Поради

Хронічний тонзиліт: чи варто видаляти мигдалини

Хронічний тонзиліт: чи варто видаляти мигдалини

Хронічний тонзиліт - це інфекційно-алергічне захворювання з переважною локалізацією запального процесу в піднебінних мигдалинах.

Зустрічається хронічний тонзиліт в 2-3% - серед дітей раннього віку, 6-7% - серед дітей дошкільного віку і 8-9% - у школярів. Однією з важливих особливостей перебігу тонзиліту у дітей є той факт, що наявність пробок і рідкого гною в лакунах мигдалин завжди свідчить про наявність запального процесу.

Чи обґрунтовано видалення мигдалин в дитячому віці?

Видалення мигдалин обґрунтоване, коли присутня декомпенсована форма тонзиліту (часті ангіни, абсцеси, ускладнення з боку серця, нирок, суглобів). Відповідно, якщо тонзиліт проявляється тільки місцевими симптомами або є протипоказання до хірургічного лікування, такі мигдалини необхідно лікувати.

Які методи лікування дітей і дорослих існують?

Методи лікування дітей і дорослих, як правило, збігаються. Сюди відносяться загальнозміцнюючі методи, методи спрямовані на очищення мигдалин (промивання лакун), санація всіх гнійних вогнищ і лікування супутніх захворювань ЛОР-органів, фізіотерапія.

Які захворювання провокують хронічний тонзиліт?

Важливо відзначити, що анатомічна будова мигдалин (глибокі і вузькі лакуни), наявність хронічного вогнища інфекції (каріозні зуби, аденоїди), алергічні процеси в організмі (діатези), рахіт, утруднене носове дихання, внаслідок набряку в носі або викривленої перегородки носа, гіповітаміноз сприяють посиленню хронізації процесу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, захворювання, алергія, медицина, лікування
В тему