Топ-8 рецептів для пікніка
Щоб пікнік минув весело, приготування страв не забрало багато часу і сил, а результат вийшов красивим і смачним, як у справжнього мангальника, шеф-кухар Юлія Трикіша пропонує рецепти страв на вогні.
Розповідає, які заготовки краще взяти із собою, а що можна зробити прямо на місці – пише vesti-ukr.com.
Овочі на мангалі
Баклажан – 1 шт.
Цибуля – 1 шт.
Кабачок/цукіні – 1 шт.
Перець болгарський – 1 шт.
Сушені прованські трави – 1 упаковка
Яблучний оцет – 3 ст. л.
Оливкова олія – 3 ст. л.
Сіль за смаком
Овочі промийте, перець очистіть від насіння і розріжте на чотири частини. Кабачок/цукіні та баклажан наріжте кружальцями завширшки 1 см. Цибулю наріжте кільцями завширшки 1 см. Яблучний оцет змішайте з оливковою олією, додайте прованські трави і посоліть. Овочі помістіть у маринад і дайте постояти 1–2 години. Баклажан, кабачок і перець викладіть на решітку для гриля й обсмажуйте на вугіллі по декілька хвилин з кожного боку. Коли овочі будуть майже готові і почнуть золотитися, відкрийте решітку і додайте до них цибулю. Обсмажуйте, доки овочі не стануть м’якими.
Банани на вугіллі
Банани – 2 шт.
Маршмелоу – 50 г
Чорний шоколад – 50 г
Попкорн (солодкий і вже готовий) – 50 г
Банани з боку увігнутого краю надріжте вздовж і злегка відігніть краї шкірки. Має вийти човник. Усередину покладіть маршмелоу, часточки шоколаду і попкорн. Загорніть банан у фольгу і покладіть на мангал. Запікайте 5–7 хвилин. Потім акуратно відігніть зверху фольгу і залиште готуватися на вугіллі ще на три хвилини. Подавайте зі шматочком морозива.
Цвітна капуста гриль
Цвітна капуста – 1 головка
Грецький йогурт – 2 ст. л.
Соєвий соус – 2 ст. л.
Часник – 2 зубки
Гірчиця в зернах – 1 ч. л.
Паприка – 1 ч. л.
Цибуля – 1 шт.
Для соусу:
Часник – 2 зубки
Кінза – 5–7 гілочок
Корінь імбиру – 1 см
Сік лимона – 2 ст. л.
Рослинна олія – 2 ст. л.
Сіль за смаком
Цвітну капуста промийте і розберіть на суцвіття. Часник пропустіть через прес. Змішайте йогурт, соєвий соус, часник, гірчицю і паприку. Цибулю наріжте півкільцями і викладіть у маринад разом із цвітною капустою. Дайте постояти 30 хвилин. Витягніть капусту і обсушіть її на паперовому рушнику. Загорніть кожне суцвіття щільно в фольгу і запікайте з кожного боку по 3–5 хвилин на решітці гриля.
Для соусу: часник пропустіть через прес, імбир натріть на дрібній тертці. Кінзу дрібно нарубайте. Змішайте овочі з оливковою олією і соком лимона. Якщо соус вийшов густим, додайте в нього 1–2 ст. л. води.
Люля-кебаб
Цибуля – 2 шт.
Фарш (курячий і яловичий порівну) – 1 кг
Сальна сітка (свиняча) – 200 г
Прованські трави – 2 ст. л.
Кінза – 1 пучок
Часник – 5 зубчиків
Кетчуп – 100 г
Перець чорний мелений і сіль – за смаком
Лаваш – 1 шт.
Фарш добре вимісити, щоб вийшла однорідна в’язка маса. Цибулю дрібно наріжте і змішайте із фаршем. Додайте спеції та половину дрібно нарубаного пучка кінзи. Посоліть і поперчіть. Приберіть у холодильник на 2 години. Із фаршу сформуйте невеликі ковбаски: завдовжки до 10 см, а в діаметрі – до 1 см. Кожну ковбаску оберніть у сальну сітку. Обсмажуйте люля-кебаб на вугіллі, постійно перевертаючи, щоб жир не загорівся (час приготування – 10–20 хвилин). Половину пучка кінзи дрібно нарубати. Часник пропустіть через прес.
Для соусу: змішайте зелень, часник і кетчуп. Знімаючи люля-кебаб з вогню, викладайте його на лаваш, щоб той просочився жиром.
Піта на вогні
Піта або вірменський лаваш – 6 шт.
Копчена ковбаса – 200 г
Морква по-корейськи – 150 г
Сир – 150 г
Соєвий соус – 2 ст. л.
Кетчуп – 1 ст. л.
Грецький йогурт – 1 ст. л.
Петрушка – 1 пучок
Змішайте соєвий соус, йогурт і кетчуп. Розріжте піту впоперек, не дорізаючи до одного краю, щоб вийшла кишеня. Копчену ковбасу наріжте соломкою. Петрушку дрібно нарубайте. Сир натріть на крупній тертці. Ковбасу, морква по-корейськи і сир змішайте. Наповніть піту начинкою. Зверху в кожну кишеню додайте по 1 ст. л. приготованого соусу. Кожну піту загорніть у фольгу. На пікніку викладіть конверти на решітку й обсмажуйте на вугіллі по 10 хвилин з кожного боку.
Печінка в беконі
Куряча печінка – 20 шт.
Бекон – 20 смужок
Олія – 100 мл
Кінза – 1 ст. л.
Часник – 2 зубчики
Перець чилі – 1 шт.
Цибуля – 1 шт.
Лимон – 5 шт.
Цибулю натріть на дрібній тертці, часник пропустіть через прес. Перець чилі очистіть від насіння і дрібно наріжте. З лимона за допомогою тертки зніміть цедру і вичавіть сік. Курячу печінку очистіть від плівок. З рослинної олії, лимонного соку, кінзи, часнику, цибулі та перцю приготуйте маринад. Викладіть у нього курячу печінку і залиште на 30–40 хвилин. Кожну печінку оберніть у смужку бекону і надіньте на дерев’яну шпажку. Запікайте на вугіллі, поки бекон не набуде золотистого кольору, а печінка перестане пускати сік.
Шашлик із серця
Яловиче серце – 1 шт.
Насіння коріандру – 1 ст. л.
Майоран – 1 ст. л.
Перець духмяний горошок – 5 шт.
Лавровий лист – 2 шт.
Сіль – 1 ч. л.
Сальна сітка – 1 шт.
Серце вимочіть у холодній воді 1–2 години, зріжте з нього жир і плівки. Покладіть серце в каструлю, залийте холодною водою і доведіть до кипіння. Злийте воду і добре промийте. Знову покладіть серце в холодну воду, додайте лавровий лист, запашний перець і варіть до напівготовності. Майоран, коріандр і сіль змішайте, обваляйте в них серце, загорніть в сальну сітку. Запікайте на вугіллі, поки сальна сітка не розплавиться, а серце не покриється хрусткою золотистою скоринкою. Перевірити його готовність можна за допомогою дерев’яної шпажки.
Фарширований перець
Перець болгарський – 3 шт.
Сосиски – 6 шт.
Бринза – 200 г
Бекон – 6 слайсів
Перець помийте, розріжте навпіл, видаліть хвостики і насіння. Бринзу подрібніть в блендері, щоб вийшла паста. Половинки перцю наповніть бринзою. На кожен човник з перцю покладіть по сосисці і все це оберніть у бекон, закріпивши його зубочисткою. Запікайте на решітці з кожного боку, поки бекон не стане золотистого кольору.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.