Люди

84 міни вибухнули просто перед його лицем

84 міни вибухнули просто перед його лицем

Сапер із Донбасу Владислав Єщенко втратив обидва ока під час ліквідації боєприпасів. Тоді вибухнули 84 протипіхотні міни. Боєць провів понад 4 місяці у лікарні. Завдяки підтримці нареченої та батька й власній мотивації, став на ноги. Тепер у Єщенка є мета – привезти в Україну експериментальну технологію, яка допоможе йому та іншим незрячим бійцям знову бачити.

 Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Ви з Горлівки, з Донеччини, і ще 2014-го стали на бік України.

– Так, 2014-го, коли в місто прийшло так зване «ополчення», ми поїхали з Горлівки до Слов’янська. Там я довчився останні класи школи. І був щасливий, що я отримав адекватний диплом, а не з двоголовим орлом.

У березні 2022-го ви  пішли у ЗСУ?

– Так, добровольцем. Склав присягу 5 березня і за розподілом потрапив до інженерно-саперного взводу. Там молодих не було. Але навіть чоловіки, яким було по 63 – 64 роки, рвали на собі сорочку і кричали: «Я поміняю дату в паспорті, тільки не списуйте мене, я хочу воювати». Бо як можна не піти захищати свою батьківщину, рідних, близьких?

Пригадайте той трагічний день…

– Це сталося на Донеччині. В місці для підриву боєприпасів було зібрано 84 одиниці. Одна з них спрацювала як самоліквідація. А далі здетонували решта 84. Я якраз підносив останню партію. Тому все вибухнуло майже в мене перед обличчям. 84 міни відібрали зір, практично повністю відібрали слух. Спілкуюсь з вами за допомогою слухових апаратів. Титанова пластина, ураження легень. Губи були обпалені так, що рот не відкривається. Щелепа перев’язана. Коли отямився, запитав у батька: «Що з моїми очима?» Він сказав: «Вони видалені».

Ваша кохана теж була поруч?

– Так. Для мене дорожче за неї та батька немає нікого. Це найсильніші люди, яких я знаю. Тому що кохана у мене наче тендітна дівчинка, а всередині – сталевий стрижень. І на момент, поки це все зі мною відбувалося, вона слабини не дала жодного разу. Батько те саме: ніколи не говорив щось типу: «Що ж тепер робити? Як це сталося?» Навпаки, він сказав: «Синку, ти красень, після такого вижив і так швидко відновлюєшся. Продовжуй у тому ж дусі, а я зроблю все, щоб ми тебе з цієї темряви вивели».

На що нині сподіваєтеся?

– Хочу прокинутися і почути: «Ми перемогли». Також хочу, щоб усі, хто доклав зусиль для нашої перемоги, і всі, хто постраждав від цієї війни, побачили нашу перемогу на власні очі. Я хочу на власні очі побачити нашу перемогу. Ну, і, звісно, хочу міцну й щасливу родину, щоб близькі, родичі жили спокійно, у моральній рівновазі, нічого не потребували.

Торік 21 серпня Владислав Єщенко (Самурай) одружився з коханою Валерією. Хлопець не зміг побачити, якою красивою була наречена у найщасливіший для обох день. Але завдяки батькові та коханій Владислав не здався – і став на ноги. Ба більше: тепер він помагає побратимам, які проходять той же шлях, що пройшов Самурай. Він ділиться досвідом з військовими, які частково або повністю втратили зір на війні, допомагає їм призвичаїтися до нової реальності і власним прикладом доводить: навіть після таких поранень життя не закінчується.

Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, донецьк
В тему