Поради

Вибираємо плитку для кухні: що треба знати

Вибираємо плитку для кухні: що треба знати

Попри величезний вибір облицювальних матеріалів, для ремонту у певних приміщеннях власного дому ми обираємо найбільш функціональний та практичний. Коли справа доходить до ремонту на кухні, рано чи пізно постає питання облаштування підлоги та стін. Цей аспект ремонту без перебільшення важливий, адже кухня – приміщення, яке ми найчастіше відвідуємо у будинку. У світлі останніх трендів вона перестала бути просто місцем приготування їжі, а перетворилася на повноцінну відпочинкову зону, яка має бути і естетичною, і функціональною.

Оптимальний вибір для підлоги та стін на кухні - це керамічна плитка, оскільки матеріал пропонує широкий вибір палітри, яка дозволить оригінально оформити приміщення, витримати стилістику кухні та надати їй яскравих акцентів. Однотонна та сіра плитка давно в минулому: нині, використовуючи цей матеріал у поєднанні із дизайнерським підходом, кухня легко перетворюється у сучасну зону.

Аби зрозуміти, яка плитка потрібна саме для вашого приміщеннями ми розберемося, якими характеристиками вона має володіти, яким вимогам відповідати та запропонуємо варіанти дизайну, які можна використати під час ремонту.

Загальні принципи вибору плитки

Окрім великого вибору фактур, кольорів та дизайнів, на користь вибору керамічної плитки у якості облицювального матеріалу свідчать її властивості:

  • Довговічність;
  • Міцність;
  • Гігієнічність;
  • Вогнестійкість та вологостійкість;
  • Доступна ціна.

Також керамічні вироби із часом не втратить зовнішнього вигляду, їх легко доглядати, матеріал володіє стійкістю до впливу хімічних речовин.

Неправильно вибір плитки обмежувати лише її виглядом – мовляв, пасує до інтер’єру і досить. Яким би красивим не був візерунок, всі ремонтні зусилля виявляться марними, коли виріб не пройде перевірки сковорідками, що падають, та ногами, які регулярно човгатимуть по приміщенні. Адже навряд чи ви будете раді й надалі використовувати потерту керамічну плитку із тріщинами. Тому найперше при виборі звертають увагу на технічні параметри, від яких залежатиме надійність експлуатації підлоги. Із технічними характеристиками вам допоможе розібратися консультант у магазині, зробити це самостійно можливо завдяки піктограмах на упаковці.

звертайте увагу на технічні характеристики плитки
звертайте увагу на технічні характеристики плитки

Вибір плитки для підлоги на кухні

Підлога з усіх поверхонь піддається найбільшому механічному впливу і це є визначальним фактором при виборі плитки. Ця поверхня матиме регулярний контакт з водою, тож не варто вибирати плитку пористої структури, яка здатна вбирати вологу. Натомість ця частина приміщення порівняно із іншими поверхнями менше піддаватиметься впливу температури та світла. Якісна керамічна плитка на кухню повинна відповідати низці параметрів.

Міцність плитки для підлоги

Від неї безпосередньо залежатиме, як довго ви зможете використовувати виріб. Звернуть увагу на інформацію від виробника: згідно із класифікацією легко визначити, який вибір вам зробити для кухонної підлоги. Відповідна класифікація називається РЕІ (від назви інституту, де була розроблена):

  1. PEI I – виключно для стін;
  2. PEI II – для підлоги у ванній і спальні, тобто там, де ходять босоніж чи у м’якому взутті;
  3. PEI III – використовують у більшості приміщень, за винятком передпокою;
  4. PEI IV – використовують переважно для передпокою, оформлення коридорів та східців;
  5. PEI V – плитка із найбільшим рівнем стійкості до зношення, використовують у приміщеннях з інтенсивним навантаженням.

Тож для кухні найкраще підійде плитка IV- V класу, оскільки у цьому приміщенні ви проводите багато часу та активно пересуваєтеся. 

кахлі мають бути досить міцними
кахлі мають бути досить міцними

Стійкість до миючих засобів

Через особливе призначення приміщення підлогу тут митимуть часто та із застосуванням  миючої «хімії». Для кухонної підлоги радять купувати плитку з високою стійкістю до хімічних речовин – такі вироби маркують літерою А чи АА. Класи нижчого рівня стійкості не рекомендовано використовувати для підлоги  у цьому приміщенні.

Безпека плитки для підлоги

Цей параметр передбачає, що плитка не буде слизькою. Часто у приміщенні кухні підвищена вологість та можливе розливання рідини. Саме тому глазурована та полірована плитку, а особливо полірований керамограніт – поганий вибір для кухні. Найоптимальнішим варіантом є матова чи шершава поверхня. Для кухні рекомендують використовувати плитку із коефіцієнтом тертя 0,75, який вважають найбезпечнішим (іноді вироби маркують через систему R – рекомендують використовувати плитку із коефіцієнтом R10 чи R11).

глазурована поверхня - не найкращий варіант для підлоги
глазурована поверхня - не найкращий варіант для підлоги

Ступінь твердості плитки для підлоги

Аби витримати навантаження, з яким доведеться сикнутися під час експлуатації, плитка повинна бути досить твердою. Це безпосередньо залежить від матеріалу, із якого вона виготовлена. Тож для підлоги у цьому приміщенні рекомендують використовувати керамограніт. Кахлі із нього здатні витримати падіння каструлі чи сковорідки і не тріскати після цього. Окрім того, часте миття підлоги може призводити до стирання малюнку на недорогій плитці. У випадку із керамогранітом цього варто не боятися.

Розмір і форма плитки

Велику плитку простіше та швидше вкладати, однак вона не дуже добре підходить для приміщень невеликої площі. Натомість мала плитка дещо дорожча, процес її вкладання довший, однак вона дозволяє зробити інтер’єр цікавішим.

По-перше, вибираючи керамічну плитку для приміщення кухні прикиньте площу приміщення. Для дуже маленької кухні кераміка значного розміру не буде практичною. При укладці доведеться відрізати значну частину плитки, а це спричинить зайві витрати. Відтак краще придивитися до варіантів невеликого розміру: 20×20 см, 25×25 см 10×10 см чи до ще дрібнішої мозаїки. Таку плитку простіше «вписати» у невеликий простір та вона візуально його збільшить.

поєднання кахлів різного розміру
поєднання кахлів різного розміру

Більша плитка виглядає солідніше, тож середній розмір кераміки, який обирають найчастіше - 33,3×33,3 см і 40×40 см. До того ж, із монтажем керамічної плитки такого розміру виникне менше мороки. Такі вироби підходять для приміщень середньої та великої площі.

Щодо форми, то найпоширенішою є стандартна - квадрат. Натомість аби додати інтер’єру родзинки радять використовувати інші варіанти. Наприклад, прямокутну плитку доцільно використовувати, коли йдеться про імітацію підлоги «під дерево» чи паркет. Для оригінальності рекомендують обрати керамічну плитку у форму багатокутників, округлу чи ромбовидну. Також рекомендують комбінувати елементи, що точно зробить підлогу на вашій кухні неповторною.

Дизайн

При виборі дизайну кахлів врахуйте кольори меблів та стін, аби поєднання із підлогою було не надто контрастним. Рекомендують використовувати кольорову гаму у «лояльних» тонах. Наприклад, до зелених меблів радять вибирати плитку кольору охри, жовтувату, світло-коричневу чи кавову, до синіх – білу чи білу, помаранчеву чи пісочну, до марсалових – ванільну, світло-бежеву чи сіру керамічну плитку. Натомість до білих меблів підійде фактично будь-який колір плитки. Коли білий колір дещо віддає холодною блакиттю, краще вибрати холодні тони покриття, до молочно-білого - теплі.

Врахуйте, що світлі відтінки можуть зробити кімнату візуально більшою. Також великі візерунки на вигляд зменшують обсяг приміщення, тому для маленької кухні краще використовувати керамічну плитку з простим геометричним малюнком чи однотонну.

Неяскрава сіра плитка із чорними вставками - ідеальний вибір для кухніплитка  з візерунком надасть підлозі на кухні стильного виглядуплитка для кухні у класичному стилімозаїчна плиткаСучасний дизайн із кольоровою плиткоюплитка для кухні у класичному стилілофт-дизайн із чорно-білою плиткоюматова плитка для підлоги із декоративними елелментамипоєнання різних видів плитки у дизайні підлогибілі стіни та яскрава підлга як акцент приміщенняпоєднання яскравої плитки в дизайні кухні
Дизайн підлоги на кухні

Вибір плитки для стін на кухню

З оформленням стін керамічною плиткою ситуація найпростіша – тут основним критерієм вибору є якраз смак власника приміщення. Справа у тому, що стіни піддаватимуться найменшому впливу з боку мешканців, тож особливих вимог щодо керамічної плитки немає.

Для стін не грає ролі міцність плитки. Також рекомендують обрати меншу ніж у попередніх випадках стійкість до побутової хімії – підійдуть вироби класу В чи С.

Окрім того, при виборі керамічної плитки для обробки стін не є принциповим питання пористості, тому можна обрати більш пористі кахлі, які вам припали до вподоби. На що ж варто звернути увагу? По-перше, йдеться про стійкість до вигорання. Ця характеристика є запорукою того, що керамічна плитка на стінах із часом не втратить кольору, а візерунки не вицвітуть. На упаковці цю стійкість означає піктограма у вигляді «сонечка».

Тип поверхні

Якщо ви вирішили обкладати всі стіни у приміщенні кухні керамічною плиткою, найперше оберіть тип поверхні. Їх виділяють три:

  • Глянцева – володіє ефектом відблиску завдяки відповідній глазурі. Завдяки такій структурі поверхня відбиває промені та приміщення здається трішки більшим. Водночас, у випадку, коли в кухні великі вікна, то у сонячну погоду приміщення може здаватися надто «блискучим», що аж ніяк не додаватиме затишку.
  • Матова – завдяки шершавій поверхні стіни здаються більш спокійними. Матова плитка може імітувати чимало різних поверхонь – дерево, різноманітні камені, що дозволяє зробити інтер’єр цікавішим.
  • Дзеркальна – кахлі, які віддзеркалюють оточення недоцільно використовувати для всіх стін, бо це створить ефект ще однієї кімнати. Однак їх дуже цікаво поєднувати на стінах із матовою чи глянцевою керамічною плиткою.

    приклад застосування дзеркальної плиткм
    приклад застосування дзеркальної плиткм

Розмір плитки

Цей параметр дозволить пограти із сприйняттям простору у приміщенні. Зокрема, щоб візуально розширити приміщення невеликої площі на стінах рекомендують використовувати дрібну керамічну плитку. Для цього обирають, наприклад, трендові «цеглинки» чи мозаїку. Єдиним мінусом є те, що вкладання такої плитки займе тривалий час. Однак дрібна плитка дозволить додати стінам приміщення простору.

Велика плитка підходить для більших приміщень, її стандартні розміри аналогічні до таких у кахлів на підлогу.

Колір, стиль та дизайн

Вибір кольорів, стилю та дизайну для стін кухні опирається лише на уподобання власника кухні. Однак вказані параметри також повинні співпадати із загальним дизайнерським рішенням. Дизайнери радять вибирати керамічну плитку для стін з тієї ж колекції, що й для підлоги. Водночас, врахуйте і забарвлення кухонних меблів.

Візьміть до уваги деякі загальні моменти: плитка світлих відтінків візуально розширюватиме приміщення, а яскраві і темні кольори зроблять її трішки меншою та затишнішою. Також тут важливий дизайн кахлів. Наприклад, використання керамічної плитки із вертикальними смужками зробить стіни кухні візуально вищими. Натомість великі малюнки, особливо коли простору у приміщенні і так небагато, ще його звузять.

констрастна плитка із різними візерунками монохромна плитка у дизайні стінбіла плитка на стінах дозволить обладнати клсичну кухнюспокійні тони плитки на стінах та підлозі створюють затишну атмосферуплитка для стін та підлоги   вибрана в одному стиліКласичний вибір для кухні -світлі стіни та темні меблітепло-коричневий колір кахлів стіни на кілька тонів світліший за плитку на підлозімолочна плитка з візерунком у дизайні стін кухніплитка на стінах гармоніює із нейтральним кольором підлогитеплі пісочні кольори чудово пасуватимуть до дерев'яних меблів
дизайн стін кухні

Вибір плитки для кухонного кутка

Кухонний куток – це зона, де фактично зосереджене приготування їжі. Йдеться про ділянку стіни між плиткою та кухонними шафками. Для вибору кахлів на варто врахувати її особливості: навряд чи ваші сковорідки будуть підскакувати вгору та бити цю ділянку, але вона регулярно піддаватиметься впливу пари, гарячих та жирних бризок. Тому стіну в цьому місці має бути легко очистити. На що ще варто звернути увагу?

  • Міцність і термічна стійкість. Щодо міцності, то для кухонного кутка цей параметр не важливий. Тож можна використати кахлі навіть І класу, однак вони мають мати спеціальну позначку – «долоньку», яка сигналізує, що плитку треба використовувати для стіни. Натомість стійкість до температури – визначальний фактор. Адже якою ви користуватиметеся газовою плитою, керамічні кахлі мають бути до цього готовими. Емаль, яка покриває плитку, має витримувати температуру принаймні до 125 градусів. 
  • Пористість і стійкість до агресивних речовин. Хоча сучасні засоби можна вважати досить м’якими, однак деякі матеріали можуть піддаватися їхньому впливу. Наприклад, пориста кераміка поглинає агресивну хімію і це призводити до її руйнування. Тому для зони кухонного кутка радять купувати плитку з високою стійкістю до хімічних речовин – такі вироби маркують літерою А. Можна ще обирати клас В, нижче - не рекомендовані до використання на кухні.
  • Структура поверхні. Через те, що плитку у цій ділянці приміщення доведеться часто очищувати, рекомендують обирати глазуровані чи гладкі кахлі. Така фактура дозволить без проблем видаляти забруднення. Стандартна висота кутка становить 60 см, тому не складно розрахувати і кількість потрібної плитки – 3 штуки розміром 20 на 50 см чи по дві плитки розміром 30 на 60 по вертикалі.
    Читайте також

Окремо зверніть увагу на дизайн - за останніми трендами кухонний куток радять оформляти у контрастних до кухні тонах. Для цього обирають яскраві кольори плитки, особливо коли решта приміщення виконана у більш пастельних тонах. Наприклад, для біло-блакитної кухні цікавим рішенням стане куток із яскравими помаранчевими вкрапленнями, або ж використання декоративної плитки із інкрустацією чи масивними візерунками.

Коли йдеться про більш класичні варіанти, рекомендують обирати щось у близьких до загального курсу кухні тонах – наприклад, для  зелено-бежевої кухні радять обирати плитку із крупними рослинними принтами або ж однотонну плитку спокійнішого зеленого відтінку. Для кухні, виконаної у білому чи сірому кольорі, у зону для готування радять обрати керамічну плитку із дизайном «під мармур».

візерунчаста плитка у дизайні кутка кухніяскраві акценти у дизайні білої кухнікухонний куток, підібраний до яскравих кухонних меблівмзаїка із плитки різного забарвленняіноді для оформлення кутка обирають плитку із фруктами, овочами, їжеювізерунчаста плитка у дизайні кутка кухнівізерунчаста плитка у дизайні кутка кухнікухонний куток, близький за тоном до столешні кухні
дизайн кухонного кутка

Вибирати керамічну плитку для кухні найкраще  у  спеціалізованому магазині: тут і великий асортимент, і консультант, який зможе відповісти на питання. І головне - не забувайте врахувати, що в результаті ремонту ваша кухня має виглядати цілісно та гармонійно та вдовольняти саме ваш естетичний смак.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, кухня, Інтер'єр
В тему