Поради

Смачно та корисно: як законсервувати березовий сік?

Смачно та корисно: як законсервувати березовий сік?

Березовий сік – корисний та смачний напій, джерело мінералів, органічних кислот, ефірних масел та інших важливих та потрібних для нашого організму речовин. Однак свіжий сік можна зберігати лише 2-3 дні, а насолоджуватися цим диво-напоєм хочеться цілий рік.

Як законсервувати березовий сік та які найсмачніші рецепти березового компоту?

Головні правила консервації березового соку:

  1. Перед тим як консервувати сік підготуйте банки. Перше, що потрібно зробити – переконатися у тому. що горло посудини ціле, інакше кришка пропускатиме повітря, а отже сік довго не простоїть. Добре вимийте та простерилізуйте посудини. Простерилізувати слоїки можна зручним для вас способом: над парою, кип’ятком, в духовці, в мікрохвильовій печі чи в посудомийці;
  2. Процідіть березовий сік. Рідина може містити гілочки дерев, листя, камінчики, комахи, що не надто апетитно виглядає у напої. Очистити сік можна пропустивши його через марлю чи ситечко. В деяких рецептах господиням пропонують процідити уже готовий, гарячий сік, – але цей спосіб складніший;
  3. Сік підігрівайте до 90°C, але не кип’ятіть, адже при кипінні більшість корисних речовин гинуть, а такий напій користі принесе мало;
  4. Коли сік дійде до кипіння, з’явиться піна. Її потрібно зібрати, інакше вона осяде на дні банки та зіпсує смак соку;
  5. Щоб банка не лопнула поставте всередину звичайну столову ложку. Коли заповните слоїк рідиною, дістаньте ложку;
  6. Після того, як закатаєте кришку, поставте банку на горличко та закутайте в одіяла.

Читайте також:

Цікаво: Найкорисніший березовий сік – свіжий. Консервований сік хоча і смачний, але його лікувальна дія мінімальна. Ще один спосіб зберігання березового соку – заморожування. Так корисні речовини не зникають повністю.

Підготуйте чисті пакети чи пластикові пляшки, залийте у них сік та помістіть у морозильну камеру.

Найпростіші рецепти березового компоту:

Лимонна насолода

Найпростіший спосіб законсервувати березовий сік – додати до нього лимонну кислоту. Напій виходить освіжаючий, на смак солодко-кислий.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти, інакше всі корисні речовини зникнуть. Зніміть піну, щоб не зіпсувати смак та зовнішній вигляд напою. Якщо піну не зняти на дні банки буде осад. Додай цукор і лимонну кислоту. Помішайте рідину до повного розчинення цукру. Закатайте банки.

Лимонна радість

Законсервувати березовий сік можна і без лимонної кислоти. Кисло-солодкі ноти забезпечить свіжий лимон. Такий рецепт березового соку корисніший, однак неякісний лимон може додати злегка гіркуватий присмак.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 1 лимон;
  • 150-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Доки сік підігріватиметься, наріжте лимон кружальцями та покладіть на дно банки. Зніміть піну. Коли рідина дійде до кипіння додайте цукор, помішуйте напій доки він не розтвориться. Тоді розлийте сік по банках.

Читайте також:

Апельсиновий шторм

Додати оригінальних ноток соку можна апельсином. Завдяки цитрусовим такий березовий сік подобається навіть дітям.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 2 шт. – апельсин;
  • 100-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Покладіть у банки кружальця апельсину. Сік доведіть до 90°C, зберіть піну та додайте цукор та лимонну кислоту. Коли цукор розтане, залийте гарячий березовий сік у банки.

Смородиновий бум

Якщо бажаєте чогось пікантного, тоді вам сподобається березовий сік зі смородиновим смаком. Для цього рецепту знадобляться гілочки куща смородини, які можна наламати самостійно чи купити на ринку. Вибирай обов'язково молоді пагони. Яскраво-зелені багаті на вітаміни.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 10 шт. – гілочок смородини;
  • 100-200 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік поставте на вогонь та доведіть до 90°C. Зніміть піну та додайте цукор та кислоту. Добре розмішайте напій.

Гілочки смородини вимийте та наріжте так, щоб вони помістилися у банку та не заважали закотити кришку. Розлийте сік по банках та загорніть у одіяла.

М’ятна феєрія

Мабуть, найкраще втамовують спрагу м’ятні напої. Якщо вам подобається свіжий присмак м’яти, тоді варто спробувати наступний рецепт.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 50-70 гр. – м’ята;
  • 100 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до кипіння, зніміть піну і додайте цукор та кислоту. Вкиньте гілочки м’яти. Вимкни вогонь і дай настоятися протягом 10 хвилин. Тоді знову доведіть сік до кипіння. Ситечком вийміть м’ятні гілочки та розлийте сік по банках.

Читайте також:

Березовий сік з цукерками

Якщо не знайшли гілочок смородини чи м’яти, додати соку ексклюзивних ноток можна звичайними льодяниками.

Інгредієнти:

  • 3 л. – березовий сік;
  • 15 гр. – лимонна кислота;
  • 3 цукерки (барбарис, дюшес чи м’ята);
  • 100 гр. – цукор.

Спосіб приготування:

Сік у каструлі доведіть до 90°C, але не дайте йому закипіти. Зніміть піну, щоб не зіпсувати смак та зовнішній вигляд напою. Додай цукор, лимонну кислоту та карамельки. Помішайте рідину до повного розчинення цукру. Закатайте банки.

Важливо: Цукор краще додавати за смаком. Ласунам у 3 л. березового нектару можна всипати до 250 гр. цукру. Якщо подобається натуральніший смак – обмежтесь 100 гр. цукрового піску.

Все про: Сім'я, березовий сік, рецепти, алкоголь
В тему