губ коливаються починаючи з пів тисячі гривень до 14 тисяч у різних регіонах. У вартість послуги включено чимало факторів, найвагоміший із яких – майстер, який виконує роботу. Чим кваліфікованіший майстер із більшим досвідом та великою кількістю позитивних відгуків, тим дорожчими є його послуги.

Також на ціну впливає рівень салону та барвники, які використовують для процедури. Звісно ж, йдеться й про кількість використаного пігменту: для контурного татуажу фарби треба менше, ніж для акварельного, тому тут ціна теж коливатиметься.

Аби не прогадати, спробуйте пошукати рекомендації щодо закладу та майстра, до якого приглядаєтеся, зважте всі фактори і лише тоді вирушайте робити свої губи красивішими. Таким чином вдасться запобігти негативних наслідків та лишитися задоволеною результатом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: краса, макіяж, жінки
В тему