Поради

Як почати займатися йогою вдома з нуля (відео)

Як почати займатися йогою вдома з нуля (відео)

Займатися йогою, особливо в домашніх умовах - тренд останніх років. Хоча йога й доволі модна практика й інформації про неї вдосталь, однак не всім початківцям зрозуміло, як почати займатися йогою вдома та яких основних правил варто дотримуватися. 

Пристрасть до йоги пояснюється тим, що ця практика спрямована як на фізичну, так і моральну витривалість і не вимагає спеціальної підготовки. Всі початківці, які хочуть розпочати займатися йогою повинні знати, що йога як стиль життя пропонується, а не нав’язується. 

Гнучке витривале тіло, емоційна стійкість, душевна рівновага як головні результати практикування йоги, досягають лише ті, хто перетворює це у звичку. 

Йога для початківців: основні поради
Йога для початківців: основні поради

Навіть нетривалі, але регулярні вправи з йоги гарантують початківцям покращення роботи серцево-судинної системи, відновлення опорно-рухового апарату, спалювання жирових клітин, очищення організму та унормування роботи шлунково-кишкового тракту тощо. Йога також чудовий засіб для схуднення та своєрідний еліксир омолодження тіла.

Йога допомагає людям знайти рівновагу, емоційну стабільність, стресостійкість і гармонію зі собою. Мабуть, саме тому йога і досі користується шаленою популярністю. Вона доступна багатьом, а її частина асани, тобто фізичні пози, для початківців можна виконувати в домашніх умовах.

Йога для початківців: практичні поради
Йога для початківців: практичні поради

Йога для початківців: що варто знати

Хоча вправи, лише один із семи елементів йоги, саме вони працюють на підвищення фізичної сили та тонусу всього організму, тому й найбільш популярні серед початківців.

Для того, щоб займатися асанами не обов’язково ходити в спортзал. Основні пози йоги, спокійно можна виконувати вдома. 

Інструктори з йоги переконані, що займатися йогою, особливо новачкам, варто під наглядом фахівців. 

На це є дві основні причини:

  • Тренер допоможе підібрати той комплекс поз конкретного різновиду йоги, який найбільше підходить саме вам;
  • Прослідкує, щоб ви виконувати асани правильно, бо це пришвидшить результат, якого ви прагнете. 

Якщо ж займатися у спортзалі у вас немає змоги, то виконувати прості вправи ви зможете і в домашніх умовах. Тут головне не спасувати, а практикувати йогу регулярно.

Йога для початківців: важливі поради
Йога для початківців: важливі поради

Запитаєте, як же почати займатися йогою вдома? Для цього достатньо зазирнути на YouTube. Тут достатньо блогерів і йогинів, котрі навчать як, коли та скільки займатися йогою. Однак ніхто не гарантує вам, що обраний вами інструктор - фахівець своєї справи. Хіба він надішле вам як підтвердження сертифікат з Міжнародної асоціації йоги. Але це зробити зможе не кожен.

Для початку зверніться до метрів йоги, котрі досвідом та кількістю вдячних учнів підтвердили дієвість своїх практик. Наприклад, можна скористатися курсом Луїзи Сеар з Австралії чи голої блогерши Зап з Гоа.

Не менш якісний результат приносять заняття йогитів Євгенії Токц, Дениса Заєнчковського, Сергія Замкового, Алли Шапігуліної, Інги Баранової тощо.

Основне правило для новачків - асани в йозі призначені для здорових людей. Тобто, коли у вас проблеми з хребтом, гіпертонічна хвороба, ви вживаєте антидепресанти чи транквілізатори, маєте вроджену патологію серця, епілепсію, жовчнокам’яну хворобу тощо, то краще йогою не займатися.

Однак, коли рекомендації лікаря дозволяють практикувати йогу, то вперед. Але без зайвого фанатизму. Головне не нашкодити собі. Жінкам під час менструації також варто забути про йогу, а вагітним виконувати спеціальні асани йоги.

Коли протипоказань немає і ви почуваєте себе здоровим, то можете сміливо приступати до виконання нескладних поз.

Практичні поради для початківців
Практичні поради для початківців

Проте перед тим, як почати займатися йогою, врахуйте, що:

  • йогою краще займатися на голодний шлунок;

Якщо ви поласували лише салатиком чи будь-яким іншим легким перекусом, а потім вирішили практикувати асани в йозі, то доведеться почекати більше години, а то й півтори. Полюбляєте важку м’ясну їжу, то перед заняттям йогою повинно пройти не менше трьох годин. 

Запитаєте чому? З повним шлунком доволі важко виконувати асани для початківців, зокрема на скручування. Нерідко це може спровокувати нудоту, а філософія йоги виступає проти будь-якого фізичного чи морального дискомфорту.

Йога для початківців: що варто знати
Йога для початківців: що варто знати

  • виконувати вправи з йоги потрібно регулярно, щоб був помітним ефект;

Практикувати йогу для початківців можна з 2-3 разів на тиждень поступово переходячи на щоденне виконання по годині-півтори. Якщо часу обмаль, то для початку присвятіть вправам з йоги хоча б півгодини. Однак збільшуйте не навантаження, а тривалість виконання.

Тренери з йоги вважають, що найефективнішим часом для виконання поз є 5 або 6 годину ранку, зі сходом сонця. Заняття в цей проміжок часу пробуджує, бадьорить і наповнює тіло енергією на весь день. Вечірні години йоги допоможуть розслабити тіло. Це найсприятливіший час для ефективного поєднання асан з медитацією.

Йога для початківців: що треба знати
Йога для початківців: що треба знати

  • виконання вправ йоги для початківців не повинно супроводжуватися болем;

Основний постулат філософії йоги - не нашкодь собі та іншим. Будь-які больові відчуття створюють дискомфорт, тобто так чи інакше відштовхують від занять. Йога спрямована на позитив, на віру у свої сили, на подолання життєвої апатії. А досягти цього можна лише працею над собою, яка б була під силу будь-кому і давала помітний результат. Саме тому так багато прихильників йоги по всьому світу.

Якщо ж при виконанні асан для початківців ви відчули біль, то послабте позу. Початківці не повинні виконувати досконало всі вправи йоги, а лише намагатися виконати їх правильно, поступово доводячи до досконалості. Буває, що деякі асани вдаються важко. Не варто впадати у відчай, бо регулярні повторення важких поз протягом певного часу допоможуть їх виконувати правильно і без додаткових зусиль.

Отже, не практикуйте все і відразу, а лише вправи для початківців, які вам вдаються. Коли ви будете готові виконувати важкі асани, тіло зрозуміє і підкаже вам. Просто слухайте себе і своє тіло.

Йога для початківців: що варто знати
Йога для початківців: що варто знати

  • не забудьте слідкувати за диханням;

Вправи з йоги не будуть дієвими, якщо їх не поєднувати з вправами для дихання. Йога це не лише асани, а й пранаями, тобто дихальні вправи, які допоможуть розслабити тіло й очистити свідомість. Адже слідкуючи за диханням, малоймовірно, що вам вдасться вгадувати погоду на день грядущий, міркувати, щоб то одягнути. Думки поступово покинуть вашу свідомість і ви зможете розслабитися. Перезавантажитися, як кажуть мислителі йоги.

Дихання має бути повільним і глибоким, без затримок, без швидких видихів. Краще дихати носом, але усвідомлено, щоб відчувати як кисень наповнює ваші легені.

Дотримуйтеся рівного темпу дихання і кожна клітина вашого тіла наповниться киснем, що покращить роботу всіх функцій організму і позбавить його втоми.

Поради для початківців
Поради для початківців

Навчитися, як правильно дихати під час вправ, початківцям допоможе хатха-йога. Це один з різновидів йоги, який допомагає тілу повернути гнучкість, витривалість та уповільнює старіння організму. Схоже на казку. Так кажуть лише ті, котрі навіть не спробували практикувати йоги. А ті, для кого заняття йогою переросли у звичку, підтверджують омолоджуючий ефект вправ.  

Хатха-йога - це прості асани, які виконуються у повільному темпі, дихальні вправи, які розвантажують свідомість, мова жестів та дієта. Це ідеальний комплекс вправ для початківців. Тут важливо на початкових стадіях не те як ти виконуєш, а скільки. Згодом виконання вправ удосконалюється і стає ще більш ефективним. 

Як засвідчують дані дослідження журналу Psychosomatic Medicine, жінки, котрі двічі на тиждень займалися хатха-йогою, стресостійкі у порівнянні з іншими.

  • обирайте правильно одяг та інвентар для занять йогою;

Одяг для занять йогою обирайте з натуральних тканин, які б не сковували ваших рухів. Асани зазвичай виконують босоніж. А щоб уникнути ковзання ногами по поверхні, варто придбати килимок для йоги. 

Початківцям, які не знають, як часто будуть займатися йогою, вигідніше купляти килимки з ПВХ (полівінілхлориду). Це штучний матеріал, який за якістю гірший від натуральних чи термопластику, але бюджетний. Однак дешевий, не завжди означає гірший. Якщо ви придбаєте такий килимок німецьких виробників, наприклад, Kailash, Rishikesh, то вони витримають будь-які навантаження два чи більше років.

Звичайно, можна придбати і килимки з термопластику відомих брендів (Adidas, Nike, Reebok тощо) чи з натуральної сировини, такої як каучук, джут чи бавовна, однак вони обійдуться значно дорожче.

Йога для початківців: прості поради
Йога для початківців: прості поради

Для легшого виконання асан можна також придбати цеглини, паски та болстери (паски) для йоги. Однак це вже за вашим бажанням.

Наостанок кожен початківець має пам’ятати, що всяке заняття йогою повинне закінчуватися 7-хвилинною медитацією, щоб відчути тіло та спробувати зрозуміти себе та своє призначення. Для цього потрібно розслабитися у зручній для вас позі та спробувати на смак тишу. 

Усім новачкам, котрі і досі сумніваються, чи варто займатися йогою, можна порадити лише одне: спробуйте, результат вас здивує. Покинути заняття ви завжди встигнете.  

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
В тему