Поради

Скiльки коштує квитoк на Марс і наскiльки бeзпечна ця космічна пoдорож

Скiльки коштує квитoк на Марс і наскiльки бeзпечна ця космічна пoдорож

30 років тому американський космічний корабель «Вікінг-1» вперше здійснив посадку на поверхню Марса. І з того часу не припиняються дискусії про можливе переселення землян на Червону планету.

Колонізація Марса більше не вважається фантастичною ідеєю. Вона розглядається як засіб страхування людства, запасний варіант на випадок істотного погіршення умов або загрози знищення Землі.

Місяць, хоч і розташований ближче до Землі, не має своєї атмосфери, набагато менший за розмірами (якщо планується масштабна колонізація) і дуже бідний за своїми природними ресурсами.

У Марса ж хороший потенціал для колонізації. Дослідження NASA підтвердили наявність води, родючих ґрунтів і багатство природних ресурсів.

Життя на Марсі – як реаліті-шоу

Поки вчені обговорюють можливість колонізації планети Марс, деякі приватні компанії уже роблять конкретні кроки в цьому напрямку. Наприклад, творці голландського проекту Mars-1 запланували у 2027 році відправити на Марс екіпаж із чотирьох астронавтів.

Життя перших поселенців на Марсі планують перетворити в телевізійне реаліті-шоу. Таким чином кожна людина на Землі зможе спостерігати, як астронавти долають труднощі і адаптуються до життя на Червоній планеті.

Американське національне космічне агентство NASA на регулярній основі пропонує всім охочим отримати електронний квиток на Марс. Процедура досить проста: ви реєструєтесь на спеціальному сайті – і отримуєте чіп, який астронавти NASA візьмуть з собою на Марс.

350 тис. осіб з усього світу вже скористалися цією можливістю – отримали електронний квиток мандрівника на Марс, тобто вони полетять на Марс, але не особисто, а у вигляді імен на чіпах астронавтів.

Безпека колонізації Марса

Перед тим як відправитись у подорож на Марс, необхідно врахувати деякі факти, адже Марс не найсприятливіше місце для життя людини.

По-перше, середня температура на планеті – мінус сорок градусів за Цельсієм.

По-друге, відрізняється сила тяжіння: якщо на Землі людина важить 100 кг, то на Марсі її вага становитиме всього 38 кг. Гравітація може спричинити постійну втрату м’язової маси і патологічне викривлення хребта. З іншого боку, на Марсі ми зможемо носити важкі речі і не відчувати цього.

По-третє, близько 90% атмосфери планети становить вуглекислий газ, що робить повітря Марса не придатним для дихання.

По-четверте, за підрахунками SpaceX, приблизна вартість поїздки однієї людини на Марс становить $10 млрд. І для того, щоб побудувати самостійну цивілізацію на Марсі, необхідні близько 10 тис. поїздок (по 100 осіб у кожній). Це триватиме від 42 до 100 років. Тому подорож на Марс виглядає як поїздка в один кінець.

Таким чином Марс може виявитись занадто ворожим для майбутніх поселенців.

Припиняти вивчення Марса не варто

Незважаючи на свою неприступність, Марс дуже схожий на Землю. Тривалість дня на планетах майже однакова. Це означає, що майбутні поселенці Марса швидко звикнуть до нових умов.

Нахил осі Марса також нагадує земний. Пори року на Марсі змінюються з таким же проміжком часу, як і на Землі, що важливо для вирощування сільськогосподарських культур. Як і у фермерів на Землі, у майбутніх марсіанських поселенців будуть ті ж сезони збору врожаю.

Крім того, Марс розташований відносно близько до Землі, що полегшує процес майбутньої колонізації планети. Кожні 26 місяців, коли Земля і Марс в опозиції – тобто на мінімальній дистанції, – з’являється можливість відправки ракет на Марс. Подорож триватиме всього 80 днів.

Згадайте перших поселенців, які в сімнадцятому столітті вирушили з англійських портів в Новий Світ. Тоді вони знали про Америку набагато менше, ніж ми нині про Марс. Однак вони не злякались невідомості. Чому б і нам не наслідувати їхнього прикладу?

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему

Останні матеріали