Люди

Головний літописець історії Волині Геннадій Бондаренко помер

Головний літописець історії Волині Геннадій Бондаренко помер

Серце беззмінного керівника Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Заслуженого працівника освіти України, професора Волинського національного університету, члена-кореспондента Української Академії історичних наук, Почесного краєзнавця України, автора понад 500 публікацій з історії України та Волині Геннадія Васильовича Бондаренка перестало битися 4 серпня.

Про це повідомляють колеги і краєзнавці Волині.

Народився Геннадій Васильович Бондаренко 19 січня 1946 року в місті Сатанові в родині військовослужбовця. До 1968 року жив в Ізяславі, де навчався в середній школі № 2, а від 1964 року працював у районній бібліотеці для дітей і юнацтва. 1968 року без відриву від виробництва закінчив Кам'янець-Подільське культурно-освітнє училище, здобув фах бібліотекаря.

1972 року закінчив історичний факультет Кам'янець-Подільського педагогічного інституту (нині Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка).

Після закінчення інституту працював учителем історії та суспільствознавства середньої школи № 3 міста Полонне Хмельницької області. Після закінчення навчання в аспірантурі при Київському педагогічному інституті від 1977 року постійно працює на історичному факультеті у Луцькому педагогічному інституті (нині Волинський національний університет імені Лесі Українки). У 1987—1993 роках працював проректором із заочного навчання. Від 1997 року — завідувач кафедри теорії і методик викладання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Кандидатську дисертацію Г.В. Бондаренко захистив 1981 року, а 1984 року одержав атестат доцента кафедри історії СРСР і УРСР.
За час педагогічної діяльності читав курси «Історія України», «Спеціальні історичні дисципліни», «Теорія та методологія історії», «Історична географія», інші спецкурси і спецсемінари. На запрошення Міністерства освіти України брав участь у підготовці навчальних програм із курсів «Спеціальні історичні дисципліни» та «Історична географія». Для шкільного курсу історії з тематики «Наш край» підготував програму «Історія Волині з найдавніших часів», розраховану на студентів історичних факультетів і слухачів системи підвищення кваліфікації.

Від 1 вересня 2005 року з ініціативи Г.В. Бондаренка в школах Волинської області запроваджено програму факультативного курсу «Волинезнавство».

Від 1997 року брав участь у роботі Геральдичної комісії Волинської обласної державної адміністрації. З ініціативи Бондаренка розроблено та прийнято герб і прапор Волинської області на основі історичних традицій краю. Мав багато наукових досліджень і публікацій з історії України і Волинських земель, краєзнавства, нумізматики і геральдики.
З 1989 р. Г.В. Бондаренко голова Волинської обласної організації і член Президії Національної спілки краєзнавцівУкраїни., організатор і учасник краєзнавчих конференцій Минуле і сучасне Волині та Полісся», «Велика Волинь» та інших. Він був засновником школи волинезнавства, автором програм і проектів розвитку краєзнавства і краєзнавчої освіти Уволинській області, автором однієї з найкращих пісень про наш край «Волинь і Полісся».

Геннадій Бондаренко захоплювався більярдом. У 2019 році став володарем Відкритого кубку України «Наукова еліта», неодноразово ставав чемпіоном Волинського національного університету імені Лесі Українки з шахів.

Геннадій Васильович Бондаренко любив і поважав студентів, був для них добрим та авторитетним Вчителем і Вихователем. Він вмів дружити і шанувати товаришів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, історія, смерть
В тему