Поради

Що кажуть психологи про громадянський шлюб?

Що кажуть психологи про громадянський шлюб?

Ситуація довкола цього питання доволі дискусійна. За оцінками юристів, психологів, соціологів чимало молодих людей, які хочуть будувати подальше спільне життя, вибирають так званий «громадянський шлюб» як передостанню сходинку до ймовірного офіційного.

Одні вважають, що недоцільно реєструвати стосунки, не поживши бодай рік разом, і розцінюють «громадянський шлюб» як підготовку до подальшого спільного життя. Інші думають, що громадянський шлюб породжує недовіру, нестабільність і непевність у завтрашньому дні. Іноді хлопець та дівчина навмисно обирають таку форму спільного життя як альтернативу офіційному шлюбу, демонструючи цим свою надсучасність.

Чому втікають чоловіки...

Кожна жінка і через рік, і через десять років спільного життя на підсвідомому рівні прагне вийти заміж. Але як переконати в цьому чоловіка? Його все і так влаштовує: начебто й одружений – і водночас вільний, живе як вареник у сметані – і ні за що не відповідає. На будь-який докір, навіть цілком справедливий, похмуро відповідає: «Якщо тобі щось не подобається, то...». Таку ситуацію уявити доволі легко. Але важко повірити, що є жінки, здатні свідомо відмовитися від весільної сукні, фати, обручки, квітів і всіх моментів весільної церемонії. До того ж наскільки пригнічує жінку відчуття, що він ніби й поруч, а чоловіком його назвати годі... Дуже часто реакцією на тиск з боку жінки є те, що чоловік просто йде із громадянської сім’ї.

...і страждають жінки

Проте деякі наївні жінки сподіваються, що з часом усе зміниться. Як правило, не змінюється, оскільки чоловік у такому союзі втрачає основний стимул для одруження: навіщо брати на себе відповідальність і втрачати свободу, якщо регулярні статеві стосунки і так є? На халяву! Та ще й домогосподарка, котра миє, варить, пере, подає.

Безперечно, штамп у паспорті та юридичне оформлення стосунків також не є гарантією утримання людей. Не утримає й вінчання та обіцянка перед Богом, якщо у сім'ї нема почуттів. Але реєстрація – це все-таки певна відповідальність. Адже, як підтверджують соціологічні опитування, понад 80% чоловіків, які живуть «на віру», у різних анкетах зазначають, що вони не одружені, у той час, як 90% жінок із таким статусом вважають себе заміжніми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, психологія, стосунки, шлюб, Сім'я, стосунки
В тему