Поради

Як навесні вижити в лісі

Як навесні вижити в лісі

Справжні туристи не полишають улюбленого хобі навіть ранньої весни, коли в лісах подекуди лежить сніг. Вони ходять в турпоходи, відпочивають на вихідні серед лісових галявин та густих борів. Щоб уберегтися під час лісових прогулянок, особливо коли заблукали, потрібно дотримуватися 10 правил виживання в диких умовах.

1. Одяг повинен бути двох видів: для стоянок – утеплена, для переходів – легка. Під час ходьби з рюкзаком потрібно контролювати температуру тіла – у жодному разі не роздягатися, не знімати шіпку. Адже найчастіше взимку та навесні туристи хворіють через переохолодження. Знявши шапку чи светр під курткою, туристи збільшують тепловіддачу. Компромісний варіант – крокувати лісом на значні дистанції в оптимальному і компромісному одязі з тонкого матеріалу, який пропускає повітря, тобто «дихає». Далі, на стоянці, потрібно обов’язково утеплитися додатковим одягом з рюкзаку.

2. Не витрачайте задарма енергії. Ставши на стоянку, не потрібно рубати сокирою товсті колоди на дрова – краще їх безпосередньо підсовувати в багаття… Якщо на шляху трапляються пагорби, яри, гори, хребти та інша пересічна місцина, то їх ватро обходити стороною.

3. Не шукайте коротких шляхів. Під час тривалих переходів, знайшовши широку стежку, не сходьте на вузькі. Навіть тоді, якщо вам здається, що вони скоротять шлях. У такий спосіб збережете сили та настрій.

4. Коли збилися з дороги, то повертайтеся своїми слідами до нульової точки – звідки виходили. Там можна проаналізувати напрямок і дійти вірного висновку. Не намагайтеся рухатися тільки вперед, намагаючись вийти на стежку, яка нібито виведе до людей. У такий спосіб багато туристів навпаки годинами блукають лісом.

5. На ягідно-грибний дієти довго не протягнеш. Для енергії людині потрібен білок із м’яса. Тому майструйте петлі та капкани з того, що під руками. Намагайтеся зловити будь-яку дичину, щоби поповнити організм білком і жиром, тобто енергією.

6. Їсти можна тільки те, що знаєш. Якщо через незнання натрапиш на морожені отруйні ягоди чи гриби, то навесні буде важче врятуватися. Бо додається стрімке переохолодження ослабленого отруєного організму.

7. Укриття та багаття. Тент-екран (відбивач) урятує в лісі від вітру і дощу. Однак під час урагану або сильної грози варто мостити укриття на кшталт «чума», тобто з чотирьох сторін у вигляді квадрату. З таким укриттям можна прожити в лісі кілька днів. Для багаття дрова потрібно заготовлювати з великим запасом, щоби вночі не залишитися без тепла.

8. Щоби вийти на стежку, шукайте сліди тварин. Більшість диких звірів ходять лісом виключно по стежках.

9. Коли надто стомилися або валитеся з ніг через сонливість, ніколи не відпочивайте на «сирій» землі. Це призведе до хвороб і переохолодження. Ліпше шукайте дрова і розкладайте багаття.

10. Якщо в лісі надто прохолодно, то не можна пити холодну воду. Занадто прохолодна рідина обов’язково «підсадить» горло, зазвичай до простуди. А в диких умовах це може призвести до погіршення загального стану, що призведе до важких ускладнень.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм
В тему