Поради

Що пророкує нам Біблія

Що пророкує нам Біблія

Сьогоднішні події, які відбуваються на Сході України, хвилюють кожного з нас. Чи Росія розширить свої кордони за рахунок війни? Чи не створить нової імперії? Коли врешті постане мир? Давайте відповіді пошукаємо в історії.

Під час Другої світової війни Сталін запитав у засудженого адвентиста (який сидів за віру): «Чи завоює Гітлер нашу державу?» Адвентист, знаючи пророцтва Слова Божого, дав чітку і правильну відповідь: «Ні! Ніколи!» Чому ж він так упевнено відповів? Книга пророка Даниїла дасть нам відповідь на ці питання.

Слово Боже звучить завжди правдиво і точно. Пророк Даниїл у 2 розділі, 43 вірші сказав: «А що бачив ти залізо, змішане з глейкою глиною, то вони змішані будуть людським насінням, а не будуть прилягати одне до одного, як залізо не змішується з глиною». Ця частина пророцтва передбачає, що всі спроби об’єднати всі європейські держави в одну закінчаться крахом. Великі правителі світу спробували змішати царства через династійні шлюби, але їхні задуми і починання не принесли успіху. Пророчі слова «…не будуть прилягати одне до одного...», в точності відображають хід історичних  подій, починаючи з розпаду Римської імперії, закінчуючи сьогоднішнім днем. Усе з точністю збулося по Слову Божому.

Європейські монархи і  диктатори, такі як Карл Великий, Чарльз, Наполеон, Гітлер, хотіли об’єднати Європу. Ці спроби виявились марними. Ці спроби існують і сьогодні: Єдина Європа, Європарламент, Європейський суд, Євросоюз, єдина грошова одиниця євро, безвізовий режим для громадян Євросоюзу і багато чого іншого. Але всі ці починання не матимуть успіху, бо Господь визначив європейським країнам бути самостійними окремими державами.

Гітлер був упевнений, що завоює всю Європу, але цього не сталося. Пророчі слова збулися. Згадаймо колишній Радянський  Союз, до складу якого входили 15 республік. Насправді кожна республіка жила своїми традиціями, культурою, звичаями, мала свій національний одяг, герб, прапор і мову. Пригадайте, якими словами починався гімн Радянського Союзу. Зверніть увагу на слова «нерушимый» і «навеки». Де сьогодні той Союз «нерушимый»? Нема! Де те, що об’єднали «навеки»? Нема! Воно було тимчасове. Союз проіснував усього 70 років і без жодного стуку молотка розпався, як картковий будиночок. І те, що об’єднало Русь, не змогло проіснувати «навеки», бо Бог через пророка Даниїла сказав: «…что они не смешаются через семя человеческое, но не сольются одно с другим, как железо не смешивается с глиною» (Дан., 2:43). Всі ці спроби приречені на поразку, адже майбутнє – в Божих руках.

Давайте повернемось до книги  Даниїла, яка записана на сторінках  Біблії. Будь-який підручник з історії древнього світу підтвердить  порядок з’явлення і падіння  світових імперій (особливо Греції  і Риму), котрі були показані  пророку Даниїлу за багато  віків до їхнього виникнення. Європейські  держави охарактеризовані такими  виразними образами, як глина  і залізо. Це як сильні, так  і слабкі держави, які і до  сьогодні намагаються  об’єднатися шляхом мирних переговорів, коаліцій. Але, згідно з пророцтвом, цього ніколи не буде.

Колись у древньому світі  снам надавали великого значення. При дворі царя Навуходоносора були мудреці, ворожбити, чаклуни і ті, хто може розгадувати сни. Цар повністю їм довіряв. Якось цареві приснився сон. « І занепокоївся дух його, і сон його утік від нього» (Даниїла 2:1). Прокинувшись уранці, занепокоєний цар хотів пригадати свій сон – але чомусь забув його. Не гаючи часу, швидко покликав ворожбитів. Ті попросили назвати бодай одну деталь. Розгніваний Навуходоносор накричав на ворожбитів і наказав всіх їх стратити. Ця страшна звістка дійшла до Даниїла і його товаришів: Ананії, Мисаїла та Азарії, які колись потрапили до вавилонського полону. Даниїл із друзями помолився Богу і попросив Всевишнього мудрості розгадати сон. Отримавши від Бога одкровення, Даниїл відповів царю: «Але є на небесах Бог, що відкриває таємниці (…) Ти, царю, бачив, аж ось один великий бовван, – бовван цей величезний, а блиск його дуже сильний; він стояв перед тобою, а вигляд його був страшний. Цей бовван такий: голова його – з чистого золота, груди його та рамена його – зі срібла, нутро його та стегно його – з міді, голінки його – з заліза, ноги його – частина з заліза, а частина з глини. Ти бачив, аж ось одірвався камінь сам, не через руки, і вдарив боввана по ногах його, що з заліза та глини, – і розтрощив їх. Того часу розтрощилося, як одне, залізо, глина, мідь, срібло та золото, і вони стали, немов та полова з току жнив, а вітер їх розвіяв, і не знайшлося по них жодного сліду; а камінь, що вдарив того боввана, став великою горою, і наповнив усю землю. Оце той сон, а його розв’язку зараз скажемо перед царем. Ти, царю, цар над царями, якому Небесний Бог дав царство, владу й міць та славу. І скрізь, де мешкають людські сини, польова звірина та птаство небесне, Він дав у твою руку, та вчинив тебе пануючим над усіма ними. Ти – голова, що з золота. (Даниїла 2:28 – 38).

На лиці Навуходоносора з’явилася  задоволена посмішка. «Який правильний сон! Це саме те, що мені снилося!» – вигукнув задоволений цар. Але недовго тішився правитель почутим, коли Даниїл сказав не приємні для його вуха слова: «А по тобі постане інше царство, нижче від тебе, і царство третє, інше, що з міді, яке буде панувати над усією землею. А царство четверте буде сильне, як залізо, бо залізо товче й розбиває все, так і воно стовче й розіб’є, як залізо, що все розбиває. А що ти бачив ноги та пальці частинно з гончарської глини, частинно з заліза, то це буде поділене царство, і в ньому буде трохи залізної міці, бо ти бачив залізо, змішане з глейкою глиною. А пальці ніг частинно з заліза, а частинно з глини, то й частина царства буде сильна, а частина буде ламлива. А що бачив ти залізо, змішане з глейкою глиною, то вони змішані будуть людським насінням, а не будуть прилягати одне до одного, як залізо не змішується з глиною. А за днів тих царів Небесний Бог поставить царство, що навіки не зруйнується, і те царство не буде віддане іншому народові. Воно потовче й покінчить усі ті царства, а само буде стояти навіки. Бо ти бачив, що згори відірвався камінь сам, не руками, і потовк залізо, мідь, глину, срібло та золото. Великий Бог об’явив цареві те, що станеться потім. А сон цей певний, і певна його розв’язка!» (Даниїла 2:39-45).

Чому історична  картина світу зображена в образі боввана або ідола? Тому що ідолопоклонство – характерна риса всього людства після гріхопадіння. Все, чому поклоняються люди, крім Бога, є ідолом або бовваном. Золото, срібло, мідь, залізо і залізо змішане з глиною,– ця нисхідна крива цінності металів у боввані ніби говорить нам про те, що життєві сили людства поступово виснажуються, збільшення хвороб усе більше ослаблює людську природу, а Колос світової цивілізації стоїть на крихких глиняних ногах. А коли без дії рук людських відірветься камінь, він зруйнує боввана, і гріховний світовий порядок буде змінений Царством Божим.

Даниїл говорив до царя і поступово перед очима Навуходоносора відкривалась ширма, яка приховувала майбутнє. Вони бачили, як могутній Вавилон, сильний і багатий, раптом уступає місце іншій державі – Мідо-Персії під керівництвом царів Кіра і Дарія, велике Мідо-Персидське царство було завойоване греками під керівництвом Олександра Македонського. Далі було четверте царство – Римське: імперія розпалась на низку варварських королівств, унаслідок чого утворилися європейські держави. З того часу в Європі завжди були сильні і слабкі держави (Даниїла 2:42). Вони успадкували звичаї, традиції, елементи римської культури. Протягом усіх віків монархи мріяли відновити Римську імперію: шляхом родинних зв’язків (одружували своїх дітей) європейські королі та імператори завжди хотіли об’єднати європейські держави. Вони дійсно «змішались людським насінням» (Даниїла 2:43), але в єдину імперію так і не злились. Утворення національних держав у Європі завершилось тільки в ХХ ст.

Всі ці події, як у панорамі, збуваються на очах людства. А камінь, «що відірвався сам з гори і потовк залізо, мідь, глину, срібло та золото» (Дан. 2:45) символізує Ісуса Христа, Який на Землі установить Своє Царство (Дан. 2:44).

Враження, пережите царем Навуходоносорем, після всього почутого було таким сильним, що «Тоді цар Навуходоносор упав на своє обличчя й поклонився Даниїлові… Цар відповів Даниїлові та й сказав: «Направду, що ваш Бог – це Бог над богами та Пан над царями, і Він відкриває таємниці, коли міг ти відкрити оцю таємницю!».

…Колись на  всіх газетах радянських часів угорі був написаний лозунг  комуністів: «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!» Але до сьогоднішнього дня іде «об’єднання», яке ніяк не може завершитись. І ніколи не завершиться, бо Слово Боже – вірне, правдиве і незмінне!

…Наш світ страшний і жорстокий. Ідуть війни, вбивства, сварки, боротьба за владу. Це відбувається не тільки в державах, а й у сім’ях. Чому все так? У Біблії Господь дає відповідь: «Вони ставлять царя, але не від Мене, вони князя ставлять, але Я не знаю! Вони зі срібла свого та із золота свого божків наробили собі, щоб загинути…» (Осії 8:4) «Який дасть пожиток бовван, що його вирізьбив творець його, і відлив, і вчитель неправди, що творець його мав охоту чинити богів цих німих? Горе тому, хто дереву каже: «Збудись», мовчазному каменю: «Зрушся!» Чи він буде навчати? Ось він сріблом та золотом викладений, але жодного духу в ньому немає! А Господь у Своїм храмі святім – мовчи перед обличчям Його, уся земле!» (Авакума 2:18-20).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему