Поради

Експерти розповіли, як платити менше за газ, воду та світло

Експерти розповіли, як платити менше за газ, воду та світло

Отримуючи щомісяця квитанції за комуналку, ми хапаємося за голову: подорожчав газ, на черзі – гаряча вода та опалення. Що робити, аби суми за спожите не лякали?

Відповіді на ці питання дають Дмитро Сакалюк, експерт з енергоефективності, член ради «Екоклубу» Степан Кушнір, голова правління енергетичного кластера, та Святослав Павлюк, президент Асоціації «Енергоефективні міста України».

Як зекономити газ

Дмитро Сакалюк зазначив, щоби зекономити блакитне паливо, коли варите їсти, накривайте посудину кришкою, це прискорить процес приготування їжі.

«Віддавайте перевагу каструлям та сковорідкам зі скляною кришкою і масивним дном. Такий посуд швидко прогрівається і довго тримає тепло. Посудини з викривленим дном чи нагаром потребують на 6% більше енергії. Економити допомагає і сучасна техніка. Так, на приготування супу мультиварка споживає в 2,5 рази менше енергії, ніж плита. А під час  випікання – в 17,5 рази», - зазначив він. 

Як менше споживати електроенергії

«Економлячи світло, можна скоротити суму в платіжці на 20-25%. Передусім слід замінити лампи розжарювання на енергоощадні (люмінесцентні), світлова віддача яких у середньому в 5 разів більша. Так ви збережете до 75-80% електроенергії, забезпечуючи освітлення такого ж рівня.

Не ставте холодильник біля газової плити чи опалювальних приладів, бо тоді він вмикатиметься частіше. Також не допускайте наростання у ньому сніжної «шуби» – періодично розморожуйте. Ви заощадите до 50% електроенергії, якщо придбаєте модель холодильника з функцією само розморожування», - наголосив Сакалюк.

Святослав Павлюк зауважив: можна встановити двозонний лічильник і перемкнути максимум споживання на нічні години, коли тариф нижчий.

«Нехай пральні машини, посудомийки, бойлери працюють уночі. Також, привчіться розігрівати в електрочайнику стільки води, скільки потрібно, а не нагрівати повний», - наголосив він. 

«Вимикайте з розетки мобільні телефони, ноутбуки, планшети та іншу техніку після того, як вони зарядилися. Не тримайте телевізори та інші електроприлади у режимі «сну», адже так вони теж споживають енергію. Вимикайте техніку з розетки, якщо ви нею не користуєтеся.

Купуйте обладнання лишень найвищих класів енергетичної ефективності», - наголосив Степан Кушнір.    

Як менше платити за воду

Економити цей ресурс  допоможе важільний змішувач.  Він змішує воду набагато швидше, аніж традиційний із двома кранами. На змішувач варто встановити аераторну насадку, що майже вдвічі скоротить витік за хвилину.

«Також можна встановити у туалеті економний зливний бачок – із двома клавішами змиву. Так ви будете використовувати всього 6 або навіть 3 літри води замість 10-12 за одне зливання.

Приймати душ замість ванни – лише завдяки цьому зекономите 60% води. Закручуйте кран, коли чистити зуби. В іншому разі щохвилини втрачатимете близько 10 літрів», - каже Кушнір.

Пам’ятайте: чимало води надарма витікає через несправну сантехніку.

«А згадайте, як ми миємо посуд! Найчастіше – під струменем води це дуже неекономне витрачання води, енергії і мийного засобу. Доцільніше мити посуди в окремій мисці чи раковині, а потім споліскувати під помірним струменем. Із посудомийною машиною ви зекономите приблизно 8-15 тисяч літрів теплої води на рік», - зазначив Дмитро Сакалюк.

Тепло має бути економним

«Не тримайте кватирки відчиненими годинами: краще провітрювати оселю, навстіж відчинивши вікно на 10-15 хвилин. За цей час стіни приміщення не встигають охолонути. Найбільш сприятливою температурою повітря у приміщенні визнано 18 градусів за  Цельсієм. То ж старайтеся, щоб у житлових кімнатах було не вище 21 градуса. А в інших приміщеннях – не нижче 13-15 градусів. Багато тепла втрачається через стіни за опалювальними радіаторами. То ж варто між батареєю і стіною встановити своєрідний теплозахисний екран. Це може бути плита ДСП, на один бік якої кріпиться шар алюмінієвої фольги – вона має бути з боку радіатора.  А найекономнішим  є екран, обидва боки якого вкриті фольгою», - розповів Сакалюк.

Степан Кушнір також зауважив, що батарея із гладкою поверхнею підвищує тепловіддачу майже на 10%. Довгі штори та меблі біля батарей помітно зменшують ефективність опалення, тому бажано, щоби простір біля радіаторів був вільний. Тепло від батарей має безперешкодно подаватися в кімнату.

«В індивідуальному будинку не слід перегрівати помешкання, варто встановити економніший котел із накопичувачем. Опалюйте лише ті кімнати, де постійно перебуваєте, а в решті поставте регулятори і знижуйте температуру. У багатоповерхівках мешканці мають подумати про економію спільно. Перший крок – створення ОСББ, другий – проведення енергоаудиту будинку. Треба проаналізувати заходи з енергоефективності, яких можна вжити, підрахувати, який бюджет для цього потрібний.  Потім витрати можна буде частково відшкодовувати за рахунок коштів програми ЄБРР ІQ energy чи державно допомоги «теплі кредити», - резюмував Святослав Павлюк.

За матеріалами газети «Експрес»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, економіка, Сім'я
В тему