Поради

Як вибирати велосипед на літо

Як вибирати велосипед на літо

Якщо ви любите драйв і активний спосіб життя, вам обов'язково потрібен велосипед. Як вибрати велосипед? Тут є один важливий критерій - в першу чергу, треба знати, для чого він вам.

Пише vesti-ukr.com.

Туристичний

Такий велосипед є чимось середнім між гірським і шосейним варіантами. Він володіє чималою кількістю швидкостей, поєднуючи в собі здатність до стерпного накату по прямій і можливість комфортабельного переміщення по пересіченій місцевості.

Гірський

Тут є два різновиди - велосипеди з одним і двома амортизаторами, що дозволяє переміщатися по бездоріжжю з відносним комфортом. Гірський велосипед варто вибирати тим, хто більшу частину часу планує проводити на природі, катаючись по різноманітним покриттям - не тільки по асфальту в місті, а й високо в горах.

Циклокросовий

Такий вид призначений для велокросу - гонок по колу, пересіченій, відкритій місцевості і лісовим ділянкам з перешкодами: броди, бруд, коріння дерев і повалені стовбури, рови, пагорби і штучні перепони. У такого велосипеда є важливі особливості - товста позашляхова гума, змінена геометрія рами, дискові гальма.

Дорожній

Такий велосипед простий, він для спокійної їзди в будь-якій місцевості. У ньому немає особливих наворотів, він простий у використанні і практичний.

Шосейний

Такий варіант - без амортизаторів, це дозволяє розвантажити м'язи рук і набрати достатньо високу швидкість на рівній дорозі. І це один з найкращих варіантів переміщення у великому місті, де рух відбувається по асфальту.

На що звертати увагу

Швидкість

Важлива і основна характеристика велосипеда - кількість швидкостей. У більшості велосипедів від 20 до 24 передач, такої кількості достатньо для будь-яких ситуацій. Потрібно пам'ятати: більше - не означає краще.

Модель з великою кількістю швидкостей вимагає більш точного налаштування і складніша в експлуатації. Міські велосипеди іноді оснащуються планетарною системою з 2-9 швидкостями. «Планетарка» ховається в задньому колесі, вона надійна і практично не вимагає настройки. Перемикачі швидкостей можуть бути розташовані на ручках велосипеда або на кермі.

Амортизатор

Від амортизаторів залежить комфорт поїздки. Тому на рівній ділянці дороги розвинути велику швидкість легше на велосипеді без амортизаторів.

Якщо плануєте кататися по асфальтованих дорогах або лісовими стежками, не варто купувати двохпідвесний байк. Тим, хто буде їздити тільки по асфальту, можна вибирати велосипед без амортизаторів. Найпростіші - пружинно-еластомірні, з ходом 80-100 мм. Але вони не дуже добре справляються з нерівностями дороги. Якісні варіанти зустрічаються в більш дорогих велосипедах - це повітряно-масляні і пружинно-масляні вилки. Вони можуть оснащуватися можливістю регулювання швидкості відскоку, жорсткості ходу і перемикачем.

Розмір і вага

При виборі важливо підібрати велосипед по своєму зросту. Справа в тому, що у велосипедів є розміри, і розмірний ряд у них обмежений, в основному розрахований на середньостатистичний зріст. Якщо ваш зріст - в межах від 165 до 185 см, то вибрати велосипед для вас не складе особливих труднощів. Природно, більшість розраховані на зріст 145 - 185 см, але є й інші варіанти. З ростом вище 180 см буває досить складно вибрати собі ідеально підходящий за розміром велосипед, адже розміри рам зазвичай закінчуються на 18 ".

Теж саме стосується і вашої ваги. Якщо вага вище 110 - 115 кг, краще придивитися до гірських велосипедів - вони створені для максимальних навантажень, на них встановлені гранично міцні компоненти. В цілому підійдуть і інші велосипеди, але в будь-якому випадку бажано вибирати моделі дорожчі - вони комплектуються якісним і міцним обладнанням.

Рама

Також потрібно звернути увагу на те, наскільки міцна рама. Це відстань від осі каретки до кінця підсідельної труби, зазвичай вона вимірюється в дюймах. Розмір велосипеда дорівнює розміру рами. Рама - основний елемент в конструкції. Її основні характеристики: матеріал, з якого вона виготовлена, і розмір. Зазвичай рами виготовляються зі сталі або алюмінію. Сталеві зустрічаються в бюджетних велосипедах, алюмінієві - в моделях середнього і високого цінових категорій. По міцності алюмінієві рами не відрізняються від сталевих, але менше важать.

Гальма

Ну і останнє - гальма. Перевірте їх потужність при виборі велосипеда. Гальма бувають ободні, дискові і ножні. Ножні гальма зараз зустрічаються рідко. Ободні гальма досить надійні в експлуатації, у них проста конструкція. Такі гальма встановлюються на бюджетні гірські, шосейні, міські велосипеди.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто, Мото-велотехніка, велосипедисти
В тему

Останні матеріали