Поради

Волт Дісней: від стоптаних черевиків, виснажливої праці з 8 років до шаленого світового успіху

Волт Дісней: від стоптаних черевиків, виснажливої праці з 8 років до шаленого світового успіху

Володар 29 премій «Оскар», засновник першого в світі гігантського «Діснейленду», батько Міккі Мауса та Дональда Дака – звичайно ж, це Волт Дісней. Як дитячі мрії простого хлопчика з Канзасу стали реальністю?

Малював палкою та смолою, бо батьки не мали грошей на папір і фарби

Історія майбутнього художника-мультиплікатора почалася 5 грудня 1901-го: у сім’ї звичайного теслі та вчительки з Чикаго народився четвертий з п’яти дітей – Волтер Еліас. Дитинство маленького Волта зовсім не нагадувало одну з його чудесних казок. На початку ХХ ст. у Чикаго процвітало злочинство. Діснеї ніяк не могли наважитися на переїзд, однак останньою краплею стало вбивство поліцейського на сусідній вулиці.

Так чотирирічний Волт опиняється у місті Марселін, штат Міссурі, де мешкав брат його батька. Там родина купує невеличку ферму. Маленький Волт не мав тоді ні паперу, ні олівця, але йому так хотілося малювати! Хлопчик знаходить смолу та палку і малює будинок... Якось літній сусід заплатив малому 25 центів за малюнок його коня на клаптику паперу. «Саме вдалий малюнок кобили містера Шервуда і наштовхнув мене на думку стати художником», – згадуватиме пізніше Дісней.

Вже у вісім років батько змушував юного Волта працювати – розносити листи і рекламу його фірми. Усі гроші батько відбирав, але Волт не скаржився: таємно від «суворого шефа» він набирав удвічі більше роботи і у своїх стоптаних черевиках бігав містом, аби вчасно доставити пошту та заробити на кишенькові витрати.

Мріяв захворіти тифом, щоб хоч раз у житті спробувати на смак апельсин

Через два роки батько хлопчика захворів тифом. Дружина притискала до його вуст шматочки апельсина, аби хоч декілька крапель потрапили до рота чоловіка.

«Нам оті шматочки апельсина здавалися такими апетитними, що ми просто мріяли захворіти тифом, аби тільки отримати хоч крапельку бажаного соку», – розповість колись сестра Волта Рут.

Згодом батько видужав, і родина Діснеїв знову знялася з місця у пошуках кращого життя. Цього разу вони обрали Канзас-Сіті. У місті був один прекрасний маєток з розкішним садом та височенною огорожею. Як же хотілося юному Волтеру потрапити всередину, прогулятися його високими безлюдними кімнатами, помилуватися старовинними картинами! Безмежна уява малювала хлопчику неземні багатства, проте всі його спроби проникнути на приватну територію закінчувалися невдачами. Тоді хлопчик поклявся, що колись неодмінно збудує величезний будинок з розвагами для дітей та мальовничим садом для ігор… Так народилася заповітна мрія, якій судилося здійснитися через 40 років у вигляді Діснейленду.

Читайте також: Деніель Норріс - мільйонер, який живе у старій машині

Коли 1918-го хлопець записався до Червоного Хреста, де, потрапивши за океан, рік працював водієм «швидкої». Та й тут креативний юнак зумів виділитися. Його «швидку» знали всі: ще б пак – від самого верху і до коліс Волт розмалював її чудернацькими малюнками. Після повернення Волт вступає до Чиказького інституту мистецтв, але мріє скоріше вирватися з його тенет і нарешті працювати самостійно. Після невдалих пошуків роботи художником Діснея зацікавлює мультиплікація. І ось з кількома малюнками, готовим мультфільмом та 40 доларами в кишені цей відчайдух вирушає в Голлівуд.

Перша студія Волта Діснея була… гаражем

Дісней винаймає у свого дядечка гараж та на позичені гроші купує все необхідне для створення мультиків. Як партнера чоловік бере свого брата Роя. Так вони започатковують «Дісней Бразерз студіо».

У липні 1925 року Уолт Дісней одружився зі своєю асистенткою Ліліан. Дівчина ще до шлюбу щиро підтримувала Волта і відмовлялася від зарплатні заради майбутнього чоловікової мрії. Їхній шлюб тривав до останніх днів великого майстра, навіть незважаючи на те, що було чимало випробувань. Дві перші вагітності Ліліан закінчилися викиднями. Однак згодом вона все-таки змогла народити, подарувавши режисерові дочку Дайану Мері (нині відомий біограф, засновниця музею імені свого батька).  Після цього Волт і Ліліан деякий час намагалися завести ще одну дитину, але всі спроби знову виявилися невдалими. У підсумку пара удочерила дівчинку з дитячого будинку – Шерон Мей Дісней. Уолт був зразковим сім'янином і буквально обожнював своїх дружину і дочок.

Перший мультфільм братів Діснеїв був про дівчинку Алісу – улюбленого персонажа Волта Діснея з книги «Аліса в країні чудес». Фільми з цією героїнею випускались 4 роки.

16 жовтня 1923 року брати підписали контракт з дистриб’ютором з Нью-Йорка Маргарет Вінклер. Цей день вважають датою заснування «Walt Disney Company».

Мультфільм з кумедним мишеням вийшов на екрани 18 листопада 1928 року. Цей день став початком ери Міккі Мауса. Тим часом Міккі Маус став настільки популярним, що його зображення було чи не в кожній сім’ї, де росли діти, і не лише в Америці, але й у Європі.

Діснейленд – найщасливіше місце на Землі

Відвідуючи зі своїми доньками зоопарки та карнавали і терпляче чекаючи, доки малі навеселяться, Дісней зловив себе на думці, що в Америці немає місця, де було б цікаво і дорослим, і дітям. Чому б не створити його самому?

Читайте ще: Скупий лицар. Історія скупердяя, який створив IKEA

Перший Діснейленд відкрився 1955 року в Анахаймі, штат Каліфорнія. Грандіозний парк розваг занурював гостей у чарівний світ мультфільмів Діснея та дивував чудесами техніки – тут можна було відчути себе посеред джунглів, у підводному царстві, або у лігві відьом та привидів. На будівництво Діснейленду витратили 17 млн доларів, та дуже скоро гроші повернулися у десятикратному розмірі. Воно й не дивно – понад 200 мільйонів людей відвідали парк лише за перші 25 років існування.

Великий аніматор помер 15 грудня 1966 року. Причиною смерті стала тяга режисера до куріння, у результаті якого у нього розвинувся рак легенів. Після смерті Уолта Діснея його кіностудія прийняла рішення назавжди виключити показ сигарет і куріння зі своїх мультфільмів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Секрети успіху
В тему