Поради

Хрещення дитини: все, що потрібно знати батькам та хресним

Хрещення дитини: все, що потрібно знати батькам та хресним

У 988 році на березі Дніпра, за наказом князя Володимира Святославовича, відбулося масове хрещення мешканців Києва. Утвердження християнства на Русі було тривалим і складним процесом. А так як нова релігія була спонтанною, то в її основи проникли цінності та ідеї язичницького середовища.

Пройшло більше тисячі років з дня Хрещення Русі, однак навіть сьогодні у православних людей виникає маса запитань з приводу тих чи інших обрядів. Особливо багато дилем постає, коли справа стосується хрещення дитини.

Ми зібрали для вас питання, які найчастіше постають у батьків та хресних перед цим обрядом.

Навіщо христити дитину?

З хрещенням з немовлятка знімаються усі гріхи батьків та рідних, що передалися йому з народженням. Після обряду хрещення дитина стає видимою для небесного світу, а отже долучається до Господа.

Від дня проведення обряду, батьки повинні виховувати своє чадо у православній вірі. А допомагають їм у цій нелегкій праці хресні батьки.

Хто такі хресні батьки?

Хресних батьків також називають восприємниками. Чому? Багато віків тому, доросла людина, яка мала бажання долучитися до християнського світу, йшла до єпископа чи священика з членом Церкви, який ручався за неї. Такий поручитель давав настанови тому, хто готувався до хрещення. Він навчив свого підопічного основам православної віри та благочестя.

З роками функції восприємників змінилися. Беручи участь у Таїнстві Хрещення куми дають обіцянку, що малюк буде вихований у християнській вірі. У цей момент між новонародженим малюком та хресними батьками виникає духовне споріднення.

Скільки може бути хресних батьків?

Для хрещення не обов’язково брати пару, достатньо навіть одного восприємника – хресного батька чи матір. При цьому восприємник має бути однієї статі з дитиною. Такий звичай мав суто практичне пояснення: аж до V-го століття хрестилися, як правило, у дорослому віці і, щоб не соромитися нагого тіла, хрещені були однієї статі з похресником.

Століття потому почали христити дітей з малечку і на роль восприємників брати пару кумів, а ще через декілька століть по кілька пар. Довгий час Церква марно боролася з цією традицією. Нині священнослужителі не забороняють брати по кілька хресних батьків. Є випадки, коли батьки брали 25 пар кумів.

Хто може бути хресним батьком чи матір’ю?

Люди, яких ви берете за хресних батьків своєї дитини повинні відповідати деяким вимогам. Христити дитинку можуть лише особи, що належать до Православної Церкви. Але мало бути лише представником цієї релігії. Батькам краще обирати у куми людей, які не лише відвідують храм Божий на великі свята, а і сповідаються та причащаються.

Основа християнської віри – регулярна молитва та спілкування з Господом у Таїнстві Причастя Його Тіла та Крові.

Людині, яка ходить до церкви вряди-годи, нічого передати хрещенику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба знати молодятам про вінчання?

Хрещення дитини

В скільки років можна бути хресною чи хресним?

Це питання також залишається відкритим. Одні миряни готові нести відповідальність за свого похресника і в 12 років, інші не зможуть чогось навчити його навіть у віці 50-ти років.

Зазвичай Церква дозволяє брати на себе обов’язки хресного батька з 15 років, а хресної мами з 13-ти.

Восприємники можуть бути не повнолітніми, але повинні усвідомлювати всю відповідальність, яку вони на себе приймають. Як мінімум потрібно знати «Отче наш», розуміти Символ віри і правильно хреститися.

Оптимальний вік для хрещення дитини

Зазвичай дитинку хрестять після того, як їй виповниться сорок днів. Саме цей час потрібний, аби мати очистилася, а отже могла бути присутня на Таїнстві у храмі.

Якщо, не доведи Господи, є загроза життю дитини, малюка потрібно охрестити якнайшвидше. Для цього священик може прийти навіть до лікарні.

Звичайно, хрещення може бути прийнято у будь-якому віці. Однак самі духівники, основуючись на своєму досвіді, вважають, що малюка варто хрестити до року. Діти від року до трьох вже все розуміють і часто хвилюються у незнайомих умовах і тим паче на руках у чужих людей. Тоді крихіток дуже важко заспокоїти.

Так само складно буває умовити малюка прийняти перше Причастя. Тому отці радять хрестити дітей раніше.

До слова, багато священиків пропагують Хрещення в усвідомленому віці, коли людина усвідомлює свій вибір і може вимовити Символ Віри самостійно. Сам Ісус Христос прийняв хрещення в річці Йордан досягши 30-річного віку. Для хрещення дорослої людини хресні батьки не обов’язкові.

У які дні можна хрестити дитину?

Хрестити дитину можна незалежно від постів та святкових днів. Малюка можна охрестити у будь-який день року. Однак, у святкові дні священнослужителі можуть бути навантажені іншою роботою.

За українською традицією після хрещення, батьки запрошують рідних і друзів на святкування. Потрібно взяти до уваги, що якщо Таїнство відбулося у піст, застілля та празник повинен відповідати церковному уставу. Так, скоромна їжа не вживається під час християнських релігійних постів.

Скільки разів можна бути хресною мамою чи батьком?

Переш, що вам слід знати: однозначної відповіді на це питання релігія не дає. Натомість священнослужителі вважають, що відповісти на це питання може лише сама людина. Як так? Все просто! Беручи на себе обов’язки хресного батька чи матері ви не лише повинні навідувати похресника та кумувати з його батьками, а і прилучати маля до церкви. А разі втрати дитиною батьків ваш обов’язок забрати малюка у свою сім’ю.

Якщо ви людина віруюча та готова до такої праці та відповідальності, можете бути хресними батьками стільки разів, скільки попросять.

Кого не можна брати в куми?

Хрестити дитину не можуть:

  • Рідні батьки;
  • Неповнолітні (повнолітніми Церква вважає хлопчиків з 15 (за іншими даними 14 років), а дівчаток з 13 років);
  • Представники інших релігій;
  • Одружена пара або наречені, які бажають одружитися.

За канонами, хрещені батьки для однієї дитини не можуть бути між собою одруженими, так само, як і майбутнє подружжя, бо кумівство – це духовне споріднення, і шлюб між кумами є «духовним кровозмішанням».

Натомість, восприємниками можуть стати кровні родичі: дідусь, бабуся, дядько, тітка, брат або ж сестра.

Що робити, якщо немає кого взяти за хресних батьків?

Якщо вам нікого взяти за кумів, стати батьком немовляти може і священик, що проводитиме ритуал. Священнослужитель – саме та людина, яка зможе виховати православну людину. З його допомогою чадо ростиме з вірою у Господа.

Людина, яка не була на хрещенні, але записана в свідоцтві вважається хресною мамою/батьком?

Похрестити дитину «заочно» не можна. Хресні батьки виконують не формальну функцію, а відповідають перед Богом за маля.

Виняток, коли людина хвора чи не змогла прийти на Таїнство з поважних причин. З дозволу священика можна записати відсутніх хресних у свідоцтві про Хрещення. Після цього восприємники мають принести дитину до причастя, тим самим засвідчуючи, що готові нести відповідальність за цю дитину перед Богом.

Чи можна брати за куму розлучену жінку/розлученого чоловіка?

Перед тим, як обрати кумів, батьки повинні подумати чи обрана ними людина буде духовним авторитетом для їхньої дитини.

Розлучень у Церкві не існує. Якщо люди після розлучення живуть у гріху, який приклад вони дадуть вашій дитині?

Проте якщо розлучена людина живе у чистоті, цю особу можна брати за куму чи за кума.

Якщо ви сумніваєтесь з приводу цього питання, порадьтесь зі священиком.

А так, за кумів прийнято брати людей, які є взірцями християнського життя.

Чи можна відмовляти, якщо просять стати хресною мамою чи батьком?

Відмовляйтесь, якщо відчуваєте, що не допоможете рідним батькам у релігійному вихованні дитини.

Освічена людина, яка усвідомлює усю покладену на її плечі відповідальність, має право сміливо відмовитися від таких обов’язків. Причину відмови варто обговорити з батьками. Постарайтеся пояснити їм, що у вас не буде достатньо часу аби приділяти їхній дитині.

Відмовитися стати кумою чи кумом – не гріх. Натомість, хрестити дитину,яку ви в майбутньому не зможете наставити на вірний путь – тяжка вина.

Слід зазначити, що окрім цієї причини інших основ для відмови христити немовля у православної людини немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто ходить до церкви - довше живе!

Хрещення дитини

Чи може греко-католик хрестити православну дитину?

Ні. Якщо ви плануєте виховувати дитинку у православ’ї, у неї повинні бути православні восприємники.

Однак релігійна різність не перепона для звичайної дружби. Ви можете радіти радістю товариша, бути щасливим, адже ще одна сім’я поповнилася наслідником. Це буде радість друга і про зраду Церкві тут не йдеться.

Якщо ж батьки з різних конфесії, до прикладу тато католик, а мати православна, то дитя можна охрестити у православному храмі, за умови, що воно буде виховуватися у цій вірі. Віросповідання рідних батьків не має ніякого впливу на хрещення дитини.

Чи можна одружуватися кумам?

З деталями цього питання краще звертатися до священика. Але, якщо неодружені чоловік та жінка хрестили дитину, а потім покохали один одного, це не є перешкодою для їхнього вінчання.

А от хрещеній матері з рідним батьком дитини чи хрещеному – з рідною матір’ю похресника одружуватися не можна. Під час хрестин між восприємниками та кровними батьками виникає духовне споріднення. Тому кажуть, що шлюб між кумами неможливий.

Чи можна бути перехресними кумами?

В народі часто кажуть, що не можна хрестити дитину, якщо її батьки вже є вашими кумами. Насправді ж ніяких заборон, як і самого поняття «перехресні куми» – у Церкві немає.

Головне, щоб бажання стати хресним чи брати восприємників було щирим.

Чи можна одружуватись на похресниці чи похреснику

Ні. Підчас Таїнства Хрещення між дитиною та восприємником виникає духовний зв’язок, вони стають родичами. Фактично, хресний та похресниця – це батько та донька, а такий шлюб неможливий.

Хрещена мати не може брати шлюб зі своїм похресником, батько – з похресницею.

До прикладу, близько 955 року київська княгиня Ольга першою серед руських правителів була хрещена. Ще коли вона була язичницею, візантійський імператор Костянтин VII хотів взяти Ольгу за дружину. Тоді вона відмовила, посилаючись на те, що неправильно язичниці виходити за християнина. Тоді патріарх і Костянтин хрестили її, і останній повторив своє прохання. Однак хитра Ольга відповіла йому, що тепер Костянтин її хрещений батько, а отже вона його донька і не може вийти за нього заміж.

Чи можна христити дитину ім’ям, якого немає серед церковних?

Краще давати малюку ім’я, яке є у святцях (переліку святих) Православної Церкви. Тоді дитина матиме свого небесного покровителя. Однак, якщо сталося так, що ви вибрали ім’я поза списку, нічого страшного, адже важливе не саме ім.’я, а те, що маля належить до православної спільноти. В цьому ж випадку хрестіть дитину ім’ям, яке є у переліку святих. Однак так робити не бажано.

Єдине: за звичаєм нашої Церкви ніхто не сміє отримувати ім'я Спасителя чи Пречистої Діви. Бо Господь для усіх Спаситель, Діва Марія – усім Матір.

Цікаво, що ще кілька десятиліть тому вибір імені був за священиком. Отець давав дитині ім’я залежно від того, у який день вона народилася.

Чи можна хрестити дитину подвійним іменем?

В Православній Церкві ім’я при хрещенні дається одне. Тому краще так і робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благословенний шлюб: 10 щоденних молитв для підтримки сімейних стосунків

Хрещення дитини

Як христити дитину: обливання чи занурення

Хрестить людину Дух Святий, а вода – лише зовнішнім проявом цієї дії. Дитинка буде хрещена, якщо її повністю у воду занурити чи облити їй голову,ручки та ніжки. Більше того, історії відомі випадки, коли хрестили слиною та навіть піском. Як христити: обливанням чи зануренням залежить від бажання батьків.

Скільки часу триває хрещення?

Обряд Таїнства Хрещення триває 30-40 хвилин.

Чи правильно христити декількох дітей відразу?

Можна хрестити або одну дитинку, або багатьох одночасно. Сила обряду від кількості дітей не залежить.

Якої статі повинен бути перший похресник?

Головні суперечки виникають через народні плітки. Так, наприклад часто можна почути, що жінці варто першого христити хлопчика, а чоловікові – дівчинку. Щодо цієї дилема церква дає чітке визначення: стать немає значення.

Насправді відповідь на це питання більш глибока і суперечить вищезазначеному забобону. Так, основну відповідальність за дитину несе лише одна людина, що стоїть у першій парі та є однієї статі з дитиною. Тобто, перший хресний батько відповідає за похресника-хлопчика, а перша хресна мати – за похресницю дівчинку.

Традиція брати пару не церковна, а, скоріше, народна.

Чи можна хрестити дитину вагітній жінці

Можна, якщо майбутня мама добре себе почуває. Для вагітних жінок немає жодних обмежень в церковному житті.

Чому мамам забороняють бути на хрещені?

Така заборона основана на старозавітному правилі необхідності природного очищення жінки після народження дитини. На 40-й день після пологів жінці дозволяють відвідувати церкву. Якщо мама прийде з дитинкою у храм до хрещення і попросить священика ввести її, і він це зробить, після цього вона сміливо може бути присутньою на хрещенні своєї дитини.

Нині проводять обряд вводин наприкінці або після обряду хрещення. Тоді жінка може стояти у притворі (невелика вхідна частина церкви і бачити таїнство хрещення.

Чи можна хрестити дитину під час місячних?

Перш за все про цю ситуацію потрібно повідомити священику. Одні отці категорично забороняють жінкам з менструацією заходити в церкву, і тим більше брати участь у таїнстві. Інші пропонують жінці просто постояти осторонь, в той час як хтось інший візьме немовля з купелі. В такому випадку жінка вважатиметься хресною мамою малюка.

Те, що жінкам не можна входити до святині у дні менструації – історичний нюанс. Ймовірно, це тому що ще сотню років тому жінки не носили нижню білизну, і менструальна кров бруднила підлоги в церкві. Однак сучасні засоби особистої гігієни владнали цю проблему.

Що потрібно для хрещення дитини?

Попередньо потрібно підготувати:

  • Натільний хрестик з будь-якого матеріалу (у деяких регіонах України хрестик дарує хресний батько). До хрестика потрібний ланцюжок або мотузочку, щоб можна було вдягнути його на дитину;
  • Біла тканина (крижма) для дитини. Її купує хресна мати. Крижма символізує чистоту людської душі після хрещення. Саме тому вона повинна бути біла;
  • Якщо хрещення відбувається зимою, захопіть одіяло чи полотенце. Вода для хрещення підігрівається, а храм напередодні обряду опалюється, але щоб дитя не замерзло, краще закутати його;
  • Пожертва на храм (це питання краще обговорити з вашим священиком).

Якщо планується хрещення дитини від семи років чи дорослої людини, то перед ритуалом потрібно провести бесіду з священиком. В такому випадку до церкви йдуть не тільки ті, хто хоче стати членом Церкви, а і хресні батьки майбутнього християнина. Також восприємники перед хрестинами повинні прийти на сповідь та причаститися.

Молитва за похресників

Ви глибоко помиляєтесь, вважаючи, що основна роль хресних батьків – товаришувати з мамою і татом малюка. Кумівство – це більше язичницька традиція аніж християнська. І тут лише одним подарунком на День народження навряд чи вдасться відкупитися.

Людина, яка живе не за Божими законами не має права брати на себе відповідальність за чуже життя. Бути хресною чи хресним – це важка місія. Якщо рідні батьки не могли або не хотіли долучати дитину до Церкви і ваш похресник виріс недоброю, невіруючою людиною, то цей гріх буде і на вашій душі.

Також потрібно простити у Господа захисту для своїх похресників, так само старанно, як ви проситимете благополуччя для рідних дітей:

Найсолодший Ісусе, Боже серця мого!

Ти дарував мені дітей по плоті, Твої ж вони за душею; і мою, і їхні душі відкупив Ти своєю безцінною Кров’ю; заради Крові Твоєї Божественної молю Тебе, найсолодший мій Спасителю: благодаттю своєю торкнися сердець дітей моїх (імена) і похресників моїх (імена), охорони їх страхом Твоїм Божественним, стримай від злих схильностей та звичок, спрямуй їх на світлий життєвий шлях до істини й добра, скрась життя їхнє всім добрим і спасительним, облаштуй їхню долю, як сам того бажатимеш, і спаси душі їхні, керуючи їхніми долями.

Господи Боже батьків і дідів наших! Дітям моїм (імена) і похресникам моїм (імена) дай серце праведне, щоб дотримувалися заповідей Твоїх, одкровень Твоїх і законів Твоїх, вірно виконуючи їх.

Амінь.

Місія хресних батьків бути дитині вірним другом, порадником, вчителем. Якщо дитина хворіє, потрібно молитися за її здоров’я та залучати до обряду всю свою сім’ю. Просити у Господа варто і за родину названого сина чи доньки.

Кожному з похресників потрібно приділяти увагу не тільки на свята. Окрема дитина потребує певних слів, свого підходу. Якщо зумієте допомогти синові або дочці, то Бог обов’язково віддячить вам.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему