Люди

Школяр створив гру про козаків і виборов золоту медаль

Школяр створив гру про козаків і виборов золоту медаль

Тарас Гембік із волинського міста Каменя-Каширського представив створену ним комп’ютерну гру «Cossack Steppes» – «Козацькі степи» на міжнародній виставці INOVA у Хорватії та виборов найвищу нагороду – золоту медаль.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

– Якось мені друг показав спеціальну програму, в якій можна створювати ігри, – розповідає юний переможець. – Мене вона настільки зацікавила, що я почав детально її вивчати. Пробував робити різні ігри. А через рік мама записала мене на курси програмування до вчителя інформатики Сергія Тішкова. Навчання допомогло зрозуміти базу програмування, що треба писати, аби машина видала потрібні значення. Згодом я вирішив перейти на програму Python, це популярніша і сучасніша мова програмування.

Вивчивши її, юнак почав писати на ній невеликі програми, телеграм-боти. Також використовував цю програму для вирішення завдань з олімпіад. А в 14 років захотів сам створити якусь гру. На ютубі побачив курси Unity, де вивчають повний цикл розробки гри.

– Я пройшов ці курси. Згодом записався до Малої академії наук, де здобув багато нових знань, – каже Тарас. – Навчання закінчилось буквально напередодні повномасштабного вторгнення рф. Пам’ятаю, 16 лютого 2022 року я переглянув4 виступ Володимира Зеленського. Тоді весь світ вже говорив про ймовірність війни. І я захотів створити гру, яка б популяризувала нашу Україну, наші культуру, історію. Бо ж росіяни століттями привласнювали собі все українське і знищували нашу самобутність. Я вирішив присвятити гру козакам, які є рольовими моделями для нас, сучасних українців.

Тарас каже, у грі хотів максимально передати елементи природи, побуту, зброї українців.

– Ця гра дає змогу тим, хто її грає, взяти участь у битві від першої особи, відчути історичну подію. Приміром, в першому епізоді користувач управляє хлопцем, який втік із кріпацтва. Згодом можна опанувати стрільбу з рушниці, лука. А тоді й «приміряти» образ Богдана Хмельницького і побитися на шаблях, – каже школяр. – Також користувач дізнається про тогочасний побут, стиль життя, культуру козаків. А ще – зможе приготувати справжній український борщ.

Над створенням гри юнак працював більше від року. А згодом вирішив взяти участь у виставці INOVA, яку організовують з 1971 року.

– В ній беруть участь юні науковці зі всього світу, представляючи свої проєкти у сфері довкілля, медицини, будівництва, біотехнологій, інженерії, безпеки, соціальних інновацій. Від України було 27 учасників з 12 областей. Ми отримали 15 золотих, десять срібних і дві бронзові медалі. А також сім спеціальних відзнак і дві командні нагороди, – розповідає юнак. – В майбутньому хочу займатися програмуванням, створити власну компанію, яка розроблятиме відеоігри і допоможе мені закінчити мою власну гру про козаків, покращивши в ній графіку і технічну базу та принісши їй мільйонну популярність. Та передусім мрію про Перемогу наших захисників і щоб вони всі здоровими повернулися додому.

Анна Бойко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, камінь-каширський, діти, школярі
В тему