Поради

Червоне вино: користь і шкода для організму людини

Червоне вино: користь і шкода для організму людини

В багатьох країнах червоне вино є національним напоєм, який люди вживають щодня. Виявляється, цей напій, якщо він натуральний і в помірній кількості, позитивно впливає на стан організму. Недарма ж у Франції випивають по келиху за обідом та вечерею. І в цій країні навіть можна після споживання невеликої кількості напою сідати за кермо. А от в нашій країни суперечки щодо шкоди та користі червоного вина не стихають й нині.

В цій статі дізнаємося, чим корисне червоне вино та як його правильно вживати, щоб отримати від нього максимальну користь для організму та уникнути шкоди.

Корисні властивості червоного вина

Звісно ж, про користь можна говорити, якщо ви обираєте справжнє вино, а не розведений порошок невідомого походження. Якісний алкогольний напій з відбірних компонентів має широкий спектр сприятливої дії на організм. Він добре впливає на серце, кровоносні судини, підтримує стабільний тиск і хороше самопочуття. Його антиоксидантний ефект стабілізує рівень корисного холестерину та захищає артерії від пошкоджень, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань. І звісно, келих червоного вина добре знімає стрес та допомагає розслабитись.

Склад

Основні цілющі властивості напою проявляються саме завдяки речовині під назвою ресвератрол. Цей елемент присутній тільки у червоному вині. У білому його немає. На думку норвезьких вчених, його користь полягає у зменшенні відчуття голоду. Особливо ресвератрол пригнічує бажання з’їсти солодке. А ще він діє, як антиоксидант, попереджає гіпертонію, знижує рівень цукру в крові та проявляє протизапальну дію.

Спиртне з винограду має дуже складний хімічний склад, що налічує понад 600 органічних та неорганічних елементів. В середньому червоне вино складається з 86% води, 12% етилового спирту, близько 1% гліцерину. Серед органічних кислот у напої переважає молочна, лимонна, яблучна, оцтова та бурштинова – 0,4%. Дубильні речовини та фенольні з’єднання складають лише 0,1%.

Червоне вино
Червоне вино

Користь червоного вина

Серед ключових аргументів на тему «чим корисне червоне вино», можна виділити такі:

  • покращення роботи головного мозку;
  • користь для імунітету та нервової системи;
  • підвищення рівню естрогену – гормону, що необхідний для здорового стану кісток;
  • позитивна дія на серцево-судинну систему;
  • зниження артеріального тиску;
  • уповільнення старіння органів слуху;
  • підтримка кислотно-лужного балансу.

Та вплив цього алкогольного напою варто розглядати ще і в гендерному розрізі.

Чим корисне червоне вино для чоловіків?

За результатами досліджень, один келих червоного в день добре позначається на стані передміхурової залози та допомагає зменшити вірогідність раку простати. А от біле вино навпаки завдає шкоди чоловічому здоров’ю.

Червоний напій нараховує у складі поліфеноли, що мають антиканцерогенний ефект. Також учені акцентують увагу на тому, що позитивна роль цих речовин збалансовує шкоду, заподіяну організму спиртним. 

В чому користь червоного вина для жінок?

Крім загальної користі, варто окремо описати, чим корисне вино для слабкої статі. Ці позитивні властивості особливо простежуються в зимовий час, коли у жінок відчувається нестача вітамінів. У складі даного виду алкоголю є вітамін С та вітаміни групи В. Вони допомагають відновлювати сили, боротись з інфекціями, виводити шкідливі накопичення з організму. Узимку краще готувати глінтвейн, який має користь для ослабленого жіночого організму. До речі, червоне вино використовують навіть в косметології. На основі цього напою та невеликої кількості молока роблять маски для глибокого очищення та поліпшення кровообігу.

Класифікація червоного вина

Сьогодні у світі існує близько 4,5 тис. сортів червоного вина, яке виготовляють винятково з темного винограду. У процесі може бути використаний як один, так і кілька сортів ягід. Червоний напій на відміну від легкого білого аналога зазвичай має більш насичений смак та яскравий букет.

Види червоного вина
Види червоного вина

Червоне вино класифікується за кількістю цукру та спирту на столові, десертні та аперитиви. Однак є й інші категоризації. Наприклад, вина можуть бути сортовими, сепажними та купажними. Сортові виготовляють з одного сорту винограду, сепажні з кількох, а купажні – із суміші вже витриманих виноматеріалів різних сортів.

На ціну та смак напою впливає його витримка. Найчастіше ми вживаємо ординарні види масового виробництва. А от витриманим червоним вином вважається те, що виготовлене мінімум півроку тому. Марковані повинні визріти в бочках не менше 1,5-2 років. Коли ж термін сягає 3-х років, то цей напій може стати колекційним. Хоча серед поціновувачів спиртного чимало й тих, хто обирає молоді вина.

Види червоного вина

Каберне-совіньон — один з найбільш популярних сортів у всьому світі.

За основу використовують круглі, міцно збиті, сині ягоди. Виноградники знаходяться в різних точках планети. Сорт відрізняється дуже насиченим, важким та терпким смаком. Для збалансування напою Каберне-совіньон часто змішують з Каберне Фран та Мерло. Традиційне червоне вино цього сорту має високий вміст танінів і відчутну кислотність.

Повний букет напою містить безкінечний перелік ароматів: слива, шкіра, чорні фрукти та ягоди, аспарагус, тютюн, маслини, кедр, спеції, сап’ян та інші нюанси, що залежать від місцевості визрівання сорту та додаткових факторів.

Мерло — друге за популярністю у світі червоне вино.

Сухе, м’яке, оксамитове та дамське спиртне з багатим букетом та легким ароматом. Смак залежить від регіону розміщення виноградника. Чим тепліше клімат, тим солодший та насиченіший смак має напій. Зате в прохолодній місцевості визріває витончене та делікатне вино. Надмірна спека додає сорту надто солодкого смаку.

Основні фруктові нотки червоного вина Мерло – вишня, малина, ожина, слива. Після витримки в дубовій бочці з’являється присмак старої шкіри, тютюну, лакриці, гіркого шоколаду, кави, диму, трюфелів та перцю.

Піно-нуар — світло-червоне вино з тонким, мінливим смаком.

У молодому напої відчуваються нотки червоних ягід – вишні, полуниці, малини. Витриманий алкоголь отримує більш зрілий аромат, в якому присутні запахи осіннього лісу та мокрої землі. Посмак знову проявляє квіти та ягоди – на цей раз чорна смородина, слива, фіалка. Користь від вина цього сорту буде якщо його вживати з тяжкою та калорійною їжею.

Шираз — сорт, який сильно залежить від клімату.

Переважно це середньо- та повнотілий напій з великим вмістом танінів, нотами ожини, м’яти та чорного перцю. У спекотних регіонах вирощування напій стає більш джемовим, з’являються нотки прянощів, лакриці, анісу, шкіри. Шираз має здатність благородно постаріти, отримавши особливу глибину букету. Гарною гастрономічною компанію цьому алкоголю стане будь-яка їжа з яскраво вираженим смаком.  

Мальбек — насичене червоне вино переважно вирощується в Аргентині та Франції.

Завдяки яскравому аромату темних фруктів та димним ноткам сорт є гарною альтернативою більш дорогим винам. Такий алкоголь має середню кислотність та недовготривалий посмак. Тому його можна поєднувати з більш пряною та багатою на смак їжею.

Чим шкідливе вино?

Легковажно ставитися до алкоголю не варто. Слід зважувати, що є і користь, і шкода вина. Особливо якщо регулярно перевищувати допустиму дозу. Будь-яке спиртне у великій кількості завдає шкоди як фізичному, так і психічному стану людини. І червоне вино – не виняток. Танін у його складі в разі передозування може викликати сильний головний біль. Надмірне вживання наносить шкоду печінці, провокує коливання артеріального тиску, сприяє розвитку гіпертонії, остеопорозу, онкозахворювань, тяжких психічних хвороб, провокує зміни психоемоційного фону, уповільнює реакцію.

Яка шкода від червоного вина?
Яка шкода від червоного вина?

При зловживанні відстежується шкода багатьом органам та системам, починається активна руйнація клітин:

  • серцево-судинної (наслідок – ішемічна хвороба);
  • печінки (наслідок – цироз);
  • нервової системи;
  • травної системи (наслідок – гастрит, язва).

Також перевищення норми викликає такі захворювання, як остеопороз, рак горла, стравоходу, печінки, гіпертонія. Та найбільша шкода — це алкоголізм.

Протипоказання щодо вживання червоного вина

  • підвищена кислотність шлунку;
  • хвороби печінки;
  • язва шлунку;
  • панкреатит;
  • алергічні реакції (на спирт, цукор, червоне);
  • астма (через консервант – діоксид сірки наносить велику шкоду);
  • вагітність, грудне вигодовування.

Тож висновок один – у всьому треба знати міру. Щоб червоне вино приносило не шкоду, а користь, важливо пити у помірній кількості. Процес вживання напою перетворити на трапезу з особливим сенсом та натхненням. Краще влаштовуйте дегустацію ввечері, коли всі справи позаду і на вас чекає заслужений відпочинок. Обирайте хорошу компанію та сприятливу атмосферу.

Наливати вино краще у невеликій кількості, угарний посуд з тонкого прозорого скла. Заведено використовувати об’ємні келихи з тюльпановою чашею, що звужена догори.

Підготуйте відповідні закуски. Червоне сухе вино добре поєднується з легкими м’ясними та рибними стравами, сиром, фруктами, ягодами. А червоне столове подають з м’ясом – свининою, яловичиною, бараниною, олениною. Також вдалою гастрономічною парою буде шашлик, буженина, домашні ковбаси. Користь червоного вина в тому, що воно сприяє кращому засвоєнню тваринного білка та заліза присутніх в м’ясі. 

Попередньо охолоджуйте напій. Рекомендації щодо температури зберігання та споживання дивіться на етикетці. Відкоркуйте спиртне та дайте йому 5-10 хвилин насититись киснем. Смак від цього стане ще приємніший та більш насичений. Келих наповнюйте лише наполовину. Пийте невеликими ковтками. Насолоджуйтесь кольором, істинним смаком, ароматом прекрасного виноградного напою. І звісно ж, спілкуванням з тими, з ким ви вирішили розділити келих неймовірного червоного вина. Тільки так ви зможете отримати користь від цього напою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: алкоголь, Вино
В тему