Щоб консервація на зиму проходила швидко і легко, а закупорені в банках плоди простояли до зими, зберігши свій смак і консистенцію, шеф-кухар Юлія Трикіша поділилася своїми секретами і хитрощами.
Пише vesti-ukr.com.
Економте час на стерилізації


Щоб не розтягувати консервування на цілий день, прискорте його за рахунок стерилізації банок.
Невеликі баночки можна стерилізувати в мікрохвильовці. Для цього налийте в кожну з них воду так, щоб вона займала 1-1,5 см, і поставте їх в СВЧ-піч на 2-3 хвилини, встановивши максимальну потужність.
Щоб простерилізувати банки в духовці, слід їх ретельно вимити і поставити на решітку шийкою вниз, встановивши температуру 120-150 ° С. Для дво- та трилітрових банок час стерилізації - 15 хвилин, для літрових і менше - 10 хвилин. Але врахуйте, щоб банки не тріснули, духовка повинна бути електричною.
Для впевненості додайте гірчицю і спирт
Якщо ви вирішили закрити заготовку по новому рецепту або не впевнені в якості оцту - перестрахуйтеся. Убезпечити від «вибуху» солону консервацію будь-якого рецепту допоможуть гірчиця і спирт. На дно банки покладіть 5-7 насіння гірчиці, а після того як заллєте розсіл - долийте столову ложку спирту.
Укрийте банки ковдрою
Навіть якщо в рецепті вказано, що після закачування кришок потрібно просто перевернути банки, перестрахуйтеся і укутайте їх теплою ковдрою. Не знімайте її і не перевертайте банки кілька днів, поки вони повністю не охолонуть. Справа в тому, що при повільному охолодженні всі інгредієнти заготовки прогріються рівномірно і повністю просочаться консервантами маринаду, а значить при зберіганні не почнуть бродити.
Замість оцту есенція або кислота
Найчастіше в рецептах вказано столовий 9% оцет, він і найпоширеніший на прилавках магазинів. Але в деяких рецептах може бути оцтова есенція або оцет інший відсотковості. Не варто засмучуватися або кидатися на пошуки оцту з потрібним відсотком, маючи під рукою звичайну оцтову есенцію.
Як правильно розводити:
9% оцет - 1 ст. л. есенції на 7 ст. л. води;
8% оцет - 1 ст. л. есенції на 8 ст. л. води;
7% оцет - 1 ст. л. есенції на 9 ст. л. води;
6% оцет - 1 ст. л. есенції на 11 ст. л. води.
Замінити оцет як консервант може і лимонна кислота. Вона допомагає зробити смак заготовки м'якшим і підходить для тих, у кого проблеми зі шлунком.
Щоб замінити оцет лимонною кислотою дотримуйтесь наступних пропорціях:
9% оцет - 1 ч. л. лимонної кислоти на 14 ст. л. води;
6% оцет - 1 ч. л. лимонної кислоти на 22 ст. л. води.
Не поєднуйте есенцію і гірчицю
В деякі заготовки входять такі інгредієнти, як оцтова есенція і гірчиця (порошок, зерна, рідка). Щоб запобігти реакції цих двох інгредієнтів і тим самим убезпечити консервацію від бродіння, замініть есенцію столовим оцтом (9%), розрахувавши його кількість за формулою - (оцтова есенція (в мл) х 70%): 9%, тобто якщо в рецепті вказана 1 ч. л. ложка есенції (5 мл), то знадобиться (5 мл х 70%): 9% = 35 мл оцту (9%).
Проти гіркоти - окріп
Ризик купити огірки з гірчинкою підвищується дуже жарким літом і в сезон, коли велика різниця між температурою вдень і вночі. Цього року саме така погода. І якщо вам все-таки попалися овочі з гіркотою, не турбуйтеся, при консервації можна нейтралізувати неприємний смак. Для цього вибирайте рецепт, який передбачає дві попередні заливки кип'ятком.
Щоб правильно закрити «браковані» огірочки, укладіть їх в банку з прянощами, залийте окропом і накрийте кришкою. Дайте банку так постояти 25-30 хвилин. Злийте воду, заново залийте окропом і знову дайте постояти такий же час. Після цього додайте сіль, цукор і оцет за рецептом і закатайте кришкою.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.