Поради

Манжаре Бені, або Де їдять італійці

Манжаре Бені, або Де їдять італійці

Секрет італійської кухні – у дрібницях: приправах, простоті і свіжості продуктів, умінні отримувати задоволення від їжі та надавати цьому велике значення.

Адже що може бути кращим за сир пармезан із солодким червоним вином, портвейном або хересом, із варенням і сухими фруктами десь біля каміна увечері в суботу на пагорбах Тоскани.

Італійцям пощастило – у них є Італія. І в ній є все: клімат, усюдисуще море. Нескінченне сонце сплело людей задоволеннями.

Саме тому, напевно, італійські ресторани не відрізняться шиком.

Це не про ресторани, націлені на туристичну публіку. Тут італійці роблять, як і решта світу: одягають білі рукавички, мажуть волосся гелем і блазнюють, наслідуючи швейцарців.

Це про звичайні «домашні ресторани». Де біля каси – глава сімейства. Зустрічає і розсаджує всіх синьйора – дружина поважного голови. На кухні готують брати і кузини. Командує кухарями брат глави сімейства. Офіціантки – сестри і племінниці.

До речі, офіціантам в Італії не обов'язково залишати «на чай». Саме тому, що гроші все одно потім ідуть у загальну фамільну скарбницю, якщо мова про сімейний ресторан. А буває, що в офіціантів зарплата не гірша, ніж у кухарів, а іноді – і менеджерів. У великих містах гроші «на чай» із радістю приймають від іноземних туристів, але все-таки це не обов'язковий пункт, і дивитися косо на вас ніхто не стане.

Вечір починається з aperitivo. Потім тут подають кілька видів antipasto. Пізніше – десерт і каву. Вино червоне, вино біле, мускат. Напої ніхто не вимірює і не рахує. Порожні пляшки замінюються повними. Італійці – народ розмірений. Відчувають межу – де зникає гармонія і настає небуття.  І найчастіше такий вечір вам обійдеться в 15 євро. У 20 – максимум.

Нерідко продукти для гостей такого ресторану привозять із сонячної Сицилії: прошутто, пекоріно, налиті сонцем томати під кожну страву. Кава, варення та джеми, сушені фрукти, оливкова олія, мед, фрукти, хліб, вина, лікери... Одним словом, Італію можна відчути зі смаком Сицилії.

Отже, опинившись в Італії і зголоднівши, постарайтеся якомога сильніше віддалитися від центру. І запитайте будь-якого перехожого: «Ун ресторанте пер манжаре Бене?» (Де тут ресторан, щоб добре поїсти?). Коли ви скажете «пер манжаре Бене», ви дасте зрозуміти італійцеві, що добре – це для вас важливо.

А це – пропускний квиток і єдиний кулінарний пароль у країні цінителів їжі. Італієць посміхнеться і відправить вас прямо в ресторан свого кузена, а можливо, навіть піде з вами, щоб переконатися, що ваші очікування виправдалися.

Тому що італійці їдять не там, де красиво, а там, де смачно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, італія, їжа
В тему