Поради

Відпочинок на Балі: що треба знати

Відпочинок на Балі: що треба знати

Багато віків тому, боги залишили на землі для себе куточок раю. Нині, з милості вищих істот, цим едемом може насолодитися кожний, хто приїде на Балі. Що треба знати туристу, який планує відпочинок на цьому острові?

Країна

Балі – острів у Балійському морі, який належить Індонезії. Столиця – Джакарта. Основні курорти-острова: Балі, Калімантан, Суматра, Ломбок, Сулавесі, Ява, Бінтан, Батам.

Індонезія займає четверте місце у світі за кількістю населення та п’ятнадцяте за територією. На 2011 рік населення країни становило більше 245 млн. осіб.

Адміністративний центр острова Балі – місто Денпасар. Населення 500 тисяч жителів. Станом на 2014 рік на острові мешкало більше 4 млн. людей.

Цікаво: На Балі багато однакових імен. За традицією, залежно від того якою по рахунку народилася дитина, їй обирають ім’я з обмеженого списку. Більше того, кожну четверту дитину називають ім’ям зі списку первістка і так далі. Так, ім’я на Балі говорить про статус людини.

Різниця у часі

Між Києвом та Балі 5 годин різниці. Коли в Індонезії 20:00 вечора то в Україні лише 15:00 дня.

Мова

Жителі острова розмовляють на балійській мові, але більшість острів’ян також володіють індонезійською. Проте, тут, як і у будь-якому іншому туристичному місці поширена англійська.

Релігія

Близько 83% балійців – сповідують різновид індуїзму, хоча більшість індонезійців мусульмани. 13% балійців – мусульмани, більшість з яких проживає в Денпасарі та Сингараджі. 1,5% – християни та 0,5% – буддисти.

Читайте також:

Храми

Храми є у кожному домі. При чому, кожне святилище вражає туристів архітектурним ансамблем та розкішшю. Якщо у домі балійця немає храму, то ймовірніше всього він християнин чи мусульманин.

Плануючи відвідати такий храм не забудьте взяти з собою саронг, – традиційний чоловічий та жіночий одяг, який нагадує велику хустину. Ним потрібно обв’язатися, закриваючи тіло від попереку до колін. Також потрібний спеціальний головний убір.

Досвідчені туристи запевняють, що не у всіх балійських храмах можна взяти саронг в оренду. Відтак, без цієї речі вам по території святині ходити дозволять, а от в сам храм не впустять.

Переліт

Прямих рейсів Київ-Балі – немає. Час перельоту залежить від авіакомпанії. «Qatar Airways», «Turkish Airlines» та «Emirates» – компанії, з якими переліт буде комфортним. Там пропонують обід і спланована лише одна пересадка. Якщо вас цікавлять більш бюджетні варіанти – поцікавтесь пропозиціями європейських операторів: «KLM», «Air France». Часто ці компанії пропонують дуже дешеві квитки, однак доведеться провести кілька годин, а то і ніч в Парижі чи Амстердамі.

В середньому переліт від Києва до Балі триває від 22 годин з двома-трьома пересадками.

Аеропортовий збір

Будьте готові до того, що у всіх аеропортах Індонезії при вильоті стягується аеропортовий збір. Сума збору 150 000 рупій (приблизно 17,5 $). Оплата проводиться лише в рупіях.

Віза в Індонезію

Громадяни України можуть відправитися до Індонезії лише з візою.

Читайте також:

Валюта

Ввозити валюту можна в необмеженій кількості, але декларувати її обов’язково. Офіційна валюта Індонезії – Індонезійська рупія. З собою можна взяти до 50 000 рупій.

Банкомати

У банкоматах Балі низький ліміт видачі грошей. За одну операцію можна зняти до двох мільйонів рупій, а це 100-200 $. Комісію банкомат забирає за кожну операцію. Відтак, плануючи відпочинок на Балі візьміть до уваги, що значний відсоток з’їсть банкомат.

З собою можна брати:

  • До 200 сигарет;
  • До 2 літрів алкогольних напоїв;
  • Сувеніри на суму, що не перевищує 100 $;
  • Парфумерія для власних потреб.

Забороняється вивозити:

  • Рідкісних тварин та птахів;
  • Різьбу по дереву з о. Балі;
  • Предмети, які мають історичну чи культурну цінність.

Клімат

Плануючи відпочинок на Балі обов’язково поцікавтесь погодними умовами. Клімат на острові екваторіально-мусонний. Традиційного поділу на чотири сезони тут немає. Натомість рік розділений на два сезони: сухий (з квітня по жовтень) та вологий (з листопада по березень). Однак суттєвої різниці між сезонами немає і відпочивати на Балі комфортно в будь яку пору року.

Середня температура + 28-32 °С. Океан прогрівається до 26-28 °C. На Балі досить висока вологість: від 75 до 95%.

Максимум дощів випадає у січні-лютому. Опади локальні у вигляді короткочасних (1-2 години) грозових злив. Варто зазначити, що у сезон дощів спека значно вища.

У курортних зонах тепло навіть в ночі. А от у гористій місцевості після заходу сонця прохолодно, та й дні тут свіжіші.

Вітер на Балі не стихає і дує у різних напрямках. Часто вітри приносить до берегів сміття. Проте від навали сміття потерпають далеко не всі пляжі. Ще один мінус сезону дощів – острів практично затоплює. У цей період не обійтися без колош, дощовиків та фену. Сонце у ці дні палить так, що без крему від засмаги не обійтися.

Купатися можна залежно від приливів та відливів. Про час припливів/відливів (high tide/low tide) адміністрація готелю повідомляє щоденно.

Пік сезону припадає на червень, липень та серпень. Хоча ніжитися на пляжах та засмагати на Балі можна цілий рік.

Читайте також:

Що вибрати на Балі?

Де на Балі жити, залежить від цілі вашого відпочинку та фінансових можливостей. Лакшері-готелі, комфорт, спокій може запропонувати Нуса-Дуа. Але цей фешенебельний курорт, який схожий на той, що з реклами батончиків «Баунті», має декілька недоліків. На пляжі красивий пісок, але море майже завжди каламутне, з водоростями. А рівень води сильно коливається під час припливів і відливів. Купатися на Нуса-Дуа добре тільки під час припливів.

Фанатам тусовок, дискотек, барів, клубів та серферам-новачкам варто їхати в Куту, Легіан і Семіняк. Ці зони ніби створені для шопоголіків: безліч лавок, магазинів та торгових центрів відкриті до 9-ї вечора.

Кута – рай для любителів дошки. Море тут не спокійне: весь час дує вітер і піднімаються невисокі хвилі.

В 10-15-ти хвилинах ходьби на північ від Кути пляжі Легіан і Семіняк. Тут море лагідніше, а вода чистіша.

В Семіняк безліч хороших віл і готелів. Тому тут досить дорого.

Без шуму океану, тихі медитації, краєвиди рисових полів, джунглі з кобрами та пітонами – якщо вам хочеться саме такого відпочинку, то краще відправитися в провінцію Убуд. Тут можна зняти хорошу віллу за 1000 $ в місяць.

Де оселитися?

Турист на Балі може оселитися як в готелі, так і в гостьовій кімнаті місцевих жителів.

Острів вражає величезною кількістю готелів всіх цінових категорій. Окрім дивовижної архітектури та запаморочливих краєвидів, заклади пропонують гостям танцювальні та музичні шоу.

Затишно проживати і в гостьових будиночках і кімнатах. Тисячі балійських сімей здають оселі. При цьому місцеві дбають про те, що кімнати були комфортними для туриста і постійно осучаснюють апартаменти. Обираючи такий варіант ви ще й безкоштовно зможете ознайомити з життям простих острів’ян та їхніми ритуалами та звичаями.

Якщо плануєте жити у місцевих, можна навіть заздалегідь не бронювати кімнату, а шукати вже на місці.

Читайте також:

Транспорт

Тема транспорту для Балі досить болюча. Графік громадського транспорту не стабільний, а одиноких маршруток, тролейбусів чи тук-туків на всіх не вистачає. Рух – лівосторонній. Дорожні правила відсутні. Першим зазвичай виїжджають ті хто поспішає. Затори на острові постійне явище. Навіть у сезон дощів тягучки не уникнути.

Дібратися з аеропорту до місця проживання можна на таксі (будьте уважні, адже таксисти часто обманюють туристів), або попередньо замовивши машину. Також працює державне таксі. Однак цей вид транспорту найдорожчий.

Оренда транспорту

Оптимальний варіант – оренда авто. Взяти «залізного коня» можна біля аеропорту або у місті. Але дешевше і практичніше, тим паче у високий сезон, домовитися про оренду машини заздалегідь. Звичайно, взяти авто на прокат можна в будь-який період, але тоді вибір буде гірший, а ціна вища.

Середня ціна за авто на двох-чотирьох пасажирів – 25-30 $ на добу. За новішу та місткішу модель доведеться викласти 35-40 $. Найвища ціна за міні-вени та мікроавтобуси – від 35 до 75 $. Рух на дорогах хаотичний, тому краще взяти водія. За його послуги ви заплатите ще від 5-20 баксів. Також можна знайти водія, який вільно спілкується англійською чи російською і навіть проведе вам експрес-екскурсію.

Досвідчені туристи радять брати на прокат скутер. Його оренда коштує значно дешевше (близько 5 $ вдень), а керувати ним на хаотичних дорогах Балі простіше.

Аби не виникло проблем з автоінспекцією, запитайте у пункті прокату чи можете ви колесити островом зі своїми правами. Зазвичай поліція просить пред’явити права міжнародного зразку. Орендодавці, за бажанням клієнта, можуть пригнати авто за вказаним місцем.

Uber

Таксі дуже дороге. А викликавши авто через Uber, не дивуйтеся. що місцевий таксист затіє бійку з водієм, що приїхав до вас. Такі внутрішні правила.

До того ж, Uber працює погано: водії часто беруть замовлення, але до клієнта не приїжджають. Користуватися цією службою туристи не рекомендують.

До слова, Uber в аеропорт не приїжджає.

Кухня

Індонезійська кухня – це мікс китайської, індійської та острівних рецептів. Основа страв – рис «насі». Його варять в бульйоні, загортають у бананове листя, роблять чіпси, смажать чи просто варять і подають з овочами та соусом. Місцева їжа жирна, гостра, пряна і важка, тому краще харчуйтесь у готелях та ресторанах.

Якщо бажаєте екзотики, тай дешевше їсти в місцевих кафе, просіть повара приготувати менш гостру їжу.

Свинину знайти дуже вяжко. А от інших виді м’яса та риби у вдосталь. Овочі та фрукти продаються цілий рік. На морепродукти встановлений великий податок, тому коштують вони в два-три рази дорожче ніж в Європі.

На Балі можна скуштувати такі делікатеси, про які ви навіть не чули, наприклад, суп з плавників акули чи омлет з горіхами і зеленню «вабі».

Серед напоїв популярні холодна вода та солодкий чай з льодом. Посмакувати можна і свіжим соком з індонезійського мандарина, кокосовим чи рисовим молоком, сиропом з льодом та пальмовим цукром та імбирним чаєм.

Країна мусульманська, тому алкоголь тут не вживають. Але в туристичних закладах можна побалувати себе келихом вина чи пива. Тим паче тут виготовляють смачне рисове вино «Брем», пальмову горілку та легке пиво «Туак» на основі пальмових квітів.

Читайте також:

Чайові

На чай прийнято залишати 5-10% від вартості послуг. У готелях та ресторанах чайові, зазвичай, вже вписані в рахунок, але покоївки, швейцари та носильники не відмовляться від додаткових грошей.

В аеропорту носіям дякують 2000 рупій за простий багаж і 5000 за великі валізи.

Сувеніри

На Балі добре розвинене ремісництво. Більшість речей, які можна привезти з острова в якості сувеніру пов’язані з релігійними обрядами, наприклад прикраси для храму, жертовні дари або церемоніальний одяг. Часто при сувенірних магазинах є майстерні, де працюють різьбярі, художники, гончарі. Якщо домовитися, то можна навіть подивитися на роботу майстрів.

На Балі здавна займалися виготовленням ювелірних виробів. А після напливу туристів ця сфера діяльності стала неабияк популярною. Купити можна як прості браслети, так і складні вироби, що вимагають філігранної техніки.

Якщо бажаєте купити щось з одягу, то придивляйтеся до речей з батіку, – це тканина, пофарбована з використанням гарячого воску. Також варто купувати речі з ендекі, або ікату, – ця техніка виготовлення тканини, при якій нитки основи або качка попередньо фарбуються.

Плюси:

  • Балі – фруктовий та овочевий рай. Окрім бананів та ананасів тут можна наїстися такою екзотикою як рамбутан, драгонфрут і салак. Пік різноманіття фруктів припадає на кінець серпня;
  • Балійські хвилі ідеальні для знайомства з серфінгом. Тут не лише дають дошки на прокат, а і працюють кілька шкіл для серфінгістів;
  • Віддаєте перевагу тихому відпочинку? Тоді вам на йогу. Медитації вас навчатимуть знахарі та гуру. Шукачі відчуттів можу спробувати задобрити богів чи вигнати з свого тіла демона;
  • Місцеві жителі хоча і отримують вигоду з туристів, все ж досі не капризні. На Балі немає настирливих жебраків, які чіплятимуться до вас доки не отримають гроші.

Читайте також:

Мінуси:

  • Туристів часто обраховують навіть у дорогих ресторанах. Тому перераховуйте решту і нікому не довіряйте свою банківську картку;
  • Вулиці у смітті. Відходами харчуються бродячі собаки, які можуть приставати (іноді проявляти агресію) до туристів;
  • Захват від краєвидів дещо псують величезні затори та сморід вихлопних газів. В тягучці на дорозі можна простояти декілька годин, а рух транспорту хаотичний, тому недосвідченим водіям краще самим за кермо не сідати;
  • Хабарництво на Балі процвітає. Будь-які проблеми тут можна вирішити взяткою;
  • Більшість пляжів встелені кораловими рифами і купатися у таких місцях без гумових капців неможливо;
  • У сезон дощів можуть бути проблеми з транспортним сполученням і відмінять гірські тури і дайвінг. Якщо ви прихильник таких видів відпочинку, то краще беріть тур на Балі у сухий сезон;
  • У Джакарті курити в громадських місцях заборонено. Покарання за куріння: шість місяців в’язниці або штраф у розмірі близько 5500 $;
  • По вечорах бари та дискотеки заповнюють п’яні, часто буйні, австралійці;
  • Балі приваблює серферів, а цим видом спорту зазвичай займаються чоловіки. Відтак, у розважальних закладах дуже мало дівчат.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему