Поради

Коли зимову гуму треба міняти на літню: поради водіям

Коли зимову гуму треба міняти на літню: поради водіям

Дилема, чи прийшов час міняти зимову гуму на літню, гостро постає перед автомобілістами після приходу весняних потеплінь. Скресає крига, снів навколо розтанув, а в повітрі вже відчувається тепло, і чимало власників автівок вирушають перевзувати шини на літні. Натомість дехто, за звичкою, «тягне» до останнього – попри +15 на дворі продовжує використовувати зимову гуму.

То коли ж оптимально міняти шини? Аби підготувати власників транспорту до заміни зимових коліс на літні ми відповімо на найпоширеніші  питання, які виникають у водіїв автотранспорту.

Коли ставити літню гуму

Критерії, які дають зрозуміти, що пора «перевзувати» зимову гуму на літню, прості: на дорогах вже немає снігу, льодової кірки, а середньодобовий показник температури піднявся до +10 градусів за Цельсієм. Гума, яку використовують взимку, за своїми характеристиками м’яка, тож використання її не в сезон призводить до різкого зношування. Якщо водій планує їздити на ній й у наступному році, не варто «знущатися» над шинами.

зимова гума при теплій погоді дуже зношується
зимова гума при теплій погоді дуже зношується

До уваги необхідно взяти індивідуальні параметри користування автівкою. У випадку, коли ви їздите на роботу вранці, а повертаєтеся пізно ввечері, заміну гуми можна дещо відкласти. Якщо ж переважно користуєтеся нею вдень, рекомендують «перевзувати» колеса, як тільки потепліє.

Існує залежність від типу шин. Так, шиповану гуму рекомендовано міняти якнайшвидше, адже вона сильно стирається. Трішки довше можна використовувати скандинавську гуму, а от шини європейського типу найменше зношуються в теплі. Проте це не означає, що на таких колесах можна їздити скільки завгодно – експлуатація не в сезон однозначно зашкодить колесам.

експулатація не у відповідний сезон може зашкодити шинам
експулатація не у відповідний сезон може зашкодити шинам

Читайте також

Коли радять міняти гуму на літню 

До питання дати заміни гуми на літню необхідно підійти дуже відповідально. Дуже часто чітка межа між зимою на весною в Україні стерта: теплі та холодні дні можуть почергово змінюватися. Тому основним критерієм того, що прийшов час «перевзувати» автівку, має бути зміна погодніх умов. Як тільки в повітрі встановляться стабільні +9-10 градусів – сміливо міняйте гуму.

Враховуючи мінливість української погоди, точний прогноз для заміни гуми робити важко. Однак, переважно, необхідний мінімум для літніх шин встановлюється вже наприкінці березня-на початку квітня. Перед процедурою рекомендують ознайомитися із довгостроковим прогнозом. Навіть після кількох теплих днів поспіль можуть «вдарити» заморозки, які стануть неприємним сюрпризом для літньої гуми.

Останніми роками в Україні спостерігають тенденцію до пізніх прохолодних весен, тому поспішати міняти гуму на літню не варто: дочекайтеся впевненого потепління.

Що про заміну шин на літні каже закон

За законами України питання заміни гуми чітко не регульоване – йдеться лише про вимоги до загального техстану автівки. Немає конкретних вказівок і в правилах дорожнього руху. Проте у пункті 1 статті 31 вказано, що техстан автівок та їх обладнання мають бути відповідними до стандартів безпеки руху на дорозі. Також, у підпункті а пункту 2.3 написано, що кермувальник перед виїздом має перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектність транспорту. Однак, окремого акценту на заміні шин немає. Також існує пряма заборона їзди у разі перевищення допустимого гальмівного шляху – для легковика це 14,7 м. Зауважимо, що ця характеристика значно залежить від стану коліс.

авто треба
авто треба

Не треба забувати, що йдеться не так про вимоги перевзути гуму чи покарання, як про безпеку. Адже відповідні шини дозволяють бути впевненим під час руху. Окрім того, якщо невчасно замінити гуму, зношені зимові колеса наступного року добряче «вдарять» по гаманцю. Попереджений – означає озброєний, тож кермувальники автівок, які знають, коли рекомендовано міняти гуму, можуть завчасно записатися на монтаж.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, Авто
В тему