Поради

Освіта за кордоном: як вибрати університет у Польщі

Освіта за кордоном: як вибрати університет у Польщі

Польща для українських абітурієнтів одна з тих небагатьох країн, де є можливість отримати вищу освіту європейської якості, як то кажуть, «не за всі гроші». Та в навчання у найближчому зарубіжжі є свої недоліки і переваги. Про що повинні знати батьки випускника і сам майбутній студент, щоб вдало вибрати університет у Польщі?

Навчання в Польщі
Навчання в Польщі

Особливості освіти в Польщі

Якою інформацією треба володіти, щоб відправити нащадка учитися в цю країну?

Першою чергою зверніть увагу на мову навчання. Польські вищі навчальні заклади пропонують студентам польськомовну й англомовну програми. І від вашого вибору безпосередньо будуть залежати вартість навчання і можливості подальшого працевлаштування. Відзначимо, для іноземців навчання як польською, так і англійською мовою у Польщі платне. Не безоплатне здобуття освіти можуть претендувати тільки власники карти поляка.

Ще одна важлива річ, яку потрібно знати про вищу освіту в Польщі і яка може здатися українцеві незвичною. Європейська освіта не передбачає такого жорсткого контролю викладачів за процесом отримання знань, як в українських вишах. Більшість матеріалу польські студенти засвоюють самостійно, а рівень опанування перевіряють шляхом контрольних заліків.

Ще один пункт, який варто виділити, – це форма навчання. Польські виші пропонують їх дві – заочну і денну. Зверніть увагу, що денна форма не завжди передбачає пари п’ять днів у тиждень, іноді це чотири-, три- і навіть дводенний навчальний тиждень. «Заочка» ж кардинально відрізняється від тої, до якої ми звикли в Україні. І полягає в тому, що заняття для заочників проводять двічі в місяць у вихідні. 

Ще одна відмінність: навчальний рік у польських ВНЗ триває 8 місяців – із жовтня до перших чисел червня. Далі окремі студенти їдуть стажуватися чи проходити практику в найвідоміші виші світу за популярними програмами обміну. А більшість намагається знайти підробіток і заробити на наступний рік навчання. До слова, оплата в університетах Польщі проводиться помісячно, за семестр або за рік.

Плюси освіти в Польщі

Отже, основні переваги навчання в університетах Польщі:

  • Головна причина популярності польських ВНЗ серед українських студентів – близьке розташування Польщі, яка – важлива відмінність із Україною – входить до складу ЄС. Тож у процесі здобуття диплома єврозразка у державі-сусідці можна частіше бачитись із рідними (і «курсувати» по передачі із закрутками)).
  • Відносно невисока вартість навчання, в порівнянні із іншими країнами Європи. Більше того, якщо ви власник так званої карти поляка (подякуйте бабусі чи дідусеві), то зможете вивчитись у Польщі взагалі безкоштовно.
  • Серед суттєвих переваг – можливість навчатися англійською, тож у майбутньому легше буде посісти високооплачувану вакансію чи взагалі переїхати «на багатші села» – в заможніші країни Заходу.
  • Під час навчання студенти мають можливість працювати чи підробляти, що дозволяється далеко не в усіх країнах.
  • Не менш важливий «плюс» на користь Польщі: висока якість освіти, яку тут надають. Дипломи, які видають після закінчення навчання в польських вишах, визнають у всіх державах-учасницях ЄС. Такий документ про освіту широко прочиняє двері для працевлаштування в країнах Шенгенської зони.
  • Поляки – слов’яни, як і ми. Традиції і уклад життя в наших народів багато в чому подібні, тож студенти-українці уникнуть «культурного шоку» і швидше адаптуються в умовах чужої країни.

Мінуси навчання в Польщі

В навчання в Польщі є єдиний суттєвий недолік – це великий наплив студентів-українців, що заважатиме швидшому влиттю в європейське суспільство. Якщо поряд є земляк, з яким приємно балакати, то нащо інтенсивно штудіювати польську?

Вибрати університет у Польщі
Вибрати університет у Польщі

Який вибрати виш у Польщі – державний чи приватний?

Коли постає питання, який університет обрати в Польщі – державний чи приватний, варто відзначити, що серед самих поляків приватні заклади вищої освіти вважаються дещо менш престижними, оскільки туди легше вступити. Єдине, що вимагають при вступі, – це подати документи. При цьому вам не потрібно складати вступний екзамен чи подавати сертифікат про достатній рівень володіння англійською або польською мовою, що вимагається в державних ВНЗ.

Натомість зарахування в державний виш вимагає зусиль: спершу добре складаєте іспит, включно із перевіркою рівня володіння польською чи англійською – залежно від обраної програми навчання, англо- чи польськомовної. Далі платите рекрутаційний збір (за подання документів), який може сягати 200 євро, збираєте весь пакет документів, вас «пропускають» через конкурс – і ось ви новоспечений студент.

Систематизуємо основні відмінності між державними і приватними ВНЗ у Польщі:

  • Безоплатне навчання у державних університетах для студентів з України при наявності карти поляка.
  • У приватних ВНЗ навчання доступніше за ціною: від 600 євро в рік, тоді як у державних – від 1800.
  • Набір у державні виші у Польщі проходить на конкурсній основі, що передбачає співбесіду та екзамени із відповідних дисциплін. Тоді як у приватному досить оплатити вартість навчання – і привіт, студентство.
  • В приватних закладах ширший вибір спеціальностей, серед яких найновіші, натомість державні часто мають вужчий профіль, як правило,технічного спрямування.
  • В приватних вишах акцент роблять на практичні заняття, а в державних – на теоретичні знання.
  • У разі успішного складання сесії у державних закладах можна отримати стипендію, причому не лише за успіхи в навчанні, а за участь у студентській спортивній команді чи в університетських проектах.
  • Незаперечна перевага державних вишів – розвинута інфраструктура з гуртожитками і кампусами.
  • Що стосується викладацького складу, він однаково високого класу як у державних, так і в приватних закладах, адже професори і викладачі часто ведуть лекції одразу в кількох вишах різної форми власності.

Яку спеціальність вибрати в університетах Польщі

Після того як утвердишся в думці здобувати вищу освіту в Польщі, головне – це вибір спеціальності. Зауважте, на польському ринку праці, як і в будь-якій країні, не всі професії однаково затребувані. Порада майбутньому студенту: якщо не визначився, на яку спеціальність вступати, і цей важливий вибір іще не нав’язали батьки, радимо звернути увагу на те, які тобі подобалися шкільні дисципліни, окреслити коло напрямків, які цікаві, промоніторити, які з цих фахів престижніші, навіть не престижні, а затребувані на ринку робочої сили, а тоді вже вибирати із «короткого списку». Тоді після завершення навчання точно не важко буде влаштуватися на роботу.

Топ-5 спеціальностей, які є найпрестижнішими в Європі:

  1. IT-сфера: в Європі все ще не вистачає хороших програмістів і комп’ютерників, і саме вони отримують найвищу зарплатню. Тим паче, ІТ-технології є загальносвітовою наукою – можна стати спеціалістом високого рівня і працювати на працедавців із іншої країни дистанційно.
  2. Міжнародні відносини, адміністрація та дипломатія – саме ці напрямки останніх три роки утримуються на другому рядку в рейтингу популярності професій, з якими молодь планує пов’язати життя. Другу сходинку із ними ділить напрямок «Іноземні мови» та «Іноземна філологія».
  3. Логістика та транспорт – глобалізація і зростаючі потреби світової економічної співпраці вказують, що цей напрямок і надалі активно розширюватиметься. Уже зараз за прибутковістю він другий після галузі ІТ.
  4. Інженерія та будівництво впевнено тримають позиції. Щороку ця сфера модернізується, з’являються нові технології. Відповідно, на ринку праці є попит на молодих підготовлених спеціалістів.
  5. Медицина традиційно не вибуває з п’ятірки лідерів.

На наступних п’яти рядках у рейтингу: «Економіка», «Менеджмент», «Право», «Психологія», «Бізнес», «ЗМІ».

Рейтинг університетів у Польщі
Рейтинг університетів у Польщі

Рейтинг державних і приватиних університетів у Польщі

Освітній щомісячник Perspektywy, що укладає найбільш авторитетний рейтинг університетів Польщі, оприлюднив «топ» польських вишів 2019 року. В найвпливовішому академічному рейтингу взяли участь більш як 200 польських ВНЗ – як державних, так і приватних.

У 5 найкращих державних університетів Польщі ввійшли:

  1. Варшавський університет (Uniwersytet Warszawski);
  2. Університет Ягеллонський у Кракові (Uniwersytet Jagiellonski w Krakowie);
  3. Політехніка Варшавська (Politechnika Warszawska);
  4. Гірничо-металургійна академія імені Станіслава Сташиця в Кракові (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanislawa Staszica);
  5. Університет імені Адама Міцкевича в Познані.

У  свою чергу топ-5 приватних університетів Польщі виглядає так:

  1. Академія Леона Козьмінського у Варшаві (Akademia Leona Kosminskiego);
  2. Вища школа суспільної психології у Варшаві (Szkola Wyzsza Psychologii Spolecznej);
  3. Університет Лазарського (Uczelnia Lazarskiego);
  4. Польсько-японська вища школа комп’ютерних технологій у Варшаві (Polsko-Japonska Akademia Technik Komputerowych);
  5. Академія фінансів і бізнесу Вістула в Варшаві (Akademiа Finansów i Biznesu Vistula).

Ягеллонський університет
Ягеллонський університет

Університети у Польщі, безкоштовні для українців

Вартість навчання нерідко стає визначальною при виборі університету в Польщі. Та варто зазначити, що польські ВНЗ пропонують іноземцям хороші знижки. Більше того, для українців існує можливість навчатися в польських вишах абсолютно безкоштовно.

Так, українська молодь має кілька шляхів, як учитися в Польщі безплатно. По-перше, це можливо, якщо у вас є карта поляка, яка підтверджує польське коріння. Цей документ прирівнює вас у правах до польського студента, і ви не тільки зможете здобувати вищу освіту в Польщі безкоштовно, а й одержувати стипендію. Майже такі ж можливості дає «карта побиту», яка фактично зрівнює власника з громадянами Польщі. По-третє, якщо ви не розжилися жодною «картою», є немало польських вишів, де іноземців приймають на безплатне навчання за умови успішного складання іспитів і проходження загального конкурсу. Четвертий спосіб вчитися в Польщі на безоплатній основі – виконання низки спеціальних вимог.

Карта поляка
Карта поляка

Зупинимося докладніше на кожному зі шляхів, як навчатися у Польщі безкоштовно:

  1. Маючи карту побиту, яка засвідчує легальне перебування особи-іноземця на території Польщі та прирівнює вас до громадянина цієї держави. Оформивши «пмж», абітурієнт зможе навчатися в державних ВНЗ Польщі на безоплатній основі. Карта побиту містить такі відомості про її власника, як польська прописка, імена батьків, номер Песель (PESEL; ідентифікаційний код фізособи у Польщі), фізіологічні ознаки: колір очей, волосся, зріст.
  2. Маючи карту поляка. Крім безкоштовного навчання у державних університетах, цей документ надає абітурієнтам із польським корінням такі вигоди: забезпечення стипендією, офіційне працевлаштування, безкоштовне медичне обслуговування, знижка на проїзд залізницею в розмірі 37 %, можливість провадити підприємницьку діяльність у Польщі.
  3. Пройшовши університетський конкурс. Успішно склавши вступні іспити, абітурієнти з України зможуть безоплатно навчатися в будь-якому із цих польських ВНЗ:
  1. Виконавши спецумови. Щоб потрапити на «державне» у польський виш, майбутній студент із України повинен виконати низку умов: мати високий середній бал атестата (від 10 балів); добре скласти вступний екзамен; підтвердити знання польської мови рівня B2 (таку перевірку проводять у самому ВНЗ, вступник при цьому має поспілкуватися усно, виконати письмове завдання та аудіювання). Якщо в абітурієнта є сертифікат B1+, виданий Польською державною комісією, проходити інші тести нема потреби. Тестування для отримання сертифіката B1+ проводять в Україні та Польщі щорічно.

Вища освіта у Польщі
Вища освіта у Польщі

Перелік документів для вступу в польський виш

Які документи необхідні для вступу у ВНЗ Польщі? Ось перелік основних документів, без яких іноземців не зараховують до жодного польського вишу:

  • Атестат про здобуття повної загальної середньої освіти і додаток до нього при вступі на бакалаврат. Якщо вступаєте на магістратуру – подаєте диплом бакалавра.
  • Сертифікат, що підтверджує належний рівень володіння англійською чи польською мовами. Коли йдеться про польськомовну програму навчання, це має бути сертифікат будь-якої акредитованої мовної школи. Коли ж обрали англомовну програму – маєте подати до приймальної комісії потенційної альма-матер сертифікат IELTS.
  • Стандартна медична справка (український аналог – форма 086/о). При вступі на медичні спеціальності можуть витребувати також довідки про санепідемогляд і щеплення проти гепатиту В. Для окремих університетів потрібна карта профілактичних щеплень (форма 063/o).
  • Набір документів для отримання студентської візи.

Коли починати готуватися до вступу в ВНЗ у Польщі

Варто відзначити, що в Європі не вважаються аж надто престижними коледжі (те, що ми розуміємо під словом «бурса»), куди потрібно вступати після завершення 9 класів. Тож про навчання в Польщі варто замислитися після здобуття атестата про повну середню освіту в українській школі. В ідеалі ж буде спланувати вступ до польського ВНЗ за рік до шкільного випускного в Україні.

Подати документи у ВНЗ Польщі
Подати документи у ВНЗ Польщі

На цей час ви вже маєте:

  • Визначитися зі спеціальністю, яку будете опановувати;
  • Обрати університет;
  • Підготувати пакет документів, необхідних для вступу в університет у Польщі;
  • Підтягти рівень володіння англійською, якщо вирішили здобувати освіту цією інтернаціональною мовою. В цьому разі перед вступом вам доведеться ще й скласти міжнародний тест IELTS (для вступу на бакалаврат рівень підготовки мусить бути принаймні 6.0 із 9.0).
  • Покращити свою польську. Для навчання польською мовою потрібен сертифікат рівня В2. Та й якщо ви вступите на англомовне навчання і утворите «комуну» з такими ж спудеями з України, все одно доведеться спілкуватися польською в побуті, хоч би і на «закупах у склепі» (під час покупок у магазині), заводити знайомства із поляками-однолітками і в безлічі ситуацій. Одне слово, мова тієї країни, куди прямуєте вчитися, до вивчення обов’язкова. Ах, і так: навчання українською мовою у Польщі не доступне.
  • Отримати студентську візу.

Перш ніж визначатися, в який саме заклад вищої освіти в Польщі відправити набиратися розуму нащадка, треба скликати «сімейний круглий стіл» і в серйозній розмові із сином чи донькою з’ясувати, до чого тяжіє сам «скоро студент», а далі вже відштовхуватися від його здібностей і вподобань. 

Щодо графіка подання документів на вступ, то із цим зволікати не варто. У зв’язку із великою популярністю навчання в Польщі серед українців, раціонально подавати заявку на вступ до обраного польського університету вже з 1 вересня попереднього року. Такий поспіх більш ніж виправданий: до прикладу, торік польські ВНЗ на фоні напливу іноземних абітурієнтів вичерпали ліміт місць для іноземців уже в квітні.

Вартість проживання у Польщі для студента – основні витрати

Тут подаємо основні статті витрат, які тягне за собою проживання і навчання в сусідній країні: вартість навчання, їжа, транспорт, дозвілля і т. д. Цей «прейскурант» допоможе майбутнім студентам зорієнтуватися і підрахувати реальну вартість навчання і проживання в Польщі, виходячи з основних аспектів: мови навчання, міста, форми власності ВНЗ, напрямку та спеціальності тощо. (Цифри середні по країні.)

Навчання та проживання

Форма власності вишу:

  • Приватний – від 900 євро/місяць;
  • Державний – 2000 євро/місяць.

Проживання:

  • Гуртожиток – у середньому 100 євро/місяць;
  • Місце в орендованій квартирі – від 150 євро/місяць;
  • Кімната в орендованій квартирі – від 200 євро/місяць;
  • Орендувати квартиру – від 350 євро/місяць.

Харчування, проїзд та інше

Харчування:

  • Базове харчування – 75 євро/місяць;
  • Пообідати в кафе п’ять разів на тиждень – по 3 євро;
  • Раз у тиждень похід у піцерію – 10 євро;


Проїзд:

  • Місяць поїздок по місту – в середньому 14 євро (вирахувано по Варшаві);
  • Двічі на рік з’їздити потягом додому в Україну (з Варшави) – по 25 євро в один бік.

Інше:

  • Річна страховка –100 євро;
  • Візовий збір – 20 євро.

І це не враховуючи непередбачених витрат. Крім того, на ціни великою мірою вплине конкретне місто, де розташовано обраний вуз. Та, попри солідну суму, в яку виливається навчання дитини в Польщі, радимо все ж зупинити вибір на ВНЗ у великому місті чи й столиці, яка відкриває більше перспектив для працевлаштування в майбутньому. До того ж у Варшаві (чи в «історичній столиці» Польщі –  Кракові) вирує культурне і ділове життя, що посприяє молодій людині розширити коло корисних і особистих знайомств. Та і реалізувати свій потенціал повною мірою можна якраз-таки у мегаполісі. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: навчання, польща, українці, студенти
В тему

Останні матеріали