Люди

Українці масово хворіють на вірус,що провокує діарею та блювання

Українці масово хворіють на вірус,що провокує діарею та блювання

Надходять перші холоди, а разом із ними загострюється ситуація з респіраторними вірусними інфекціями.

Про це пише газета "Твій вибір".

Тож про те, що чекає нас у новому епідеміологічному сезоні, нам розповість Наталія Максимюк, завідувачка амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 11 Центру первинної медичної допомоги МО ЛМТГ.

– Наталіє Богданівно, багатьох українців зараз косить недуга, яка проявляється розладами травлення і температурою під 39-ть. Це якась ротавірусна інфекція?

– Яке саме захворювання викликало розлади травлення і підвищення температури – вирішить лікар після огляду пацієнта. Це можуть бути Covid, бактеріальний ентероколіт, сальмонельоз, ентеровірусна інфекція, дизентерія, холера, а може бути й ротавірусна інфекція: як кажуть у народі – «кишковий грип». Його викликає вірус, який не гине навіть в умовах холодильника чи під дією соляної кислоти, котра міститься в шлунковому соку.

Назва інфекції походить від латинського слова «rota» – колесо (саме на нього схожий вірус, якщо його розглядати під мікроскопом). Уперше цю інфекцію виявили 1974 року в Австралії.

До організму ротавірус потрапляє через рот, розмножується на слизових оболонках дихальних шляхів, а вражає шлунково-кишкову систему. Заразитися можна безпосередньо від хворого, а також унаслідок уживання забруднених вірусом продуктів, контакту із забрудненими предметами (вірус «живе» на поверхнях протягом тижнів і навіть місяців), купання у забруднених водоймах. Ротавірус дуже заразний: якщо в групі дитсадка занедужає одна дитина, то протягом тижня будуть інфіковані практично всі.

– Які симптоми цієї інфекції?

– Біль у животі, неодноразове блювання, нудота, лихоманка до 39 градусів, діарея до десяти разів на добу з водянистим калом жовтого кольору. Іноді захворювання починається з нежитю, болю в горлі при ковтанні.

– Кого ротавірусна інфекція найбільше атакує?

– У 90 відсотках – дітей віком від шести місяців до чотирьох-п яти років. Щорічно від ротавірусу помирають у світі пів мільйона дітей!

Дорослі хворіють рідше, в легшій формі й іноді переносять інфекцію, навіть не здогадуючись про це. Найбільше хворих реєструються з жовтня по квітень.

– Скільки часу йде на одужання від ротавірусу?

– Зазвичай від одного до двох тижнів. Але терміни залежать від оперативності звернення до лікаря, сумлінності дотримання його рекомендацій, віку пацієнта та супутніх захворювань.

Перехворівши раз, людина отримує нетривалий імунітет від ротавірусу. Тому хворіти на нього протягом життя може неодноразово. І єдиний ефективний захист – вакцинація. Для цього дітям у віці від 6 до 32 тижнів після народження двічі вводять через рот крапельки з інтервалом місяць. Така вакцинація убезпечить малюків від важкого перебігу захворювання, ускладнень і госпіталізації.

– Чим порадите лікувати ротавірус?

– У питанні з ротавірусною інфекцією лікування спрямоване на усунення симптомів. Якщо температура вища ніж 38 градусів, приписують жарознижувальні медикаменти. У разі діареї призначають адсорбенти (біле вугілля, смекту), в яжучі засоби. А от спеціальні ліки від діареї вживати не рекомендовано.

Основна небезпека ротавірусу, який супроводжуються блюванням і діареєю, – швидке зневоднення організму, особливо в дітей.

Ознаками цього загрозливого стану є сухість у роті, спрага, холодна й суха шкіра, відсутність сліз при плачі, зменшення сечовиділення (симптом сухого підгузка), поява сечі з різким запахом, млявість, апатія. Щоб цьому запобігти, треба пити часто, але невеликими порціями. Найкраще – ромашковий чай, компот із сухофруктів. Для відновлення водно-сольового балансу рекомендується питна вода «Reo». Якщо хворий не може пити – рідину йому треба вводити внутрішньовенно.

Їсти теж потрібно невеликими порціями, але до шести разів на добу. Таким чином можна забезпечити організм достатньою кількістю поживних речовин і калорій. Окремі вчені пропонують спеціальну дієту BRAT – це абревіатура, яка складається з перших букв banan, rice, apple sauce, toust – банан, рис, яблучне пюре, тости для полегшення симптомів.

– У соцмережах люди без медичної освіти дають рекомендації хворим, які таблетки пити. Наскільки такі «експерти» можуть нашкодити?

– При появі перших симптомів захворювання потрібно звертатися до свого сімейного лікаря або педіатра. І лише лікар після безпосереднього огляду, дообстеження, зібраного анамнезу (історії подій) має встановити діагноз і призначити лікування. Адже підвищення температури, головний біль чи діарея можуть бути проявом багатьох захворювань. А яка з них проявилася саме в тієї чи іншої людини – має встановити лікар, а не «експерт соціальних мереж».

– Чи варто при ротавірусній інфекції вживати антибіотики?

– Це захворювання викликається вірусом. Тому антибіотики, які діють на бактерії, а не на вірус, не тільки не допоможуть, а можуть і нашкодити пацієнту. Тому відповідь однозначна – вживати не варто.

– Міністр охорони здоров′я Віктор Ляшко попередив, що в середині листопада в Україні розпочнеться епідемія ще однієї хвороби, спричиненої вірусом, – грипу. Які штами нас атакуватимуть та як вони будуть проявлятися?

– Центр громадського здоров я України повідомляє, що вже на початку жовтня ми бачимо зростання кількості хворих на гострі респіраторні інфекції та грип. Всесвітня організація охорони здоров я оприлюднила результати досліджень, що це будуть віруси грипу типу А («Вікторія» та «Дарвін») і В («Австрія», «Пхукет»). Водночас перевищення епідемічного порогу наразі не зареєстровано в жодному регіоні України.

– Найнадійніший захист від ускладнень грипу (бронхіту, запалення легень, проблем зі слухом тощо) – щеплення. Скільки коштує вакцина і чи легко переноситься пацієнтом?

– Вакцинація від грипу в Україні рекомендована, але вона не є обов язковою. Вакцинувати рекомендовано діток від 6 місяців.
На сьогодні в Україні зареєстровані три вакцини проти чотирьох штамів вірусів грипу. Вакцина нова, виготовлена спеціально проти штамів вірусу, які будуть циркулювати саме цього епідемічного сезону. В аптечній мережі України є «ДжиСіФлю» корейського виробництва, «Ваксігрип» французького виробництва, та найближчим часом очікуємо «Інфлувак» виробництва Нідерландів. Орієнтовна вартість однієї дози – від 250 до 500 гривень.

– Коли краще вакцинуватися: зараз чи пізніше?

– Найкраща пора – за місяць до ймовірного початку росту захворюваності. Адже імунітет формується через 14 днів після уколу і забезпечує захист на пів року, а потім поступово знижується. Проте не потрібно казати: мовляв, коли почався сезон грипу – я не буду вакцинуватись, бо я запізнився. Це не правильне рішення. Протипоказанням до вакцинації є висока температура тіла (понад 38 градусів) та важка алергічна реакція в анамнезі на попереднє введення вакцини.

Загалом же вакцинація переноситься добре. Минулого року пацієнти не відзначали ніяких побічних реакцій на введення вакцини. Серед тих, кому особливо рекомендовано вакцинуватись, – вагітні жінки, особи, старші за 60 років, люди з онкологічними захворюваннями, цукровим діабетом, ожирінням, хронічними недугами дихальної та серцево-судинної систем, люди, які живуть із ВІЛ, а також медики, освітяни, військовослужбовці. А наших читачів закликаю: плануєте вакцинуватися від грипу – робіть це вже!

– Світом стрімко шириться Covid. ВООЗ навіть думає, чи не відновити карантинні обмеження. Настільки все серйозно?

– Станом на початок літа хворих на ковід було так мало, що в Україні від 1 липня 2023 року був скасований карантин, який діяв в зв язку з пандемією. Але в 15 країнах світу (США, Канада, Ізраїль, Велика Британія, Іспанія, Франція тощо) протягом останніх трьох місяців зафіксований ріст захворюваності на Covid, який викликаний новим штамом – «Пірола». Це підштам «Омікрону», що налічує понад 30 мутацій. Учені ВООЗ спостерігають і вивчають цей штам. Прогнозується, що він може бути ще заразнішим, а перебіг – іще важчим. Водночас органи охорони здоров я США та Канади зазначають, що тести, методи лікування й вакцини, які використовувались для Covid 19, ефективні і проти нового штаму.

– У такому разі пропоную наступну нашу розмову присвятити темі Covid. І через тиждень поговоримо, які симптоми нового штаму, кому й коли потрібно робити щеплення та як підготувати організм до зустрічі з «Піролою».

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хвороби, луцьк, Лікарі
В тему