Люди

Загиблий прийшов до рідних уві сні, і вони виконали його мрію

Загиблий прийшов до рідних уві сні, і вони виконали його мрію

Він був у матері єдиним сином. Найбільшим щастям і втіхою. А став найбільшим горем. 24 лютого 2022-го Максим посадив маму на диван і промовив: «Ти не пустила мене на війну у 2014-му, але тепер я повнолітній і все одно піду…».

«Плач не плач, я все одно піду»

Коли росія почала відкриту війну проти України, Максимові Бурді було 17-ть. Він, який зростав на принципах «Національного корпусу», рвався в бій із московськими окупантами. Але мама не пускала. Тож хлопець, маючи досвід рукопашного бою, записався до тероборони Ковеля, проходив військові вишколи, опановував тактичну медицину.

Паралельно з тим брав активну участь у житті рідного Ковеля. Був членом Молодіжної ради міста. А коли здобував фах журналіста в «Острозькій академії», то дипломну роботу присвятив воєнній фотографії (ще зі школи любив фотографувати).

– У Максима ніколи в родині не було військових. Але він завжди знав, що рано чи пізно, але росія піде на нас повномасштабною агресією, – розповідає дівчина Максима, Марія Лукашук. – Коли восени 2021-го він закупляв засоби для порятунку поранених – багато хто дивувався: мовляв, яка війна, ми в ХХІ столітті.

В передчутті великих потрясінь Максим Бурда навіть написав великий пост на своєму телеграм-каналі, в якому серед іншого сказав: «Я не буду стояти в черзі до Польщі, а візьму автомат в руки».

Так воно і сталося…

Мама Ірина плакала, просила поберегти себе. Адже в Максима – доброякісна пухлина хребта. А з таким діагнозом навіть незначні, як для здорової людини, навантаження можуть призвести до того, що хворого може різко паралізувати. Але син навіть слухати не хотів: «Плач не плач, я все одно піду», – твердо стояв на своєму.

Із мамою та дипломом бакалавра
Із мамою та дипломом бакалавра

«Досі не вірю, що його нема»

У перший рік війни Максима Бурду не забирали на передову. І стан здоров’я давався взнаки, і відсутність бойового досвіду.

– Максим від того дуже дратувався. Рвався на передову. Постійно навчався, щоб виконувати роботу аеророзвідки, – продовжує Марія Лукашук.

У січні підрозділ Максима Бурди перекинули в пекло Бахмута. Що бачив там Фотограф, як називали Максима побратими, – важко навіть уявити.

– Він був аеророзвідником. Допомагав нашій артилерії наводити цілі на окупантів. І знищив їх дуже багато, – згадує Марія. – Але настрій у Максима був дуже пригнічений. Із того, що бачив, розповідав мені відсотки два. Але не міг не сказати, що втрати жахливо великі і що гинуть кращі з кращих нашої нації.

Тижні за два до трагедії Максим навіть перестав телефонувати. Настільки важко було йому розмовляти з рідними. У повідомленнях писав, що живий. І все.

– Я розуміла, що там кожної секунди може обірвати чиєсь життя. Але чомусь була впевнена, що з Максимом нічого подібного не станеться. Просто НЕ МОЖЕ статися, – зізнається Марія.

За два дні до смерті, у вівторок, 24 січня, коли стосункам Марії та Максима було рівно 11 місяців, боєць написав дівчині: «Я кохаю тебе. Понад усе на світі. Маленька, знай, ти найкраще, що могло зі мною статися. Я кохаю тебе понад усе на світі. Просто знай це».

– А потім настало 26 січня… Коли мені повідомили, що в окоп, де перебував Максим, влучив снаряд, я відмовлялася вірити в найгірше. Я допитувалася, чи Максим поранений. На слова, що везуть його тіло, казала: «Яке тіло? Що ви говорите?» Свідомість відмовлялася в це вірити. І навіть зараз я знаю, розумію, але свідомість не хоче ЦЬОГО прийняти. Хоча минуло більше від п’яти місяців.

Віддав своє життя, щоб зберегти наше

Максим, закоханий у фотографію, не міг не фіксувати митей війни: військову підготовку, бойових побратимів, побут, бої. А щоб увесь світ  побачив мужність українських захисників і злочини російських терористів, у листопаді 2022-го створив Телеграм-канал «Military photographer», куди викладав світлини.

– Своїми роботами він надихав тисячі людей. Збройні сили України неодноразово публікували його роботи на своїх офіційних сторінках. Вже під час служби отримував безліч пропозицій щодо організацій його персональних фотовиставок у різних містах України. А коли Максима не стало – його мрію взялися реалізувати ми з його мамою, – розповідає Марія.

А що це рішення правильне, Максим підтвердив рідним знаками згори. Якось він прийшов до мами вві сні і промовив: «Зробіть те, що ви маєте зробити». Коли жінка прокинулася – зрозуміла: син просить організувати виставку його фоторобіт.

– А потім Максим прийшов уві сні до мене, – ділиться сокровенним Марія. – Посадив перед комп’ютером. Показав на моніторі папки з файлами і промовив: «Це тобі допоможе». І ці папки з фотографіями я перебираю досі. Групую, роздруковую. За два місяці після загибелі Максима ми відкрили в Ковелі першу виставку його робіт. Тоді представили 140 світлин. А до Луцька привезли вже доповнену колекцію із 200 фотографій.

Із коханою Марією
Із коханою Марією

Усі вони поділені на три тематичні групи. Від підготовки до передислокації на передову та власне бойових дій. Від світлого до важкого і чорного.

– Мені важливо, що люди приходять, ушановують, долучаються до збору коштів для ЗСУ. Але водночас дуже боляче, що Максима нема поруч. Що він не може почути тих слів підтримки, з якими підходять люди. Ще може почитати всіх повідомлень, у яких навіть діти пишуть: «Дякуємо Максимові. Він віддав своє життя, щоб зберегти моє…»

Ушанувати пам’ять Героя можете й ви, прийшовши на виставку. Її відкриття в Луцьку – в суботу, 8 липня, о 17.00, в Музеї Корсаків. Триватиме експозиція до кінця місяця.

Оксана Бубенщикова

Фото з особистого архіву Максима Бурди

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Фото, ковель
В тему

Останні матеріали