Поради

Як самостійно відрегулювати двері на балкон: інструкція

Як самостійно відрегулювати двері на балкон: інструкція

Пластикові двері – практичний і доступний вибір для квартири з балконом чи лоджією. Однак при тривалому використанні балконні двері можуть просідати, відвисати, пропускати холод чи спричиняти власнику інші незручності. Проте простота регулювання роботи конструкції дозволяє самостійно і досить швидко виправити неполадки, аби двері ще довго прослужили.

Розповідаємо про переваги  пластикових балконних дверей та їх регулювання. Зокрема, розглянемо проблеми, які виникають при тривалій їх експлуатації та як швидко, і головне безкоштовно, цих проблем позбутися.

Особливості балконних дверей

Балконні двері – класичний варіант для розмежування між кімнатою та балконом або лоджією. Вони мають задовольняти низку вимог: забезпечувати тепло- та шумоізоляцію, пропускати світло до помешкання, забезпечувати мікропровітрювання. Саме тому найпоширенішим видом балконних дверей є пластикові – вони відповідають вищеперерахованим критеріям та, крім того, є відносно недорогими і стійкими до зовнішніх впливів. Завдяки затребуваності продукту на ринку представлена чимала кількість варіантів – наприклад,  ламіновані пластикові двері різних кольорів із різноманітною фурнітурою.

типові пластикові двері
типові пластикові двері

До конструкції базового блоку балконних дверей входять:

  • Рама із ПВХ-профілів, з’єднаних спеціальними кріпленнями;
  • Стулка, зібрана за аналогічною до дверної коробки схемою;
  • Петлі, завдяки яким конструкція відкривається та закривається;
  • Ручка та засувка для балконних дверей;
  • Ущільнювач, який відповідає за герметичність замикання;
  • Склопакет.

Зазвичай балконні пластикові двері не мають замка, адже вважаються міжкімнатними, тобто не потребують додаткового замикаючого механізму. Однак в окремих випадках власники воліють «модернізувати» фурнітуру та встановити додатковий замок.

Сучасні пластикові двері на балкон бувають трьох основних типів: одиночні, комбіновані та розсувні.

Найпоширеніший тип – комбіновані, їх вставляють завжди разом із вікном, така конструкція називається «балконний блок». Однак у випадку, коли між дверима та вікном мусить бути цегляна перегородка, віддають перевагу одиночним пластиковим дверям. Розсувні двері обирають лише коли йдеться про дуже широкий дверний отвір – від 1,5 м.

балконний блок
балконний блок

Чи не найпоширенішими є класичні балконні пластикові двері із одним вікном. Вони мають прозорий скляний верх та непрозорий низ (сендвіч-панель), а також поріг. Окрім того, бувають пластикові двері без сандвіч-панелі, які натомість складаються із суцільного склопакета – вони виглядають невагомішими, хоча, насправді, важать більше. Цей варіант зазвичай обирають, коли у квартирі новий ремонт, аби підкреслити його індивідуальність та демонструвати гостям дизайн балкону. «Проміжний» варіант – два склопакети із пластиковою перемичкою посередині.

Читайте також

Проблеми з пластиковими дверима

Зазвичай балконні пластикові двері та фурнітура не потребують профілактичного регулювання – тобто, коли видимих проблем немає, не варто їх знімати чи викликати майстра на консультацію. Однак навіть якщо ви придбали фірмові двері, не економили на якості, контролювали процес встановлення та переконалися, що балконні двері відрегулювали правильно, після тривалої експлуатації вони можуть «здати». В такому випадку не варто впадати у відчай, краще спробувати вирішити проблему. Серед найпоширеніших питань, із якими найчастіше стикаються при виправленні неполадок, такі:

  • Регулювання дверної ручки – необхідне у випадку нещільної посадки ручки у гнізді. Така ручка хитається, коли її обертати. Зазвичай трапляється, коли дуже часто користувалися ручкою, яка закріплена не дуже міцно. Досить простий випадок, вирішити який можна буквально за кілька хвилин;
  • Провисання чи просідання балконних пластикових дверей – під час руху вони зачіпляються за поріг і утруднюють процес закривання та відкривання. Найчастіше причиною цьому стає завелика для фурнітури вага конструкції, яка призводить до її зміщення вниз;

    процес регулювання балконних дверей
    процес регулювання балконних дверей

  • Регулювання прижиму – стулка не тісно притиснута до рами, і з-під ущільнювача дує вітерець. Зазвичай ця проблема пов’язана із регулюванням прижиму балконних дверей через обертання відповідних закриваючих елементів. Іноді буває також, що стулка зачіпає раму в середній частині. Це трапляється, якщо вона зміщується через температурну чи іншу деформацію. Зазвичай цю проблему можна вирішити, відрегулювавши петлі пластикових дверей.
  • Відкривання дверей в двох положеннях – коли ручку часто повертати таким чином, аби двері  відкривалися одразу у двох режимах, фурнітура може розхитуватися. Для запобігання такого відкривання досить бути уважним – переводити ручку у чітке положення, пропускаючи «проміжні» варіанти.

Тож аби правильно вирішити проблему, спочатку необхідно точно її ідентифікувати.

Поради щодо правильної експлуатації дверей

Вміти регулювати балконні пластикові двері – чудово, однак існує ще комплекс профілактичних заходів, які дозволять мінімізувати цей процес. Рекомендації досить прості: аби їх виконувати, не знадобляться особливі зусилля.

По-перше, ще на етапі вибору пластикових дверцят на балкон зверніть увагу на відповідність фурнітури вазі дверної стулки. Адже коли двері будуть заважкі для механізму, який їх закриває та відкриває, фурнітура швидко «втомиться» та потребуватиме регулювання. Зазвичай виробники обирають фурнітурні системи, які витримують 100-130 кілограмів, але краще все-таки перевірити, якими характеристиками володіє обрана вами модель.

Регулювання петлі дверей у трьох площинах шестигранником
Регулювання петлі дверей у трьох площинах шестигранником

По-друге, щоб запобігти провисанню стулки, можна заздалегідь встановити спеціальний компенсатор – мікроліфт. Ця деталь фурнітури призначена саме для важких габаритних стулок із двокамерних склопакетів. Також запобігти просіданню допоможе встановлення спеціальної шини, яка називається обмежувачем відкривань. Шина братиме на себе частину навантаження, знижуючи імовірність провисання, та дозволить запобігти ударам у відкоси.

На етапі дверей встановлення проконтролюйте, щоб рама всюди щільно прилягала до дверної коробки, а фурнітура працювала легко і плавно.

Скористайтеся також будівельним рівнем – він дозволить з’ясувати, чи рівно встановили конструкцію пластикових балконних дуверей як по вертикалі, так і по горизонталі. Також постійте біля зачинених дверей – правильно встановлена конструкція не має пропускати потоків повітря, тож ви не повинні відчувати «вітерцю». І, насамкінець, спробуйте привідкрити двері: вони не мають самостійно відкриватися чи зачинятися.

Щоб довго зберігати механізми балконних пластикових дверей у відмінному стані, радять раз на рік очищувати фурнітуру від пилу та бруду, який може там зібратися. Також для подовження експлуатації ущільнювача його необхідно змастити силіконовою змазкою, а фурнітуру рекомендують обробити масляною. Після цього варто кілька разів відкрити та закрити двері – «прогнати» механізм, аби змазка рівномірно розподілилася.

Та на випадок, коли проблеми все-таки виникнуть, ми пропонуємо вам ознайомитися із інструкцією з їх вирішення.

Інструкція із регулювання дверей на балкон

Почнемо із найпростішої проблеми – регулювання дверної ручки. Щоб підтягти ручку пластикових балконних дверей до стабільного положення потрібно повільно та обережно повернути пластикову кришку під прямим кутом. Після цього під кришкою ви побачите болти кріплення, які необхідно сильніше прикрутити, ось і все. Часом коли ручка погано повертається досить просто змазати замок. Якщо після вказаних дій труднощі не зникли, можливо, ситуація складніша – наприклад, всередині корпусу виникла тріщина. У такому випадку потрібно придбати нову ручку.

процес регулювання дверної ручки
процес регулювання дверної ручки

При провисанні (просіданні) дверей нижній край стулки зачіпає раму, тому варто підняти стулку вгору та змістити її до верхньої петлі.

Для цього спершу відкручуємо стулку у поворотному положенні (коли вона не на режимі «провітрювання»). За допомогою шестигранного регулювального ключа на 4 мм (для деяких дверей передбачений спеціальний ключ-зірочка) повертаємо гвинт у торці стулки біля верхньої петлі.

Щоб підтягти стулку, варто зробити декілька обертів за годинниковою стрілкою. Після цього треба закрити стулку.

Опісля з нижньої петлі зніміть пластикові ковпачки та доберіться до верхнього регулювального гвинта. Його рекомендують повернути на верхньому торці петлі за годинниковою стрілкою, припіднімаючи тим самим стулку. Наприкінці необхідно перевірити, наскільки вільно рухається механізм та при необхідності повторити дії. 

петля із декоративної накладкою та без неї
петля із декоративної накладкою та без неї

Щоб відрегулювати прижим варто «підігнати» замикаючі елементи, які розміщені на самій стулці. У більшості фурнітурних систем ці замикаючі елементи мають форму ексцентриків, тому обертаючи їх за допомогою ключа чи плоскогубців досягають оптимального прижиму. Для більш ефективного регулювання рекомендують переглянути схему на  сайті виробника фурнітури. Зауважимо, що регулювати прижим рекомендують двічі на рік: встановлювати сильніший взимку та слабший влітку.

регулювання прижиму
регулювання прижиму

Перевірити, чи правильно відрегульований прижим дуже просто – для цього знадобиться шматочок паперу. Його вставляють у верхню частину стулки. Папір має триматися у місці, де його вставили, та діставатися після прикладання невеликих зусиль. Якщо лист випадає, або ж його неможливо витягнути – треба підрегулювати прижим. За допомогою цього прийому можна перевірити весь периметр дверей.

Також іноді після регулювання прижиму протяг не зникає – це означає, що ущільнювач зносився. Його замінюють за декілька простих кроків:  необхідно зняти стару гуму (для цього не знадобляться інструменти), почистити паз від забруднень та вкласти новий ущільнювач.

заміна гумового ущільнювача
заміна гумового ущільнювача

Якщо стулка зачіпає раму в середній частині, необхідно дещо зсунути її ближче до петель. Спочатку стулку відводять до нижньої петлі з допомогою регулювального ключа. Якщо труднощі не зникли, процедуру повторюють і для верхньої петлі (як це описано вище). Як правило, таких речей досить для того, щоб стулка не зачіпала раму.

Детальніше, як відрегулювати двері на балкон, дивіться у відео:

І пам’ятайте – вчасне регулювання дозволить запобігти деформації дверей та продовжить термін експлуатації конструкції. Тим більше, що вирішити більшість проблем можна абсолютно безболісно, швидко і безкоштовно.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: квартира, будинок, Ремонт
В тему