Поради

Вірменська кухня - знахідка для гурманів

Вірменська кухня - знахідка для гурманів

Слава про вірменську кухню давно вийшла за межі країни. Немає такого місця на землі, де б не знали про гастрономічні особливості цього краю. І це не дивно, адже вірменська кухня вважається однією з найдавніших в Азії і точно найдавнішою на Закавказзі.

Традиційна їжа вірмен відрізняється своєрідним пікантним смаком і гостротою. Для її приготування тамтешні кулінари використовують близько 300 видів дикорослих трав і квітів, які вживають як приправи або навіть основну страву.

Які ж вірменські наїдки смакуватимуть гурманам?

Хапама – фарширований солодким пловом гарбуз. Цю страву часто готують під час курортного сезону. Хапама в національних традиціях подавалася до столу на весілля як символ достатку. Солодкості начинці надають усілякі сухофрукти і мед. Крім того, в хапаму можуть додаватися горіхи й обов’язково – прянощі.

Матнакаш – традиційний вірменський дріжджовий хліб з твердою скоринкою. Тісто для цієї страви розтягується пальцями (назва так і перекладається – «розтягнутий пальцями») в коло або овал, на поверхні малюється характерний візерунок, знову ж таки пальцями, після чого коржик запікається. У наших краях такий хліб часто називають лавашем.

Кята (гата) – листкові пиріжки, що схожі на шматочки рулету із солодкою начинкою. Існує близько десятка різновидів гати, а віднайти якийсь конкретний, класичний рецепт – неможливо.

Бастурма – в’ялене яловиче м’ясо. Найімовірніше, цю страву вигадали цілком випадково, коли, засоливши шматок м’яса, із часом зрозуміли, що воно стало іншим. Багато хто любить бастурму за оригінальний смак і неповторний, пікантний аромат.

Хаш – рідка гаряча страва, різновид супу. З давнини хаш подавали окремо від усіх інших наїдків, причому рано-вранці на сніданок або навіть до сніданку. Часто його їли й у святкові дні.

Долма – східні голубці, тільки замість капусти фарш обгортають у виноградне листя. А ще це найбільш святкова страва Вірменії. Є багато секретів, завдяки яким вона виходить смачною, але найважливіший – листочки винограду повинні бути молодими.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, страви, рецепти
В тему